Moučníky a cukroví

Hořko-čokoládové cupcakes

24 cupcakes (20 cm korpus)

250 g másla
250 g kvalitní hořké čokolády v peckách
4–6 lžiček instantní kávy
180 ml vody
300 g polohrubé mouky
1 lžičky prášku do pečiva
špetka soli
60 g kvalitního kakaa
1 lžičky jedlé sody
400 g cukru
4 vejce
8 lžiček rostlinného oleje
125 ml kysaného podmáslí

Předehřejte troubu na 180 °C (horkovzdušnou na 160 °C). Do formy na cupcakes připravte papírové kalíšky.

Na středně mírném plameni rozpusťte máslo ve vodě, sundejte z hořáku. Přidejte instantní kávu a čokoládu a vše promíchejte. Nechte chvíli schladnout.

Do velké misky prosijte mouku, prášek do pečiva, sodu a kakao. Přimíchejte cukr a sůl a udělejte důlek. Do něj vlijte schladlou čokoládovou směs a důkladně promíchejte vařečkou. Přidejte olej a postupně vmíchejte jedno rozkvrdlané vejce po druhém. Nakonec do směsi nalijte kysané podmáslí a promíchejte. Tekuté těsto nalijte do kalíšků (max. 1 cm pod okraj).

Pečte přibližně 25 minut. Zda jsou dortíčky upečené vyzkoušejte špejlí.

Cupcakes po vyndání z trouby nechte 2 minuty stát, vyndejte z formy a nechte vychladnout na mřížce. Cupcakes skladujte v krabici s víkem v lednici, do 2 dnů nazdobte a spotřebujte, případně dejte do mrazáku, kde vydrží až 1 měsíc.

Ganache z hořké čokolády

200 g kvalitní hořké čokolády v peckách
100 ml 12% smetany na vaření

Čokoládu polijeme vroucí smetanou a necháme pár minut stát, aby se čokoláda rozpustila. Vymícháme do hladka. Necháme do druhého odpočinout potažené potravinovou fólií.

Další recepty