Chat

Iva Hrnčiříková
Zdravá výživa
Záznam chatu z pátku 6. listopadu 2020
Hanka: „Jaké jsou to cukry na obalu rýžového sirupu(sacharidy 98g, z toho cukry74g), těstoviny špaldovo-pohankové (sacharidy74g,z toho cukry 7g) je to normální bílý cukr? Prosím, jak se mám v tom vyznat?Děkuji“
Iva Hrnčiříková: „Dobrý den, sacharidy jssou základní makroživinou, je povinností je uvádět na obalu. Sacharidy dělíme na jednoduché, oligosacharidy, polysacharidy. jednoduché sacharidy označujeme jako cukry. To znamená, že v potravině jsou kompexní sacharidy, a většinu z nich tvoří právě jendoduché cukry. Sacharoza je disacharid - skládá se z glukozy a fruktozy. v sirupech obecně jsou jednoduché sacharidy, to poznáte, protože chutnásladce. špalodov pohankové těstoviny jsou skvělou volbou. V každých těstovinách najdete jednoduché sacharidy. to je v pořádku.“
Lenka: „Hezký den,mám moc ráda sardinky v oleji,je to prosím zdravá potravina,ikdyž je to vlastně konzerva?Děkuji Vám za odpověď.“
Iva Hrnčiříková: „Dobrý den, sardinky jsou skvělé, protože obsahují velké množství bílkovin, vápníku, a kvalitní tuky. Zkuste sardinky ve vlastní št´távě, snížíte příjem tuků. Často se přidává olej, který není kvalitní. Také doporučuju sledovat kvalitu dané značky, myslím, že tady platí, že levný produkt může být podezřelý. Doporučuju konzumovat ryby 2-3x týdně, mořské ryby jsou zdrojem omega 3 mastných kyslein.“
Petra: „Dobrý den,jak nejlépe snížit cholesterol,pokud je mírně zvýšený?Díky.“
Iva Hrnčiříková: „Dobrý den, pokud je cholestrol pouze lehce zvýšený, postačí úprava stravy. Omezte potraviny živočišné, které jsou tučné - tzn uzeniny, polotovary, masové konzervy, tučné maso, z drůběže odstraňte kůži, nepoužívejte máslo, ale spíše rostlinné oleje. Co je důležité, zvyšte konzumaci ryb, ovšem v dobré úpravě, ne smažené, zařazujte rostlinné potraviny, oleje místo másla. U mléčných výrobků - vybírejte polotučné, nízkotučné, ze sýrů si vybírejte ty nízkotučné, ne smetanové. To platí například i u smetany - ne šlehačku, ale třeba smetanu 10%. Také je důležitý pohyb - zařaďte aerobní aktivitu, rychlá chůze, běh, cvičení. Zvyšuje se hladina HDL cholesterolu a to je důležité pro ochranu před KVO. Ať se Vám daří. a buďte trpělivá.“
Vítězslav: „Zjistili mi alergii na mléko. Které mléčné výrobky bych měl vypustit, které nemusím a čím je popřípadě mohu nahradit? Děkuji.“
Iva Hrnčiříková: „Dobrý den, ¨ jeslti máte alergii na mléko, je třeba zvolit jinou variantu - jako alternativu můžete mít kozí mléko, to je obecně lépe přijímané, pokud máte alergii i na toto mléko, tak opravdu alterantivu, která je označena jako hypoalergenní. Větčinou je třeba u alergií na mléko a mléčné výrobky důležité dbát na příjem vápníku, protože tyto potraviny jsou jeden z nejlepších zdrojů. Pokud byste měl intoleranci laktozy, můžete konzumovat zakysané mléčné výrobky, některé sýry, pokud není intolerance silná.“
Jana: „Dobrý den paní Hrnčiříková,v mém jídelníčku převládá zelenina,hlavně ta listová.Dočetla jsem se,že by se měl přidat olej,aby se uvolnily prospěšné látky! Je to nutné?Děkuji Vám za odpověď.“
Iva Hrnčiříková: „Dobrý den, ano, je to pravda. vitaminy dělíme na rozpustné v tucích a ve vodě. Ty, které jsou rozpustné v tucích, právě ty tuky potřebují. Proto doporučuju lžičku oleje, do velké mísy třeba lžíci.“
Iva: „Dobrý den,čas od času si dám smažené brambůrky,ale k tomu mísu zeleniny.Prý zelenina aspoň trošku zredukuje tu nezdravost.Jaký je Váš názor?Děkuji.“
Iva Hrnčiříková: „Dobrý den, máte zajímaou kombinaci :-) Já myslím, že výjimečně a občas si můžeme dát i takovou potravinu. pokud tedy nemáte zdravotní problémy, vysoký tlak například. Když obecně dodržujete takové ty základy správné výživy, máte dostatek pohybu, nemáte nadváhu nebo nejste obézní, myslím, že se občasné konzumace smažených brambůrků nemusíte bát. Myslím, že můžeme jíst všechno, záleží, kolik a jak často té ptoraviny sníte.“
