Chat
Martina Váňová
Záznam chatu z pátku 28. listopadu
Iveta: „Dobrý den. Ráda bych se zeptala na nutriční výživu pro svoji mamku. Hodně zhubla a nevím, kam se obrátit, aby nám napsali nutridrinky, nutripudinky. Je jí 78 let a je po zdravotní stránce vyšetřena. Má umělý chrup a hůř se ji jí a nemá prý ani chuť. Mohli bychom se obrátit na vás příp.nějaký kontakt? Obvodní lékařka to nenapíše. Děkuji Iveta“
Martina Váňová: „Dobrý den, děkuji za Váš dotaz. Obrátila bych se na některou z nemocnic, kde bývají k dispozici nutriční poradny,kde bývá lékař - nutricionista, který může sipping předepsat.“
petr: „Dobrý den, zajímalo by mě, jak zdravěji upravit kapra, aby to nebylo jen nezdravé smažené? Je kapr zdravá ryba?“
Martina Váňová: „Dobrý den, můžete zkusit péct např. v alobalu, nebo využít přípravu v horkovzdušné fritéze. Kde lze připravit kapra v tradičním trojobalu, ale trochu zdravěji, než při smažení na pánvi.“
Martina: „Dobrý den, pokud se nám nevydaří začátek dne, nestihneme se nasnídat, nestíháme oběd, jak druhou polovinu dne zachránit, aby nepřišla chuť na rychlé sladké? děkuji“
Martina Váňová: „Dobrý den, v druhé polovině dne bych se zaměřila na kvalitní bílkoviny - tvaroh, sýry, maso, ryby. A pokusila bych se i později zařadit teplé vyvážené jídlo.“
Lenka: „Dobrý den, má cenu v zimě jíst citrusy, když jsou dovezené z daleka? Díky.“
Martina Váňová: „Dobrý den, z mého pohledu do pestrého jídelníčku patří, i přesto, že jsou dovážené :).“
Renáta: „Dobrý den, prosím o váš názor na každodenní konzumaci listových salátu s rajčaty a okurkami. Doplňuji olivovým olejem extra panenským a mozarelou. Názory se různí v tom, že by se saláty v zimě neměly konzumovat, pouze tepelně upravená zelenina. Děkuji za vaší odpověď a přeji hezké vánoční svátky!“
Martina Váňová: „Dobrý den, děkuji za Váš dotaz, pokud cokoli konzumuji každodenně, je dobré se zaměřit možná trochu více na pestrost a občas to nakombinovat i s něčím jiným. Zároveň si nemyslím, že by se v zimě neměla konzumovat syrová zelenina, záleží na našich chuťových preferencích. Salát /různé druhy/ jsou určitě vhodné a v kombinaci s rostlinným olejem a kvalitní bílkovinou - v tomto případě mozzarellou, je skvělá kombinace.“
hana: „Dobrý den, bude mi 60 let, jsem DM 1.typ a stále se mi nedaří zhubnout pár kilo. Jím hodně zeleniny, snažím se i bílkoviny. Sladké nejím vůbec, pečivu se také vyhýbám. Váha se ne a ne pohnout.“
Martina Váňová: „Dobrý den, redukce hmotnosti při léčbě inzulinem, kterou předpokládám u DM1, je trošku komplikovanější. Bylo by skvělé mít k dispozici glukózový senzor, abyste si mohla kontrolovat, jak reagujete na pestrou stravu a třeba i zařadit určité množství pečiva a příloh, což by potom v kombinaci s bílkovinami a dostatkem zeleniny (vlákniny), mohlo mít větší sytící efekt a fungovat dobře i v případné mírné postupné redukci hmotnosti. Jen bych chtěla upozornit, že během redukce hmotnosti je důležité být v kontaktu s lékařem (diabetologem), aby v průběhu redukce hmotnosti bylo možné upravovat adekvátně dávku inzulinu.“
Karla: „Dobrý den, nepiju alkohol a piju jen neslazené minerálky a vodu.Do kávy si však 1 cukr dám( denně vypiju 2) Káva bez 1 cukru mi nechutná! Poradíte prosím jak to řešit? Děkuji!“
Martina Váňová: „Dobrý den, je těžké takto hodnotit, jestli je potřeba to řešit (pokud není v jídelníčku žádný jiný zdroj cukru, tak možná ani ne?), pokud to v celkovém kontextu jídelníčku dobře funguje, tak proč si nedopřát kávu, tak jak ji mám rád/a. :)“
