Konopná kosmetika

21. 11. 2011ZdravíSpotřebitelské rady

O speciální kosmetice z léčivého konopí jsme si v našem pořadu povídali s ing. Martinou Včelákovou.

Konopí zpracovávali už naši předci, dnes se k této technické rostlině, která se vyznačuje rychlým růstem, lidé opět vracejí.

Konopí je skutečně všestranně využitelná kulturní rostlina s tisíciletou tradicí. Nejen v Čechách, ale v celém západním světě byla kontinuita pěstování a zpracování konopí přerušena ve 20. letech minulého století. Znovu se o využití konopí v celé jeho šíři začalo hovořit až v 90. letech. Před téměř 10 lety byla naše společnost Cannaderm první v ČR, která konopí seté využila a nabídla v podobě kosmetiky široké veřejnosti. Dnes už existuje pestrá škála produktů z konopí (potraviny, kosmetika, textil, stavební hmoty, apod).

Nejprve bychom měli upřesnit o jaký druh konopí jde. Které se využívá pro speciální kosmetiku?

Konopí se v přírodě vyskytuje ve více druzích. Legálně lze pěstovat konopí seté, konkrétně schválené odrůdy s obsahem psychotropních látek (THC) nižším jak 0,3 % v sušině. (zákon č. 167/1998 Sb., o návykových látkách, úprava z r. 2004).

Jaká účinná složka se z konopí získává?

V souladu se zákonem se mohou pro kosmetiku a farmacii využít pouze semena schválených odrůd setého konopí. Semena jsou bez obsahu THC a jsou přirozeným zdrojem unikátního oleje. Základem kosmetických produktů je tedy konopný olej. Za studena lisovaný konopný olej obsahuje řadu bioaktivních látek – esenciálních mastných kyselin (MK), vitamínů, minerálů, antioxidanů. Nejdůležitější složkou jsou právě mastné kyseliny. Konopný olej je unikátní tím, že MK skupiny Omega 6 a Omega 3 jsou zde v poměru 3:1. Tento poměr je nejbližší potřebám lidského těla. Konopný olej je tak na prvním místě potravinou a doplňkem stravy, který v přirozené formě doplňuje do organizmu důležité látky. Bonusem je, že i velmi dobře chutná. Pro nás výrobce kosmetiky je zároveň funkční kosmetickou surovinou.

Jaký vliv na pleť mají tyto aktivní složky?

Konopný olej má na pokožku pozitivní vliv při zevním i vnitřním použití. Je považován za hypoalergení. Dobře proniká do pokožky, v kosmetických přípravcích slouží jako nosič dalších účinných látek. Optimálně doplňuje kožní film. Pokožku zvláčňuje, hydratuje, podporuje a urychluje přirozenou regeneraci kožních buněk a tím zpomaluje stárnutí.

Jaké jsou zkušenosti obecně s konopnou kosmetikou?

Před 9 lety jsme byli průkopníky kosmetiky z léčivého konopí. Dnes v Čechách naleznete více jak 10 kosmetik s konopným listem na obalu. Příznivci konopné kosmetiky se dělí do 2 skupin.

První tvoří zákazníci, kteří díky svým zdravotním omezením nemohou používat běžnou kosmetiku. Vhodně zvolená konopná kosmetika je účinným a odborníky doporučovaným doplněk léčby chronických kožních problémů.

Druhou, neméně početnou skupinu, zastupují lidé, kteří běžnou masovou kosmetiku používat nechtějí. Právě těm od letošního roku nabízíme naši kosmetiku certifikovanou jako přírodní, u mnoha produktů přímo v kvalitě BIO.

Na jaké typy pleti se mohou konopné kosmetické výrobky používat?

Konopný olej je považován za dermatologicky bezpečný. Jeho bezpečnost byla v loňském roce ověřena klinickou studií. I proto lze říci, že konopná kosmetika je vhodná pro všechny typy pleti včetně malých dětí, těhotných, seniorů.

Velmi oblíbené jsou krémy určené pro lidi trpící ekzémem – jak působí?

Při ekzémech je nezbytné minimalizovat látky, které pokožku dráždí jako jsou syntetická barviva, konzervanty, parfemace. Naopak jsou vhodné kosmetické přípravky, které obnovují a udržují kožní film. Tyto přípravky obsahují látky se zvláčňujícími, protizánětlivými, zklidňujícími, regeneračními účinky. Nutností při péči o pokožku s ekzémy jsou extra šetrné mycí přípravky a následně přípravky, které pokožky dostatečně zvláčňují, hydratují, promazávají.

Za jak dlouho lze při pravidelném používání ekzém ztlumit atd.?

To je zcela individuální. Pro péči je nezbytné použít vhodné přípravky pro mytí a následnou péči. Vždy je správné šetrnou péči dopřát nejen ložisku kožního problému, ale pokožce vůbec. U chronických kožních problémů jde o „běh na dlouhou trať“. Pacienti dobře vědí, že důsledná a pravidelná péče o pokožku je nutností.

Pro jaké další problémy lze speciální konopnou kosmetiku využívat?

V našem portfoliu jsou přípravky určené pro dlouhodobou péči o citlivou, suchou, popraskanou pokožku, pokožku s atopickým ekzémem, lupénkou, akné, opary. Nabízíme i přípravky určené pro péči v okolí ran např. u proleženin a bércových vředů, speciální přípravky pro vlasovou pokožku, ústní dutinu i pro bolavé svaly a klouby.

Konopná kosmetika

Konopná kosmetika

O speciální kosmetice z léčivého konopí jsme si v našem pořadu povídali s ing. Martinou Včelákovou.