Vánoční aromaterapie

19. 12. 2011Zdraví

PhDr. Hana Khlaif se s námi v našem pořadu podělila o zajímavé rady, jak překonat vánoční stres pomocí vhodně zvolené orientální aromaterapie.

Které éterické oleje byste zvolila pro poněkud hektický čas před Vánocemi?

V první řadě patří do vánočního období vůbec – vůně jehličnanů, což není samozřejmě jediný typ vůně, ale jehličnany navíc ukrývají energii léčivou po stránce antibakteriálních účinků a pročišťují vzduch, což všichni v současné době plné chřipek a nachlazení potřebujeme.

Jako příklad bych jmenovala samozřejmě – borovici, která dokáže svou vůni překonávat i bolesti hlavy, usnadňuje dýchání a vykašlávání a ve správné koncentraci se dá použít v nosném rostlinném oleji i při nachlazení a problémy s ledvinami.

Jak vlastně éterické oleje správně používat?

Nejběžnější způsob, který diváci znají, je nakapat pár kapek do aromalampy. I když i správná aromalampa je poněkud složitá záležitost - správně by měla být velká, s větší miskou tak, aby se oleje příliš nezahřívaly a nespalovaly. Pokud budete mít skutečně kvalitní éterické oleje, postačí vám pouze několik kapek (3–5 kapek).

A další možností je léčba aromaterapií přímo na tělo. Doporučuji nosný olej, například olivový olej kosmetický, olej aloe vera. Do 10 ml nakapeme 6 kapek éterického oleje (to se jedná o 2% roztok), pokud se tedy bavíme o dospělém jedinci. Jinak 1% roztok jsou 3 kapky do 10 ml nosného oleje a tato koncentrace je doporučována i u dětí.

Míchání olejíčků je úžasná alchymie. Doporučila bych směs z jehličnanů a podobných esencí typických pro předvánoční období – do 10 ml 2 kapky borovice, 2 kapky cedru atlaského a 2 kapky tymiánu. A zaručeně Vám pomůže i v prvních příznacích nachlazení. Pro bolest se po té doporučuje i kapka hřebíčku, což je další esence , která k Vánocům patří.

Které další éterické oleje byste k Vánocům zvolila?

Samozřejmě kromě borovice, hřebíčku, mají své místo v tomto období také citrusy. Nádherná je vůně sladkého pomeranče, který vás pohladí radostnou energií, citron zase stimuluje naši koncentraci a také kvalitní bergamot, který dokáže zmírnit stres a pocity deprese.

Tady bych si pro radost a harmonii namíchala například do nosného oleje 2 kapky pomeranč, 1 kapku citronu a 2 kapky bergamotu. Olejíček můžete nosit u sebe a vždy, když na vás přijde špatná nálada, můžete si přivonět či si jej masážními pohyby vetřít na zápětí aj.

Krásná kombinace je například borovice a citron, zkuste do aromalampy a budete mít nevšední zážitek

Jak poznáme kvalitu éterických olejů a lze všechny éterické oleje tímto způsobem používat na pokožku?

Určitě nelze použít všechny esenciální oleje. Především neplést s vonnými oleji. Pomoci Vám může i cenová relace, za nízkou cenu si nikdy nemůžete kvalitní éterický olej zakoupit a dodavatel by je měl mít dermatologicky testované, pokud je doporučuje dávat do nosných olejů a používat přímo na tělo. Na lahvičce by měl být uveden latinský název, místo původu a výrobní šarže. Pokud budete chtít poradit s konkrétním zdravotním problémem, je dobré se obrátit na odborného aromaterapeuta. Hodně informací získáte např. v odborném aromaterapeutickém centru v Kyjově, na stránkách yasminka.cz a dále mohu konkrétně doporučit Petru Švábíkovou ve Ždánicích, Andreu Veškrnovou v Třebíči, Martu Liptákovou ve Frýdlantu nad Ostravicí nebo Lucii Wurst v Praze.

My víme, že jste především odborník na orientální aromaterapii a tak nás zajímá, které éterické oleje používají například i v těchto zemích – když prožívají významné svátky, jako my Vánoce? Ať se inspirujeme…

Tady bych jmenovala především santal, santalové dřevo. Období jako vánoce si santal zaslouží a stačí přidat skutečně jednu jedinou kapičku ke všem výše jmenovaným. Má neuvěřitelnou vůni a dokáže vytvořit slavnostní jedinečnou atmosféru, například na Štědrý den. Vůbec se nebojte kombinovat vhodné směsi do aromalampy, jen bych zvolila max tzv. trojlístek, tři druhy esencí. Vytvoříte si jedinečnou originální vůni Vašeho domova.

V neposlední řadě bych jmenovala vanilku, která je u nás již známá. Vanilka nyní většinou voní i lidem, kterým běžně nevoní, zahalí nás totiž do svého tepla, je antidepresivní i afrodiziakální. A k Vánocům neodmyslitelně patří…

Pro shrnutí – éterické oleje se mohou použít do aromalampy, dále do nosného oleje i přímo na tělo. Je ještě nějaká další možnost?

V předvánočním období, kdy většinou ženy mívají stres, bych doporučila také léčebné koupele. Stačí opět cca 5–7 kapek, ale pozor éterické oleje se musí dát buď do mléka či medu, aby se rozpustily, ve vodě totiž rozpustné nejsou. To lidé většinou netuší a tím i léčebné účinky jsou naprosto pomíjivé. Pro celkovou harmonii a klid bych zvolila kombinaci vanilky, pomeranče a hřebíčku. Nebo se dají zakoupit již přímo vytvořené aromaterapeutické soli. Stačí skutečně pouze 1–2 malé kávové lžičky do koupele, máme tady vanilkovou, sůl s růží damašskou nebo se zeleným čajem, která je výborná na odkyselení organismu.

Vánoční aromaterapie

Vánoční aromaterapie

PhDr. Hana Khlaif se s námi v našem pořadu podělila o zajímavé rady, jak překonat vánoční stres pomocí vhodně zvolené orientální aromaterapie.