Polévky

Vánoční věnec

Vánoční vaření

4 porce

100 g tuku na pečení
500 g hladké mouky
40 g droždí
50 g krupicového cukru
2 vejce
150 ml mléka
1 vanilkový cukr
Špetka soli
1 vejce na potření

Mouku dáme do mísy a uprostřed uděláme důlek. Do něj rozdrobíme droždí, posypeme lžičkou cukru a zalijeme polovinou vlažného mléka. Necháme na teplém místě vykynout kvásek. Pak přidáme zbytek cukru, vlažného mléka, vejce, vanilkový cukr a špetku soli. Krátce propracujeme a nakonec vlijeme rozehřátý vlažný tuk na pečení. Dobře propracujeme na hladké vlažné těsto, které necháme na místě 30 minut kynout. Pak znovu propracujeme a necháme dalších 15 minut kynout.

Ořechová náplň

150 g vlašských ořechů
250 ml mléka
100 g krupicového cukru
4 žloutky
100 g strouhanky

Mléko svaříme, přidáme ořechy a cukr. Necháme mírně vychladnout, vmícháme žloutky a strouhanku.

Maková náplň

200 g mletého máku
¼ l mléka
100 g cukru
5 lžiček rybízové marmelády

Mléko svaříme, přidáme mák, cukr a rybízovou marmeládu. Necháme vychladnout.

Další recepty