Moučníky a cukroví
Švestkový bezlepkový krambl
800 g švestek / blům
120 ml vody
100 g datlí
100 g vlašských ořechů nahrubo podrcených
1/2 ČL Skořice
Den předem zalijeme datle uvedeným množstvím vody. Druhý den je společně s namáčecí vodou rozmixujeme.
Švestky / blůmy vypeckujeme a pokrájíme na menší kousky. Pokrájené švestky promícháme s ořechy, skořicí a vložíme do vymazané zapékací mísy. Navrch natřeme rozmixované datle a posypeme posypkou.
Mírně přitlačíme a pečeme při 175°C asi 25-35 minut.
Posypka
150 g rýžové mouky / ječné mouky
100 g rýžového sirupu
50 g ovesných vloček bezlepkových
50 g ghí / másla / kokosového oleje
Ghí / máslo nebo kokosový tuk rozpustíme společně s rýžovým sirupem.
Vmícháme rýžovou mouku a vločky.
Ve veganské variantě použijeme kokosový tuk namísto ghí.