Různé

Bruschette a crostini

Bruschette a crostini

pečivo dle výběru (benátský chléb, ciabatta apod.)
olivový olej

Nakrájejte bochník italského chleba na plátky. Potřené olivovým olejem (crostini) je opečte na pánvi, v toustovači (bruschette) nebo v rozpálené troubě slabě a podávejte s dále připravenými směsmi.

Hráškové crostini s hruškami

250 g mraženého hrášku
sůl, pepř a špetka muškátového oříšku na dochucení
1 zralá hruška
pár kapek balzamikového octa
80 g pecorina nebo parmezánu

250 g mraženého hrášku přiveďte k varu a slijte. Rozmačkejte, osolte, opepřete čerstvě mletým pepřem a přidejte špetku muškátového oříšku.

Zralou hrušku, neoloupanou a nakrájenou na kostičky, pokapejte balzamikovým octem a promíchejte s hoblinami pecorina nebo parmezánu.

Na opečený chleba namažte hráškovou směs a poklaďte ochucenými hruškami.

Fazolová pomazánka

1 konzerva (400 g) malých bílých fazolí (ideálně cannellini)
1 klobáska chorizo
3–4 lžíce olivového oleje
1 lžička sekaného rozmarýnu
1 chilli paprička (či špetka sušeného drceného chilli)
2 stroužky česneku
petrželová nať a čerstvě mletý pepř na dokončení

Konzervu malých bílých fazolí (ideálně cannellini) slijte a propláchněte. Chorizo nakrájejte na kostičky. V kastrolu zahřejte 3–4 lžíce olivového oleje, vsypte okapané fazole, osolte, přidejte lžičku sekaného rozmarýnu, zbavenou semen a nadrobno nasekanou chilli papričku (či špetku sušeného drceného chilli) a minutu míchejte. Vypněte, rozmačkejte a dochuťte 2 drcenými stroužky česneku.

Namažte na opečený chleba a ozdobte petrželkou a čerstvě mletým černým pepřem.

Další recepty