Čaje a jejich příprava

2. 4. 2012Spotřebitelské rady

Tipy na přípravu ranního či odpoledního čaje ve studiu ukázal odborník na čaje druhů Dilmah Ivo Moravec. Pro přípravu dobrého čaje neexistuje nějaký universální návod. Přesná míra a odhad použitého čaje záleží na individuálním vkusu a náladě čajovníků, připravovaném čaji, příležitosti.

Proto Ivo poradil, jaké jsou základní prvky přípravy čaje – výběr čaje, voda, konvice na ohřev vody, konvička či šálek a čas. Dobrý čaj je samozřejmě předpokladem přípravy výborného šálku. Čaj by také měl být přiměřený příležitosti, při které ho pijeme.

Čajomilci soudí, že nejlepší pro přípravu čaje je voda pramenitá. Nemáme-li k dispozici pramen, spokojíme se většinou s vodovodem. Rozhodně se vyhneme vodě destilované, minerální a pochopitelně teplé vodě z vodovodu. Doba spařování se řídí druhem čaje. Černé čaje ihned spaříme vodou při teplotě 100 °C v předehřáté konvičce či šálku nebo posečkáme, aby nám voda ochladla na nižší teploty, tedy asi 80 °C u čaje Oolong nebo 60–80 °C u bílých a zelených čajů.

Stáňu zaujala skleněná rychlovarná konvice se sítkem, na které si můžeme nastavit teplotu vody podle připravovaného čaje a dobu louhování čaje. Libor Hladík vařil silný černý čaj a sítko, do kterého čaj nasypal, podle zvoleného programu samovolně čaj louhovalo. Dalším pomocníkem byla konvice na vodu, která udrží její teplotu podle předem nastavených stupňů až 20 minut.

Čaje a jejich příprava - Ivo Moravec a Libor Hladík

Čaje a jejich příprava - Ivo Moravec a Libor Hladík