Ayurvéská káva – zdravá varianta kávy a podpora našeho zdraví
14. 5. 2013Zdraví
Na zdravé úterní vaření do studia dorazily dvě dámy, odbornice na zdravou výživu, Kateřina Slívová a food stylistka Martina Hühneová. Dozvěděli jsme se, že ayurvédská káva je bezkofeinová kávovina, jejímž základem je čekanka a přidaná ayurvédská bylina.
Celkem existuje 6 druhů bylin, které se ve formě prášku přidávají k čekance. Každá z bylin má jiný účinek na lidský organismus. Čekanka se stejně jako ostatní suroviny rozemele a praží. Tato důležitá rostlina obsahuje látku inulin, který i když nepatří mezi sladivé cukry, dodává nápoji příjemně nasládlou chuť, tyto kávovinové nápoje mají podle přidaných bylin léčivé účinky například na podporu metabolismu, při hubnutí, proti stresu, při menstruaci a menopauze a na vyrovnání hormonální nerovnováhy. Je dobrá na podoporu spánku, mohou jí pít i děti a celiaci, protože neobsahuje lepek. Má různé příchutě, a jak se jednotlivé druh ayurvédské či zelené kávy připravují a dochucují, se už podívejte sami v celém videorozhovoru.
