Smažené závitky nem rán
500 g mletého vepřového masa
30–40 g nudlí typu mien
8 ks sušeného jidášového ucha
100 g fazolových mungo výhonků
1 cibule
3 jarní cibulky (pouze spodní bílá část)
3 stroužky česneku
2 mrkve
1 kedlubny
1 hrst stonků koriandru
1 vejce
30 ks rýžového papíru
sůl
mletý pepř
olej na smaženíDip:
rybí omáčka
cukr krystal
citronová šťáva
voda
česnek
chilli papričkyPříloha:
nudle typu bun
lístky koriandru
thajska bazalka
perila
salát
Příprava ingrediencí
Nakrájíme nadrobno cibuli, jarní cibulku a stonky koriandru a česnek. Kedlubnu a mrkve nakrájíme na julienne, cca 4 cm dlouhé proužky. Jidášovo ucho necháme ve vlažné vodě cca 15 minut nabobtnat, poté několikrát propláchneme vodou a nakrájíme na tenké proužky. Skleněné nudle necháme v teplé vodě změknout, poté nastříháme na cca 4 cm. Fazolové klíčky propláchneme vodou a zbavíme zelených slupek.
Příprava náplně závitku
V misce smícháme mleté maso s cibulí, česnekem a stonky koriandru, osolíme a opepříme. Přidáme připravenou zeleninu, jidášovo ucho, nudle, klíčky a necháme směs 5 minut odpočívat. Poté přidáme vajíčko a pečlivě zamícháme.
Balení závitků
Na velký talíř nalijeme vodu a namočíme jeden rýžový papír, ihned vytáhneme na podložku a plníme směsí cca 1 vrchovatou lžíci zhruba do třetiny průměru papíru. Přeložíme papír uprostřed blíže ke směsi, lehce směs stlačíme a naformujeme, poté přehneme po obou stranách a stočíme do závitku.
Smažení závitků
Na pánvi rozehřejeme olej cca do poloviny výšky závitků. Smažíme ze všech stran na střední teplotu. Závitky jsou hotové jakmile začnou zlátnout. Přebytečný tuk necháme okapat do ubrousku.
Příprava omáčky
Do misky nalijeme teplou vodu a přidáme cukr, množství cukru záleží na množství vody (doporučení: na 0,2–0,4 litru vody 1 lžička cukru). Zamícháme, až se cukr ve vodě rozpustí, a poté přidáme rybí omáčku v takovém množství, aby omáčka nabrala světle hnědou barvu. Přidáme citrónovou šťávu (tolik, aby výsledná chuť omáčky byla sladko-slano-kyselá). Dle chuti přidáme nadrobno nakrájený česnek a chilli papričku.
Podáváme k jídlu
Závitky se podávají nejlépe ihned po dokončení teplé a křupavé. Při jídle se namáčejí do omáčky. Jako přílohu můžeme podávat s rýžovými nudlemi, salátem a čerstvými bylinkami (koriandr, perila, thajská bazalka).