Panenský kokosový olej
29. 5. 2013Zdraví
Miska s kokosovým olejem na stole ve studiu trochu připomíná sádlo, jak hned v úvodu zmínila Martina. Michal Friedrich ale panenský kokosový olej představil jako všestranně prospěšný lidskému organismu.
Kromě mateřského mléka jedině kokosový olej obsahuje vzácnou kyselinu laurovou. Ta je důležitá pro své anti-mykotické, anti-virové a anti-bakteriální účinky, urychluje metabolismus, a proto je kokosový olej vhodný zařadit při redukční dietě. Podobně jako Omega 3 mastné kyseliny pomáhá prevenci kardiovaskulárních nemocí, zlepšuje imunitu a pomáhá při onemocnění centrálního nervového systému.
Kromě vnitřní výživové hodnoty, má kokosový olej velmi příznivé a uklidňující účinky při masážích a aplikaci na suchou a podrážděnou pokožku nebo při péči o vlasy. Zvlášť účinný je kokosový olej při novorozenecké seboroické dermatitidě, což určitě ocení všechny maminky.
Pravý panenský kokosový olej je vyráběn z geneticky neupravených kokosových ořechů, lisovaný za studena a bez chemických přísad v západní části jižní Indie. Nejlépe je uchovávat olej při pokojové teplotě, svojí podobu sádla ztrácí až při 26 stupních Celsia a podoba skupenství nemá na jeho léčivé účinky žádný vliv.
Jaké další možnosti využítí této jedinečné suroviny Michal Friedrich uvedl, se podívejte v celém rozhovoru.
Uchovávejte v pokojové teplotě. Kokosový olej se stává tekutým při teplotách nad 26 °C. Při teplotách nižších má tuhé nebo polotuhé skupenství. Skupenství nemá vliv na kvalitu a použití oleje.
