Sýrové omeletky s chřestem a pažitkovou omáčkou
4 porce
Na omeletky
500 g bílého chřestu
5 vajec
150 g strouhaného sýru gouda
150 g šunky
60 g kukuřičné strouhanky
120 ml smetany 33%
40 g másla
směs koření
petrželová nať
sůl
cukr
olej
Na pažitkovou omáčku
2 žloutky
vývar z chřestu
100 g másla
pažitka
ocet
cukr
sůl
Chřest omyjte, zařízněte na straně od kořene a ostrou škrabkou seřízněte jeho spodní dvě třetiny a svažte výhonky do svazku.
Do vody na uvaření chřestu přidejte sůl, cukr a máslo a přiveďte ji k varu. Svazek chřestu vařte bez přílišného klokotání podle velikosti 4 až 6 minut tak, aby zůstal křehký a křupavý.
Vejce rozšlehejte spolu se smetanou, solí, směsí na bylinkové máslo. Přidejte na nudličky krájenou šunku, strouhaný sýr a kukuřičnou strouhanku, vše promíchejte a nechte krátce stát.
Poté pečte na troše oleje menší omeletky. Na pánvi si zlehka osmahněte strouhanku s máslem a posekanou zelenou petrželí a vše maličko osolte a v této směsi obalte uvařený chřest nakrájený na menší válečky.
V misce ve vodní lázni šlehejte žloutky s trochou vývaru do zahoustnutí, poté přidávejte změklé máslo, cukr, sůl a trochu vinného octa
Nakonec přimíchejte jemně nakrájenou pažitku
Na talíř skládejte palačinky, prokládejte je chřestem se strouhankou a přelévejte pažitkovou omáčkou, přizdobte rukolou a neste na stůl.