Rybí krém s kapřím nokem
Vánoční vaření
4 porce
¾ másla
200 g cibule
100 g celeru
100 g petržele
100 g řapíkatého celeru
200 g brambor
1 dl bílého vína
1 dl 30% smetany
1 l rybího vývaru
sůl
pepř
muškátový oříšek
Na másle orestujeme cibuli, celer, petržel, řapíkatý celer, brambory. Zalejeme bílým vínem, zarestujeme a podlijeme rybím vývarem. Vaříme půl hodiny. Přidáme smetanu, provaříme a důkladně rozmixujeme. Nakonec dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem.
Kapří noky
2 krajíce toastového chleba
200 g filet z kapra
100 g hladké mouky
1 vejce
½ citronu
sůl
pepř
Do hlubší misky dáme toastový chleba, maso z kapra, hladkou mouku, vejce a šťávu z půlky citronu. Vše rozmixujeme ponorným mixérem. Dochutíme solí a pepřem a z vytvořeného těsta děláme noky. Ty vaříme ve vroucí osolené vodě asi 3 minuty.