Zelné knedlíky

6 porcí
Na 6 porcí:
300 g hlávkového zelí
2 vejce
400 – 500 g hrubé mouky (podle šťavnatosti zelí)
1 lžička prášku do pečiva
1 lžička kmínu
sůl
Hlávkové zelí nakrájíme na hrubší nudličky, osolíme, posypeme kmínem a promačkáme, aby zelí pustilo šťávu. Přidáme mouku promíchanou s práškem do pečiva a vejce a vypracujeme těsto, které musí být měkčí, ale nikoliv řídké. Pod ubrouskem ho necháme 20 minut odpočinout.
Mokrýma rukama tvoříme z těsta kulaté knedlíčky o průměru cca 8 cm. Vaříme cca 15 minut v páře nebo ve slané vodě. Uvařené knedlíky rozkrojíme na poloviny nebo čtvrtiny.
Zelné knedlíky podáváme jako přílohu k pečeným masům, některým omáčkám, gulášům apod.
Samostatně můžeme podávat polité rozpálenými škvarky nebo slaninou se saláty z čerstvé nebo nakládané zeleniny.