Chat

primář dětského oddělení, Vitkovická nemocnice

MUDr. Jan Boženský

Téma: fermentované potraviny

Záznam chatu z pátku 7. dubna 2017

SOD: „Na Vašem oddělení ve vítkovické nemocnici nějak podáváte fermentované potraviny?“

MUDr. Jan Boženský: „Přeji hezký den, dětem podáváme jogurty, sýry a také probiotika, která příznivě podporují mimo jiné také přirozenou fermentaci ve střevech. s pozdravem J.Boženský“

DIS: „Jaký význam mají fermentované potraviny pro děti?“

MUDr. Jan Boženský: „Přeji hezký den, fermetované produkty mohou příznivě ovlivnit střevní rovnováhu, mohou zlepšit vstřebávání některých vitamínů a dalších látek a tak pozitivně působit nejen na růst dětského organismu, ale ovlivnit i jeho psychický vývoj. Některé studie prokazují, že fermentovaná kojenecká mléka mohou snížit příznaky dětských kolik a také ovlivnit tíži střevních potížích při infekčních onemocnění střev. s pozdravem J.Boženský“

Nikola: „Mohou děti salamy jako lovečák ?“

MUDr. Jan Boženský: „Přeji hezký den, mohou, ale vzhledem k vysokému obsahu solí a tuků ho nemohu doporučit k pravidelné konzumaci ani dětem. s pozdravem J.Boženský“

DK: „Dobrý den. Nedávno jsem narazila na prý první fermentované kojenecké mléko. Může být takové mléko opravdu o tolik lepší než ty normální? Nebo se jedná pouze o nějaký marketingový tah. Případně jestli je vhodnější pro nějaké citlivější dětičky. Děkuji“

MUDr. Jan Boženský: „Přeji hezký den,v některých případech se může jednat o marketingový tah, ale kvalitní moderní kojenecké mléko s fermentem může řešit mnohé zažívací potíže v v tomto věku. Studie prokazují, že mléka obohacené fermentem mohou snížit tíží střevních kojeneckých kolik i komplikací při virových střevních zánětech. Ale je nutné zdůraznit, že fermentace je jedna z možných cest a pro některé potíže pak budeme muset stále používat speciálně upravená mléka (alergie...). s pozdravem J.Boženský“

Zuzana: „Dobry den, mohu se zeptat mimo tema? Jaky nazor mate na ockovani deti? Zejmena novorozencu uz v 8.tydnu?“

MUDr. Jan Boženský: „Přeji hezký den, jako pediatr mohu a taky doporučuji očkování. Pro info pravidelně se očkují své děti a sebe. s pozdravem J.Boženský“

Bohdan Bartoš Kopřivnice: „Je kynuté pečivo považováno za fermentovanou potravinu? V souvislosti s fermentovanými potravinami je zmiňován vitamín K2. Je tento vitamín ničen tepelnou úpravou?“

MUDr. Jan Boženský: „Přeji hezký den, kynuté pečivo se považuje za fermentovanou potravinu. Vitamín K2 menachinon se vyskytuje hlavně v živočišných tucích, v rostlinných olejích se nacházejí v nižší koncentraci. Hydrogenace rostlinných olejů snižuje obsah vitamínu K2 a tak bych odhadoval, že prostá tepelná úprava ho snižuje také. Relativně velkým zdrojem mohou být i střevní bakterie, které umí tento vitamín také syntetizovat. s pozdravem J.Boženský“

Jarka: „Zdravím, nestihla jsem začátek :-), jaké to jsou ty fermentované potraviny ? Vím že zelí a sója a dál ? Děkuji a pěkný den Jarka“

MUDr. Jan Boženský: „Fermentace je přirozený způsob úpravy potravin již dlouhá staletí. Fermentací se obecně zlepšuje stravitelnost potravy, vznikají mnohé, pro organismus velmi prospěšné produkty, které příznivě ovlivňují nejen trávení, ale i stav střevní rovnováhy. Fermentovaných potravin máme mnoho, ale určitě bych zmínil mléčné fermentované produkty jako jakou jsou jogurty, sýry či jiné kysané produkty. s pozdravem J.Boženský“

Petra Kobrlová: „dobry den, rikal jste, ze varenim kyseleho zeli neprijde o pozitivni ucinky...mam zato, ze pokud kvasinky projdou varem, tak se znici? diky moc za odpoved“

MUDr. Jan Boženský: „Přeji hezký den, ano, tepelná úprava probiotické bakterie zničí, ale u toho kysaného zelí jde také o produkty kvašení (fermentace) a ty se tepelně neničí. Takže je lepší požívat kyselé zelí tepelně neupravené, ale i po tepelné úpravě se mnohé produkty fermentace nezničí. s pozdravem J.Boženský“

Eva Majerova: „Dobry den, jedalnicek syna 22m je pestry, od rana ovoce, pak jogurt s ovocem, polevka nebo maso s prilohou atd. Vecer mlecna kase. Stale varim so min obsahom soli. Syn ma casto riedku pachnucu stolicu, 2-4x d probiotika pomuzou kratkodobo, doporucili by ste mi zamerat sa na iny druh potravin? Nebo omezit mleko? Dekuji, Hezky den.“

MUDr. Jan Boženský: „Přeji hezký den, pokud nemá Vaše dítě další potíže (teploty...), tak bych doporučil vhodná probiotika (poradil bych se v lékárně) a v případě, že potíže neodezní, tak bych se obrátil na dětského lékaře Vašeho dítěte. s pozdravem J.Boženský“