Moučníky a cukroví

Cuketové řezy

Suroviny na menší pekáč o rozměrech cca 33*24 cm

„Mokré suroviny“:

450 g strouhané cukety
160 g datlového pyré
100 g třtinového cukru (ano, patří do mokrých surovin. Lze vynechat, komu by přišly řezy příliš sladké :-)
80 g olivového oleje /nebo sebrané mléčné bílkoviny při přípravě ghí
špetka vanilkového prášku nebo 4 kapky vanilkové esence/nebo 1ČL perníkového koření
1 vejce

„Suché suroviny“:

250 g ječné mouky
50 g nakrájené hořké čokolády
3 PL kakaa
1 1/2 ČL sody
špetka soli

Cuketu oloupeme, rozkrojíme a zbavíme semínek. Poté ji nastrouháme na jemném struhadle. Kdo má mlýnek na obilí, připraví si ječnou mouku semletím ječných krup.

Odděleně důkladně promícháme suché a mokré suroviny. Poté je promícháme mezi sebou. Těsto nalijeme do pekáčku, který jsme buď vymazali a vysypali třeba strouhaným kokosem nebo vyložili papírem na pečení. Pečeme při teplotě 170 °C cca 30-35 minut. Doba pečení vždy záleží na Vaší troubě.

Povrch řezů můžeme potřít zavařeninou a polít čokoládovou polevou.

Datlové pyré

250 g vypeckovaných datlí
190 g vody

Den předem zalijeme datle uvedeným množstvím studené vody. Druhý den je rozmixujeme v namáčecí vodě na hladký krém připomínající povidla. Pozor na nechtěné pecky. Jedna rozmixovaná pecka dokáže zničit celé pyré.

Čokoládová poleva

100 g hořké čokolády
60 g kokosového tuku
60 g datlového sirupu
200 g datlového pyré

Hořkou čokoládu a kokosový tuk rozehřejeme ve vodní páře. Do rozpuštěné směsi vmícháme datlový sirup a datlové pyré.

Pro bezlepkovou variantu použijte čerstvou pohankovou mouku, ideálně doma připravenou z pohankových krup.

Pro bezlaktózovou variantu použijete v receptu olej a hořkou čokoládu bez mléka.

Další recepty Celý díl