Různé
Hrušky, fazole a špek

německá kuchyně
4 porce
750 g zelených fazolí
8 až 10 hrušek
600 g prorostlé uzené slanina
500 g brambor
4 větvičky saturejky nebo petržel
2 lžíce mouky
sůl
Špek nakrájíme na stejné porce, vložíme do hrnce s dostatečným množstvím vody a dáme vařit (později se přidají hrušky a brambory). Mezitím si nakrájíme očištěné fazole.
Z hrušek vyndáme „bubáka“ a ponecháme stopky.
Oloupané brambory vaříme samostatně v osolené vodě. Po 25 minutách vaření špeku, přidáme fazole se saturejkou a hrušky, pomalu vaříme 30 minut.
Ke konci varu, po cca 50 minutách, zahustíme moukou a ještě krátce povaříme.
Servírujeme na talíř porci špeku, brambor, 2 hrušky a lehce přelijeme vývarem.