Selské závitky
4 porce
Na 4 porce:
4 plátky krkovice bez kosti o hmotnosti cca 150 g
1 – 2 cibule
2 lžíce sádla
1 – 2 jablka
mletý pepř
kmín
sůlNáplň:
2 cibule
4 stroužky česneku
vývar
Plátky masa naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme utřeným česnekem a poklademe na ně nakrájenou cibuli. Stočíme do závitků, upevníme jehlami nebo ovážeme režnou nití.
V kastrole rozpálíme sádlo a připravené závitky v něm ze všech stran opečeme. Pak k masu přidáme nahrubo nakrájenou cibuli, odlijeme malým množstvím vývaru nebo vody a dusíme asi 20 minut. Přidáme oloupaná, na plátky nakrájená jablka a dusíme doměkka. Během dušení maso obracíme a podle potřeby podléváme. Rozvařená jablka pokrm dostatečně zahustí a dodají mu jemnou pikantní chuť.
Vhodnou přílohou jsou zelné knedlíky nebo brambory v různých úpravách.