Olga: „Hezký den, je pravda, že by se ovoce nemělo jíst večer?“
Martina Váňová: „Dobrý den, pokud nemám prostor jindy v průběhu dne na jeho konzumaci, tak 1 ks ovoce večer je za mě úplně v pořádku, třeba jako druhá večeře. Dala bych si pozor jen na velké množství ovoce večer - např. mísa ovocného salátu, smoothie z více kusů ovoce - toto by bylo vhodnější zařazovat spíše dopoledne.“
Pavel: „Dobrý den, chci se zeptat. Je mi 39 let, jsem sportovec bez zdravotních problemu, az na cholesterol, ten mam po posledni kontrole na hodnote 6,4. Je to dědičná záležitost, mam to již nyní začít řešit? Děkuji.“
Martina Váňová: „Dobrý den, ano určitě bych vyzkoušela změny v jídelníčku, a pokud bude hodnota v krvi dobře reagovat na úpravu výživy, bude to skvělé. Občas se stává, že ale i přes poměrně dobrý jídelníček hodnota neklesá - tam je potom určitě fajn se zaměřit také na práci se stresem, kvalitu spánku atd.“
Lenka: „Dobrý den, prosím mám hodně zvýšenou kyselinu močovou. Můžu očekávat,že se můj stav zlepší když se snažím dodržovat dietu,kterou jsem si vyhledala a když beru 4 tablety Enzycool denně? Co dělat více? Případně, kde v Brně sehnat na pojišťovnu nutričního terapeuta. Moc děkuji.“
Martina Váňová: „Dobrý den, úpravu stravy bych určitě doporučovala, doplňky stravy mohou taky pomoct, ale doporučuji si po nějakém čase odběry zopakovat a v případě, že nedochází k žádným pozitivním změnám, tak se ideálně poradit s lékařem, či nutričním terapeutem, jestli změny, které v jídelníčku dělám jsou ty správné. V Brně jsou nutriční poradny, které mají smlouvy s pojišťovnami součástí nemocnic.“
Tereza: „Dobrý den, věk 32 a dědičně zvýšený cholesterol (normální styl života, pravidelný pohyb). Jsou nějaké potraviny, které mohou pomoci dostat cholesterol do normy? Děkuji.“
Martina Váňová: „Dobrý den, zaměřila bych se zejména na navýšení vlákniny v jídelníčku (podílí se na vylučování cholesterolu z těla, resp. na snižování jeho hladiny) tuky v jídelníčku upřednostňovat kvalitní rostlinné tuky. U dědičnosti je vždy prvním krokem zastavit případný nárůst.“
Irma: „Dobrý den u ženy 58 let výsledky krve v pořádku až na cholesterol, 6,3. Triglyceridy také v pořádku! Jak snížit cholesterol? Lékař mi zatím léky nedal. Díky za radu!“
Martina Váňová: „Dobrý den, určitě doporučuji se zaměřit na pestrost jídelníčku - rostlinné potraviny, podpora mikrobiomu - fermentované potraviny. Dále do jídelníčku zařadit přednostně rostlinné tuky. A nedílnou součástí je pravidelný pohyb, dostatečný pitný režim, práce se stresem a také zaměření se třeba na kvalitu spánku.“
Iva: „Dobrý den, jaké doplňky stravy na zimu doporučujete? Děkuji.“
Martina Váňová: „Dobrý den, určitě s ohledem na celkový jídelníček, ale většinou se v doporučeních opakuje vitamin D (měli bychom znát svou aktuální hodnotu), vitamin C, Zn, občas selen, omega 3MK.“
Milena: „Dobrý den,mohu navštívit bezplatně nutriční terapeutku nebo musím mít doporučení praktickeho lékaře?Děkuji“
Martina Váňová: „Dobrý den, nutriční poradnu lze navštívit se žádankou od lékaře jen tehdy, když má nutriční poradna smlouvu se zdravotními pojišťovnami. Takové nutriční poradny jsou většinou v součástí větších nemocnic.“
Klára: „Dobrý den, na jaké potraviny/skupinu potravin nezapomenout při bezmléčné dietě (abkm) při kojení, prosím? Děkuji.“
