O pořadu

Živě vysílaný kontaktní publicistický pořad poskytuje především ženskému publiku zajímavý a inspirativní program, servis, zábavu i informace – a to vše s možností okamžité reakce Vás, diváků.

Program se skládá z celé řady rubrik a doplňují jej hosté z řad lékařů, sociologů, psychologů, ale i známých a zajímavých osobností. Ženy se především dozvědí o nejnovějších metodách diagnostiky, léčby a prevence nejrůznějších onemocnění, nemohou chybět ani další ženská témata, rady při výchově dětí a řešení problémů v rodině a s partnerem. Diváci se mohou těšit na trendy v oblasti odívání, kosmetiky, životního stylu, bydlení či novinky z akuálního kulturního a sportovního světa.

Klikněte pro větší obrázek Po celou dobu vysílání je pro nás nejdůležitější okamžitá možnost komunikace s vámi diváky. Během celého pořadu máte jedinečnou příležitost se ptát přímo našich odborníků ve studiu, a to hned několika způsoby.

Hlavní odborník, většinou lékař, vždy po celou dobu odpovídá na vaše emailové dotazy. Host na chatu může bezprostředně reagovat na otázky či připomínky k jinému problému. Sledujeme také vaše připomínky na sociálních sítích a každý den vyhlašujeme anketní otázku, vaše odpovědi čteme přímo ve vysílání a z došlých odpovědí losujeme výherce malé ceny. Vaše názory a připomínky nás zajímají, na každý váš podnět se snažíme reagovat a začlenit ho například v rámci témat přímo do pořadu.

Od nové sezóny jste jistě zaznamenali nové tváře moderátorek. Jejich medailonky najdete v záložce Moderátorky.

Tvůrčí tým

Sama doma sice vznikl jako formát pro ženy, ale velice brzy zaujal i muže, a to bez rozdílu věku, vzdělání a sociálního statusu. V současnosti je Česká televize jedinou stanicí, která se může pochlubit takovýmto typem pořadu – tedy interaktivním živě vysílaným rodinným pořadem. V roce 2007 se pak vysílání rozšířilo o páteční vydání z Brna a Ostravy. Za dobu trvání pořadu se znělka Sama doma nepochybně stala jakýmsi symbolem, hudebním motivem, který si pobrukují maminky, při kterém zbystří tatínci a při kterém spokojeně vyrůstá už několikátá generace dětí. Znělkou, která navozuje atmosféru klidu, pohody a která neodmyslitelně patří k České televizi.

Klikněte pro větší obrázek Budeme-li trochu počítat, každý rok bylo odvysíláno kolem sto šedesáti dílů, v jednom Sama doma se představí zhruba osm témat a hostů, kterých je často i mnohem více. Ve více než dvacetileté historii pořadu tak bylo odvysíláno kolem 3500 vydání pořadu. Je to víc jak dvacet let každodenní novinářské práce, systematické přípravy, hledání neotřelých témat i atraktivních novinek, které zaujmou, doba stresu a napětí při živém vysílání, ale i spokojenosti a dobrého pocitu, když slyšíme pozitivní ohlasy a chválu diváků.

Kdo z nás si dnes umí představit, že první vysílání vznikala v době, kdy se v České republice teprve začaly pomalu využívat mobilní sítě, postupně vznikaly a zaváděly se nové převratné IT technologie a o sociálních sítích se nám ani nezdálo – základem naší novinářské práce byla osobní schůzka s respondentem. Způsob práce se od té doby převratně změnil, kvantita i kvalita informací, které je třeba nasát, přefiltrovat, ověřit a v přijatelné podobě předat divákům, se stonásobně zvýšily, a to samozřejmě přináší nové výzvy i tvůrčímu týmu pořadu.

Kvalitu pořadu Sama doma také vidíme v tom, že kromě svých stálých a věrných nachází a získává stále nové, mladé diváky. Ti, kteří před dvaceti lety sledovali pohádky, dnes pořad Sama doma objevují jako novinku a vděčně jej přijímají jako průvodce dalším obdobím svého života – tedy dobou rodičovských radostí a povinností – jako poradce při řešení problémů v osobním, rodinném, pracovním životě či v neposlední řadě jako atraktivní inspiraci při tvorbě vlastního životního stylu.

Je naší samozřejmou snahou, aby se v odborných rubrikách prezentovaly špičky ze všech oborů. A těší nás, že pozvání do pořadu Sama doma je prestižní záležitostí pro všechny zúčastněné – pro lékaře, osobnosti společenského a kulturního života nebo pro maminky a tatínky – ti všichni se k nám těší a rádi se vracejí.

Současná doba související se všemi opatřeními proti šíření nákazy nového koronaviru je velmi obtížná pro nás všechny. Budeme se snažit, aby i v této době pořad Sama doma zůstal klidnou oázou a vaším přátelským společníkem, kde najdete vše potřebné, od informací až po zábavu.