Moučníky a cukroví

Tapiokový pudink s mangem a marakujou

150 g tapiokových kuliček
250 ml kokosového mléka
400 ml vody
2 vanilkové lusky
80 ml rýžového sirupu
2 marakuje
1 mango
snítku thajské bazalky

Ve větší misce smíchejte vodu s kokosovým mlékem, vysypte do ní tapiokové kuličky a nechte je namočené nebo přes noc (nebo 12 hodin) v lednici.

Druhý den nejprve podélně rozřízněte a nožem vyškrábněte zrníčka vanilkového lusku. Pak celý obsah misky přelijte do rendlíčku, přidejte vnitřek vanilky, oslaďte rýžovým sirupem a pomalu přiveďte k varu. Následně oheň stáhněte na nižší teplotu a za stálého míchání vařte 15 minut.

Mezitím si na vedlejší plotýnce rozehřejte grilovací pánev. Rozkrojte mango (okrájejte plochou pecku), o hranu sklenice ho vyloupněte ze slupky a nakrájejte ho na plátky. Ty ogrilujte na pánvi po jedné minutě z obou stran.

Rozkrojte marakuju, vydlabejte lžičkou semínka (bez bílé dužiny) do skleničky a doslaďte případně trochou rýžového sirupu. Do skleniček nebo pohárů nalijte do tří čtvrtin tapiokový pudink a nechte chvilku zatuhnout. Pak zalijte dvěma lžícemi marakuje, dozdobte grilovaným mangem a snítkou čerstvé thajské (lékořicové) bazalky. Zdobit můžete i čerstvým sezónním ovocem a místo kokosového mléka použít i rýžové nebo ovesné se špetkou kakaa.

Další recepty