Vanilkové Vánoce
4. 12. 2012Spotřebitelské rady
Martin Florek zavoněl ve studiu Vánocemi, přinesl všechny možné druhy vanilky.
Vanilka kromě své delikátní chuti dokáže svou sladkou vůní navodit pocity tepla uvolnění a pohody. Asi proto patří k Vánocům. Toto koření je původem z Mexika, dnes se pěstuje také na Madagaskaru, v Indii, Indonésii a Ugandě. Vynikající je do krémů, pudinků, vaječného likéru, vanilkových rohlíčků nebo do domácí vanilkové zmrzliny.
Jak zužitkovat celý vanilkový lusk
Nejcennější součástí vanilkového lusku je jeho obsah – dřeň, která je tvořená drobnými černými zrníčky. Slupku, která nám po vyškrabání dřeně zbude, stále možno vyvařit v pudinku nebo svařáku. Také je z ní možné vyrobit domácí vanilkový cukr, nebo
vanilkový extrakt. Na ten použijte alespoň 5 lusků na 100 ml alkoholu a nechte macerovat 6–30 týdnů.
Jak vanilku skladovat
Vanilkové lusky po rozbalení skladujeme v uzavřené skleněné nádobě, která zamezí vysušení. Uchováváme při pokojové teplotě, ne v ledničce.
