Různé

Tvarohové housky s červenou řepou

Housky

40 g rozpuštěného másla
250 g tvarohu v kostce (nebo ve vaničce, ten je ale lepší nechat trochu vykapat)
1 vejce
300 g celozrnné špaldové mouky
15 g prášku do pečiva
1 lžička soli
Vejce nebo trochu mléka na potření housek
Dýňová a slunečnicová semínka nebo mák na posypání

Všechny ingredience na houstičky dejte do mísy a zamíchejte. Pokud by byla hmota velmi lepivá, přisypte trošku mouky, ale opatrně, ať to nepřeženete. Nechejte cca 15 minut odpočívat, těsto přendejte na vál a rozdělte na 6 dílů. Zformujte bochánky, rolky nebo oválky, rozložte na plech vyložený pečicím papírem, přikryjte a nechejte opět odpočívat asi 15 minut. Mezitím si rozpalte troubu na 200 °C, dolů dejte malý pekáček.

Houstičky potřete prošlehaným vejcem nebo trochou mléka a posypte semínky. Dejte do trouby a do pekáčku na dně chrstněte sklenku vody. Zavřete troubu a pečte asi 20–25 minut do zezlátnutí. Dejte vychladnout na mřížku.

Salátek

370 g plátků červené řepy
150 g plátkového sýra cheddar
1 lžička Dijon hořčice
2–3 lžíce zakysaná smetana 18%
Směs polníčku a rukoly

Na salátek slijte plátky řepy, zhruba třetinu dejte stranou, zbylou řepu pokrájejte na nudličky. Na nudličky překrájejte i sýr a spolu s řepou jej dejte do misky, přidejte dijonskou hořčici, osolte, opepřete, přidejte zakysanou smetanu a promíchejte. Dochuťte.

Housky prořízněte, spodní polovinu poklaďte plátky řepy, na ní naneste řepnou pomazánku, ozdobte směsí polníčku a rukoly a přiklopte. Podávejte.

Další recepty Celý díl