Martina Váňová: „Dobrý den, zejména bych se zaměřila na dostatek vápníku a vitaminu B12. Jednak častěji zařazovat potraviny, které jsou dobrými zdroji, ale při dlouhodobém dodržování omezení bílkoviny kravského mléka, po konzultaci s lékařem zařadit vhodnou substituci.“
Marie: „Dobrý den, je máslo opravdu tak špatné při vysokém cholesterolu a je nutné jej vyřadit z jídelníčku a nahradit chemickým margarínem? U dítěte 11 let,které má zvýšenou hladinu cholesterolu nejspíše genetického původu ale není obézní a sportuje, mi bylo doporučeno nahradit máslo margarínem..který ale nemá rádo. Děkuji za odpověď“
Martina Váňová: „Dobrý den, paušálně bych toto nedoporučila, zejména u dítěte. Spíše bych doporučila se podívat na celkový jídelníček, protože máslo není jediným zdrojem živočišného tuku (resp. cholesterolu). Navýšit vlákninu v jídelníčku, zařadit dostatek ovoce a zeleniny. Dále v jídelníčku třeba zařadit rostlinné tuky ve formě třeba ořechů/ ořechových másel, rostlinných pomazánek a tím přirozeně mohu snížit konzumaci másla a nemusím ho nahrazovat:)“
Petra: „Dobrý den, je mi 61 let a mám mírnou nadváhu.Jsem ale spokojená a u starších lidí je prý lepší mít mírnou nadváhu! Souhlasíte?“
Martina Váňová: „Dobrý den, ano určitě se s tím dá souhlasit, raději mírnou nadváhu, než hladovět:) a mít dlouhodobě nutričně deficitní jídelníček. Zároveň usilovat o co nejvyšší množství svalové hmoty, která je velmi důležitá pro dlouhověkost, resp. kondici do vyššího věku.“
Zuzana: „Dobrý den, každý den jím kozí mléčné výrobky. Je dobré pro očistu těla vynechávat? Děkuji. Zuzana“
Martina Váňová: „Dobrý den, ne určitě není potřeba z jídelníčku vynechávat, pokud se cítíte dobře a chutnají Vám, tak je určitě zařazujte pravidelně i nadále.“
Šárka: „Chci se zeptat . Je v pořádku když jim i měsíc v kuse k večeři jedno a totéž jídlo. Sem strašná konzerva a jídlo jedno a to samé dokola týká se to i ovoce a zeleniny jim i měsíc a pak mám chuť to změnit. Chci říct jim zdravé chleby,a ji zdravé pečivo ale teď jim dyl než měsíc jen rajčata na všechny spusoby .“
Martina Váňová: „Dobrý den, je tady určitě určité riziko, že je Váš jídelníček málo pestrý. Záleží na tom, jak vypadá jídelníček v průběhu dne/týdne v jiných jídlech, než jen u zmiňované večeře - jestli je zbytek jídel dostatečně pestrý, tak to nemusí být třeba tak velký problém. To ale nelze takto odpovědět.“
Veronika: „Dobrý den dá se nějak předejít ,když mám vysoký cholesterol ?? Asi se to týká hlavně jídla nějak . Nevím co mi poradíte ,když bych chtěla zhubnout konkrétně břicho. Děkuji“
Martina Váňová: „Dobrý den, preventivně se dá hladina cholesterolu upravit snížením konzumace živočišných potravin (resp. tuku), dále navýšením vlákniny (ovoce, zelenina, luštěniny, celozrnné potraviny) a pravidelným zařazováním rostlinných tuků - oříšky, semínka, kvalitní rostlinné oleje. Dále mimo výživu je určitě důležitý pravidelný pohyb, dobrý spánek a práce se stresem. K redukci (i břicha) je super udržovat nutriční deficit (ne moc velký ani malý:)), zaměřit se na pravidelnost v jídelníčku a také pravidelný pohyb a cviky na posílení středu těla - ideálně pod dohledem fyzioterapeuta.“
Petra: „Jak nejlépe navýšit svalovou hmotu potravinami?Dekuji“
Martina Váňová: „Dobrý den, určitě je důležité udržovat v jídelníčku dostatek bílkovin - celkový denní příjem by se měl ideálně pohybovat mezi 0,8 - 1,5g/ kg optimální tělesné hmotnosti. Jen bílkoviny samy o sobě ale nestačí, stejně tak je důležitý celkový dostatek energie - takže také zařadit dostatek sacharidů i tuků.“