Chat

host

Vladěna Halatová

vaření bez mléka, lepku a vajec

Záznam chatu z pátku 26. ledna 2024

Josefína z Postoloprt: „Dobrý den, ráda bych se zeptala, zdali produkty bez laktózy vyřeší intoleranci na mléko nebo je potřeba si hlídat i něco jiného? Moc děkuji.“

Vladěna Halatová: „Dobrý den, ano produkty vám pomohou od příznaku, je třeba hlídat veškeré potraviny zda neobsahují laktozu, takže číst složení.“

Jitka Marková: „Dobrý den Je vhodné toto vaření i pro zdravé lidi nebo spíše pro lidi s intoleranci na tyto potraviny. Děkuji“

Vladěna Halatová: „Dobrý den, je vhodné potraviny eliminovat pouze v případě, že víme na základě krevních testů nebo jiného vyšetření, že máme určitou intoleranci, nebo alergii. V momentě kdy vynecháme v potravě některé složky, musíme je adekvátně nahradit v rámci nutričního hlediska. Jinak bychom si mohli ublížit.“

Radovana z Teplic: „Na jaké potraviny může mít člověk intoleranci ? Děkuji“

Vladěna Halatová: „Dobrý den, nejběžnější je intolerance laktozy (mléčného cukru,dále mezi časté intolerance patří celiakie (intolerance lepku), duhringova dermatitida (kožní projev celiakie), necelikální glutenová senzitivita.“

Renata: „Dobrý den. Měla bych dotaz jestli bude dělat někde v okresu Kolín kurz vaření, pečení bez lepku? Dekuji“

Vladěna Halatová: „Dobrý den, kurz budu mít v Pardubicích, Praze, Býšti u Hradce Králové.“

Helena: „Dobrý den,jsem alergicka (3+) u mleka,mouky,nekteré druhy zeleniny. Nekdy mi vadí,někdy ne. Zrovna nyni problém,kdy mám na těle svědive fleky a mudr.na alergologii mě objednala až za měsíc. Schvalujete - pro mě - v nynějšim stavu půsty (jednodenni) na pročištění orgsnismu? Skoro už nevim,co mám jíst... Dekuji za odpověď Helena Vsetín“

Vladěna Halatová: „Dobrý den, půst jako takový Vám alergii nebo intoleranci určitě nevyléčí, sama musíte vycítit zda když se do půstu pustíte Vám bude lépe. Na alergologii bych se určitě domluvila na biopsii vzorků z pupínku na Duhringovu dermatitidu, a řádné vyšetření protilátek proti tkánové transglutamináze a endomysiu v krvu, ve třídách iga i igg, příp. protilátky proti deamidovaným gliadinovým peptidům, problém může být v celiakii, případně doplnění o testy na histamin a další intolerance a alergie.“

Hedvika: „Dobrý den, při potvrzení celiakie u syna je na místě nechat otestovat celou rodinu, sourozence a především rodiče, kdo to dítěti mohl předat, jak postupovat dále.“

Vladěna Halatová: „Dobrý den, ano určitě je potřeba rodinné vyšetření na genetice, kdo z Vás je nosičem genů celiakie, vyšetření se dělá z krve, a pokud se zjistí kdo z Vás je nosičem udělat protilátky zda již nemáte aktivní formu celiakie. Dietu rozhodně před vyšetřením nezahajujte.“

Martina z Liberce: „myslíte, že intolerance na nějaké potraviny může mít za následek, že nehubnu?“

Vladěna Halatová: „Dobrý den, ano může být, ale v první řadě bych řešila vyšetření funkce štítné žlázy, základní krevní odběry. Záleží zda kromě neschopnosti hubnout máte ještě jiné problémy.“

Marie: „Ještě jsem se chtěla zeptat, dcera má nesnášenlivost lepku, vyšlo jí to i v krvi, ale poté v gastru ne, ale když ho jí, nedělá jí dobře a když se lepku vyvaruje, má trávení v pořádku. Je možné, že by v gastru nýsledek byl dobrý, v krví špatný a byla to celiakie?“

Vladěna Halatová: „Dobrý den, určitě, protilátky z krve mohou být negativní ale biopsie sliznice tenkého střeva pozitivní s nálezem. Určitě bych při plné zátěži lepku nechala udělat na gastroenterologii biopsii tenkého střeva a doplnila ještě o genetické testy.“

Marie: „Dobrý den, je mi přes 60 a teprve nyní jsem zjistila nesnášenlivost vajec - po bílku jsem vždy v dětství zvracela a nemohu vařené vejce dodnes, mléka - nejvíc mne bolí břicho po jogurtech... a i mouky aj - v krvi zjištěné. Kasein v mléku vadí i dcerám a vnouček má již alergii na vejce. Chtěla jsem se zeptat, když dcera s nesnášenlivostí mléka - kaseinu - stále si dává do kávy mléko, může jí to poškodit? Nyní má akutní zánět střev s vysokým CRP...“

Vladěna Halatová: „Dobrý den, ano určitě může ublížit, je třeba mléčnou složku vyřadit a nahradit rostlinnou, mohlo by se přidat více alergií.“

