Ryby a mořské plody

Brokolice s quinoou a lososem

2 menší brokolice
1 šálek quinoe
400 g filetu z lososa
3 stroužky česneku
4 lžíce opražených mandlových lupínků
2 lžičky kurkumy
2 lžičky třtinového cukru
1 lžíce olivového oleje
sůl a pepř

Do menšího hrnce dejte vařit 2 šálky vody, do vroucí vody vsypte šálek quinoe a 15 minut vařte, pak sceďte.

Z brokolice použijte jen růžičky, okrájejte je a vařte ve vroucí osolené vodě 5 minut, ihned sceďte a zchlaďte v ledové vodě, aby brokolice zůstala zelená a křupavá. Česnek nakrájejte na plátky a krátce zpěňte na troše oleje, přidejte brokolici a minutu dvě restujte, aby se prohřála a ovoněla česnekem. Dochuťte ji solí a pepřem.

Filet z lososa nakrájejte na čtyři porce a každou obalte ve směsi cukru, kurkumy a špetky soli. Ryby opečte na pánvi s trochou oleje ze všech stran, z každé maximálně minutu až dvě, malé porce lososa budou rychle hotové a díky cukru na povrchu lehce zkaramelizují.

Orestovanou brokolici promíchejte s uvařenou quinoou, rozdělte na talíře, přidejte lososa a posypte nasucho opraženými mandlovými lupínky.

Další recepty