Pannini – zdravější varianta rychlého občerstvení?

30. 4. 2013Zdraví

Bageta, ciabatta či jiné pečivo plněné ledasčím a poté zapečené. Poslední dobou velmi populární forma rychlého občerstvení. Může to tak být. Záleží však na tom, kdy pannini konzumujeme (oběd, večeře, svačiny), jak velká je porce, a v neposlední řadě, za jakých jsou vyrobeny surovin.

Vzhledem k tomu, že se většinou jedná o větší kusy pečiva, jsou pannini vhodnější spíše jako jedno z hlavních jídel, např. oběd. Energetická hodnota samotné bagety se pohybuje okolo 1400 kJ, a pak je potřeba započítat ještě náplň. Bude rozdíl, když ji budou tvořit např. smažené kousky masa, slanina nebo tučné sýry, v porovnání s druhy, kde je kvalitní šunka, když maso, tak nesmažené, a velký podíl bude tvořit zelenina.

Panniny nás mohou ale také inspirovat např. při oslavách, kdy chystáme občerstvení. V různých obměnách mohou být velmi zdravou a přitažlivou variantou místo tradičních chlebíčků.

Zdravé vaření - rychlé pohoštění - Věrka Boháčová - 1. část

Zdravé vaření - rychlé pohoštění - Věrka Boháčová - 1. část