Salát s krevetami ze skleněných nudlí
8 velkých krevet
70 g skleněných nudlí typu mien
1 menší červená cibule
1 mrkev
½ kedlubny
1 hrst fazolových mungo výhonků
1 hrst koriandrových lístků
1 hrst thajské bazalky
1 hrst perily
1 hrst nasekaných arašídů
1 stroužek česneku
1 chilli paprička
4 lžíce rybí omáčky
1 lžíce cukru
šťáva z 1 limetky
Příprava nudlí:
Nudle necháme ve vlažné vodě změknout, poté vyměníme vodu, přidáme trochu octu a přivedeme k varu. Po uvaření několikrát propláchneme studenou vodou a nudle rozstříháme na kratší kusy.
Příprava krevet
Krevety očistíme od hlavy a krunýře, ponecháme pouze ocásek s jedním článkem. Připravíme marinádu z nadrobno nakrájeného česneku a chilli papričky, přidáme lžíci rybí omáčky a trochu cukru. Krevety necháme 10 minut marinovat. Na pánvi rozehřejeme trochu oleje a krevety osmažíme z obou stran.
Příprava ingrediencí
Cibuli nakrájíme na tenká půlkolečka a spaříme horkou vodou, poté propláchneme studenou a necháme odkapat. Oloupanou mrkev a kedluben nakrájíme na julliene, promícháme se lžičkou soli a cukru a necháme cca 10 minut odležet (zelenina pustí vodu a změkne), poté propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Fazolové klíčky propláchneme vodou a zbavíme zelených slupek. Spaříme horkou vodou, poté propláchneme studenou. Očištěný koriandr, thajskou bazalku a perilu nakrájíme na drobné kusy. Arašídy opražíme na sucho do černa a slupku poté odstraníme. Arašídy bez slupek nadrtíme v mixéru.
Zálivka
Smícháme cukr s trochou teplé vody a mícháme do rozpuštění. Poté přidáme limetkovou šťávu a rybí omáčku. Dle libosti můžeme přidat česnek a chilli.
Příprava salátu
Smícháme nudle, zeleninu a zálivku, dobře promícháme a případně dochutíme rybí omáčkou. Rozdělíme na porce, na každou dáme 4 krevety. Při podávání posypeme bylinkami a arašídy.