Tradiční české koření

20. 2. 2012Spotřebitelské rady

Pojem tradiční české koření se týká spíše českých kulinářských specialit, do kterých je přidáváno, protože se jedná především o pepř, majoránku, muškátový oříšek – a ty musíme rozhodně do našich krajin dovážet.

Jak podotkl ing. Ondřej Kulhánek ze společnosti Hadapeon, byli Češi doposud v užívání koření zdrženliví a konzervativní. Kromě zmíněného pepře si žádné exotické druhy neoblíbili, ale to se teď mění. Kmín, anýz a další koření, které považujeme za české si přidávali naši předkové do jídel proto, aby pomohly s trávením těžkých a vydatnějších jídel.

Mgr. Hana Kulhánková připomněla, jak je důležité používat koření čerstvé, např. pepř by se měl drtit přímo až do pokrmů, protože právě ten v krátké době rozemletý ztrácí chuť i barvu. Protože anketní otázka byla „Co je vaším kořením života“, chtěla Iva vědět odpověď i od našich hostů. Prozradili, že teď je to rodina a jídlo, a dřívější cestování si užívají prostřednictvím vůní světového koření, které dovážejí.

České koření - Mgr. Hana Kulhánková, Ing. Ondřej Kulhánek

České koření - Mgr. Hana Kulhánková, Ing. Ondřej Kulhánek

Pojem tradiční české koření se týká spíše českých kulinářských specialit, do kterých je přidáváno, protože se jedná především o pepř, majoránku, muškátový oříšek – a ty musíme rozhodně do našich krajin dovážet.