Zeleninová jídla

Slaďoučká mrkev

Ajurvédské menu

3 hrnky mrkve nakrájené na kolečka
půl lžičky hořčičného semínka
půl lžičky kurkumy
1 lžička mletého koriandru
1 lžička javorového syrupu
3 lžíce vody
sůl

V hrnci zahřejte ghí a vsypte hořčičné semínko a kmín. Jakmile se rozvoní, přidejte postupně kurkumu, koriandr, mrkev a sůl. Průběžně promíchejte a restujte 3 minuty. Přilijte javorový sirup a vodu a pod pokličkou. Duste na mírném ohni do mírného změknutí mrkve. Není potřeba dlouho, aby se zelenina nerozvařila.

Tepelnou úpravou se v mrkvi uvolňují zdraví prospěšné látky, které v syrové mrkvi nejsou účinné. Mrkev, javorový syrup a koriandru, který svou sladkou chutí ochlazuje i v létě, doplňuje naše menu o důležitou sladkou chuť, která je důležitá pro vysílený organizmus.

Další recepty