Moučníky a cukroví

Švestkový jahelník

Suroviny do formy o rozměrech cca 30 x 30 cm

200 ml jáhel
650 ml studené vody
700 g očištěného vypeckovaného ovoce (švestky, ringle, blůmy)
150 ml alternativní smetany /ovesné, rýžové, mandlové/ nebo kravské smetany nebo kokosového mléka
50 g rozpuštěného másla nebo olivového oleje + na vymazání formy
100 g nesířených rozinek nebo na malé kousky nakrájené datle
80 g třtinového cukru (kdo nechce dávat cukr, nahradí ho sušenými rozinkami nebo pokrájenými datlemi) + cukr nebo datlový sirup na posypání ovoce.
100 g mletého máku (použijeme-li švestky nebo blůmy)
1 ČL skořice

Jáhly propláchneme studenou vodou a 2 x spaříme horkou vodou. Nasypeme je do mísy a přidáme k nim rozinky nebo datle, třtinový cukr, přilijeme vodu, smetanu a rozpuštěné máslo.

Zapékací nádobu vymažeme máslem a nalijeme do ní hmotu z mísy. Švestky vypeckujeme, opatrně poklademe navrch jahelné hmoty, podle sladkosti ovoce přisypeme cukr nebo pokapeme datlovým sirupem a posypeme mákem smíchaným se skořicí.

Vložíme do vyhřáté trouby na 175°C a pečeme 1- 1 ½ hodiny až se veškerá tekutina vstřebá do jáhel. Doba pečení je závislá na výšce vrstvy jahelníku ve formě. Použijeme-li širší formu a tím pádem bude jahelník nižší, stačí doba pečení okolo 1 hodiny.

Po upečení necháme jahelník zhruba 30 minut odpočívat. Lépe se servíruje a nerozpadá se. Doporučuji konzumovat teplé. Po vychladnutí jahelník ztuhne a už to není ono.

Poznámka:

Kdo nemá rád mák, posype ovoce mletými ořechy (vlašské, lískové). Nebo tuto vrstvu zcela vynechá a použije jen skořici a trochu cukru.

Množství cukru na posypání ovoce se odvíjí od jeho sladkosti / kyselosti. Čím sladší ovoce, tím méně cukru.

Namísto vody a smetany lze jáhly „vařit“ v jablečném moštu.

Lze použít i jablka nebo hrušky, které nastrouháme nahrubo a vrstvíme na jáhly před upečením.

Další recepty Celý díl