Lidka: „Dobrý den. Dcera mé kamarádky má obtíže nejen po jídle. Rodina pátrá po příčině již několik let. Lékaři je stále odbívají s tím, že si mají dojít na psychiatrii. Tam byly a bylo jim řečeno, že po psychické stránce jsou v pořádku. Že příčina obtíží je fyziologická. Odbívá je i jejich praktická lékařka. Prosím o kontakt na konkrétního lékaře, který bude pátrat po příčině dál dokud příčinu neodhalí a nezačne řešit. Dívka nemůže už ani cestovat jak se jí dělá špatně, proto uvítají kontakt na lékaře z Jižních Čech.“

Vladěna Halatová: „Dobrý den, zkuste si najít ve vašem místě bydliště imunologii, příp.gastroenterologii, kde Vás řádně vyšetří. Můžete si je obvolat sama bez doporučení obvodního lékaře pokud na vaše problémy neslyší.“

Veronika: „Dobrý den, chci se zeptat, zda se jedná o alergii/intoleranci, když po vypití kávy (nebo kávy s mlékem) často, ale ne vždy, po pár minutách potřebuji na WC a doslova se mi vaří břicho. Ještě se chci zeptat, zda je vhodné používat např. bezlaktózové mléko, i když nemáme nic "potvrzeného a zda jsou bezlaktózové potraviny vhodné pro děti. Děkuji“

Vladěna Halatová: „Dobrý den, určitě si zajděte na imunologii nebo alergologii, s největší pravděpodobností se bude jednat bud o intoleranci laktozy, to poznáte tak, že začnete používat místo klasického mléka bezlaktozové, pokud odezní přiznaky, jedna se intoleranci mléčného cukru, pokud bez laktozy produkty nepomohou zkuste nahradit rostlinnou variantou ( rýžové, mandlové, kokosové mléko).Produkty jsou vhodné i pro děti.“

Martina Toušová: „Krásně vaříte....děkuji za to. Zdraví divačka s Crohnovou chorobou a s RS. Momentálně si vařím hovězí vývar,,trápí mě otoky rtů, často mám opary.“

Vladěna Halatová: „Dobrý den, může se jednat o nedostatek vit.skup.B, určitě si nechat udělat krevní testy, otoky rtů mohou způsobit některé potraviny na které jste alergická, vysledovat. Děkuji za pochvalu.“

Marie: „Dobrý den, odpovídala jste mi na neshodný výsledek na celiakii v krvi a v gastru. Pochopila jste to ale obráceně, dcera má naopak výsledek v krvi pozitivní, ale v gastru nebyl ... To bývá právě naopak, je mi divné, že v krvi byl prokazatelný nález a v gastru ne, mohlo to gastro například vzít vzorek z místa, kde nebyl.. nevím.. i lékařce to bylo divné, když to v krvi vychází a v gastru ne.“

Vladěna Halatová: „aha tak to se omlouvám, ano i krev může být pozitivní a vzorek negativní, doplnte o genetické vyšetření.“

Kateřina: „Dobrý den.prosím o recept na rohlíčky bezlepkove-kobliky děkuji nestihla jsem ho“

Vladěna Halatová: „Recepty se budou ještě zveřejnovat.“

Andrea: „Dobrý den, na jednom vyšetření jsem měla výsledek DQ2,5 cis pozitivní, což prý znamená intoleranci laktózy. Nevím ale přesně, jak mám postupovat dál, stačí konzumovat bezlaktozové produkty nebo mám raději konzumovat rostlinné produkty? Co se stane, když sním něco s laktózou?“

Vladěna Halatová: „Dobrý den, pokud máte pozitivní intoleranci laktozy, tak konzumujte produkty bez laktozy. Pokud občas nahradíte rostlinnou variantou vůbec nevadí.“

Veronika: „Dobrý den, mám alergii na mléko, celiakii a histaminovou intoleranci -HIT a ani nejím žádné živočišné produkty. Alergii na mléko mám asi 11 let. Celiakii a HIT mám zjištěný přibližně rok a půl. Do té doby problém se stravováním nebyl, mléko se dalo snadno nahradit, ale nyní si se stravou nevím rady. Pokud jsou někde uvedeny recepty, vždy je tam uvedená nějaká potravina, kterou nemohu. V rámci HIT mi dělá spousta potravin problémy. Sleduji například skupiny/stránky na facebooku, které se na jednotlivé alergie/intolerance zaměřují, ale nenašla jsem dělat co dělat, jak vařit, jak se stravovat v případě souběhu více alergií/intolerancí a v mém případě ještě veganství. Děkuji za odpověď.“

Vladěna Halatová: „Dobrý den, určitě je vhodné si udělat soupis potravin, které tolerujete a z toho při vaření vycházet. U mléčné složky vždy použít tu kterou můžete příp. vodu, lepkové nahradíte bez lepku, vejce nahradíte psylliem, variant je spoustu, klidně se na mě můžete obrátit.“

Radka: „Hezký den, paní Halatová, mohu se zeptat, zda je olivový olej vhodný ke smažení? Děkuji. R.“

Vladěna Halatová: „Dobrý den, pokud je ten druh olivového určený pro tepelné zpracování tak ano, musí být vždy uvedeno na obale zda je určen i pro vysokou teplotu.“