Velikonoční zeleninová polévka s červenou pšenicí a krutony z celozrnného pečiva
100 g mrkve
70 g jarní cibulky
70 g pórku
40 g řapíkatého celeru
40 g petržele
5 g čerstvého špenátu
5 g kopřiv
50 g řepkového oleje
5 g petrželové nati
200 g brambor
6 g mořské soli
1 g libečku
80 g červené pšenice
1 g pepře
100 g celozrnného pečiva
0,8 l vody
Červenou pšenici uvaříme pod pokličkou v mírně osolené vodě doměkka. Slijeme, propláchneme studenou vodou a necháme okapat.
Očištěnou mrkev, řapíkatý celer a petržel nakrájíme na plátky. Na řepkovém oleji zpěníme pórek a jarní cibulku, nakrájenou na kolečka, přidáme zeleninu a osmahneme. Zalijeme vodou, osolíme, opepříme a vaříme do poloměkka.
Poté přidáme na kostičky nakrájené brambory a vaříme téměř doměkka. Ke konci varu přidáme červenou pšenici, nasekaný čerstvý špenát, kopřivy a čerstvý tymián. Dochutíme mořskou solí a libečkem. K polévce podáváme krutony z celozrnného pečiva.