Blanka: „Dobrý den, jaký máte názor na stravování ve školních institucích především státního typu - MŠ, ZŠ? Zde prioritne by mělo jit o zdravé stravování, bohužel realita je jiná od bramborových kaší z prášku, přes rybí prsty po slažene čaje a ochucena mléka. Jejich obhajobou je vždy a pouze zastaraly "spotřební koš". Děkuji za Vás názor, kéž by byly návštěvy nutričních poradců ve školních jídelnách povinné.“
Iva Hrnčiříková: „Dobrý den, myslím, že školení stravování je v současné době na docela dobré úrovni. Ono záleží na týmu, vedoucích, ale myslím, že už je to cca 5 let, kdy všechny školní jídelny mají konzultanta z řad nutričních terapeutů. Na státním zdravotním ústavu existuje skvělý projekt, Zdravá školní jídelna, který učí zaměstnance, jak jídla připravovat, aby byla zdravá, chutná, a aby i jídelníček byl pestrý.“
Leona: „Dobrý den,mohu denně sníst 1 hrušku i přesto,že si hlídám váhu?“
Iva Hrnčiříková: „Dobrý den, denně bychom měli sníst 2 ks ovoce, cca 250g. Asi máte na zahradě hrušky, nebo nějaký dobrý zdroj, klidně si hrušku dejte - třeba si ji rozpulte. Hruška obsahuje draslík, hořčík, vitamin c, hodně vlákniny. To je někdy při redukčním jídelnčku problém, přijmout ji v dostatečném množství. Takže ano :-)“
Eva: „Dobrý den,souhlasíte s tím,že by se mělo jíst všechno,ale v rozumné míře...Diky za názor.“
Iva Hrnčiříková: „Ano, jsem toho zastáncem. Záleží na množství, samořejmě zdravotním stavu. Záleží na frekvenci konzumace potravin.“
Eva: „Dobrý den, je mi 63 roků a mám několik omezení. Nemohu veškeré mléčné výrobky včetně ovčích a kozích, luštěniny, většinu čerstvého ovoce . Starší lidé by snad měli přijímat více bílkovin? Poradila byste mi, prosím, čím bych je mohla kromě vejci a masem ( vařím i zvěřinu, jehněčí a domácí drůbež ) doplňovat? Děkuji a zdravím z Českého ráje Eva“
Iva Hrnčiříková: „Dobrý den, zkuste například tofu, pokud to nemáte zakázáno. Jako bohatý zdroj bílkovin jenapříklad šmakoun - je to tepelně zpracovaný bílek, dá se pořídit v běžném obchodě. U masa opatrně, dbejte, aby bylo libové, aby mělo minimum tuku. A doporučuju ryby :.) Jestli nekonzumujete mléčné výrobky, doporčuju po konzultaci s lékařem užívat vápník a vitamin D“
As: „Dobrý den, nejsem schopna sníst rybu a další plody moře. Co mi poradíte jako náhradu? Dekuji“
Iva Hrnčiříková: „Zkuste rybí tuk jako doplněk. Je hodně lidí, kteří nemají ryby rádi“
Štepán: „Dobrý den, Jak mam zhubnout a odolat chuti na sladké. Je mi 12let“
Iva Hrnčiříková: „Štěpáne, doporčuju Ti, abys jedl pravidelně, at je součástí každého jídla zelenina. ta obsahuje hodně vody a vlákniny, zasytí tě a nebudeš mít hlad. ChUt na sladké se často objevuje, když se děti nudí, zkus nějaké aktivity, pomoz doma, najdi si nějakou činnost, která tě bude bavit, co budeš dělat rukama. a doporučuju sport, pohyb - ted nemůžeš do kroužků, ale fajn například hledat cashky , jsi na čerstvém vzduchu, choď za nimi nebo jezdi na kole, a ještě je to dobrodružství Když by byla chut na sladké, zkus třeba ovoce.“
JaNa: „Dobrý den paní inženýrko, mohla byste nám prosím doporučit nějaký text/y, ve kterých se pojednává potravinách vhodných pro upevnění našeho zdraví - (ořechy, semena, tuky, byliny a podobně) ve smyslu toho "co na co použít"? Tak, aby to byly texty, které jste buď sama připravila, nebo kterým sama plně důvěřujete? Byli bychom Vám moc vděčni. Děkuji - i za čas, který dnes divákům věnujete. Ať se Vám daří, pevné zdraví . JaNa“
Iva Hrnčiříková: „Dobrý den, podívejte se například stránky společnosti pro výživu, nebo na bezpečnost potravin. Také forum zdravé výživy. www.fzv.cz Můžete se mně ozvat ještě mailem? podívám se a něco bych vám doporučila. napište mně třeba do nemocnice - masarykův onkologický ústav. děkuju moc Opatrujte se IH“
Dagmar: „Zelenina a dusičnany- to dnes není problém?Lidi se cpou zeleninou a vůbec nepřemýšlí, co do sebe dostávají. Když vidím v těch supermarketech ty obrovské ředkvičky, papriky...a spousta lidí si myslí, že čím větší a krásnější, tím lepší.“
Iva Hrnčiříková: „Dobrý den, to už je asi na výběru a zodpovědnosti nás samotných. Máme možnost si vybrat, dza budeme nakupovat v supermarketech nebo u menších obchodníků nebo farmářů.“
Renáta: „Dobrý den,doporučujete každodenní konzumaci kysaného zelí? Pokud ano,v jakém množství?Děkuji.“
Iva Hrnčiříková: „Dobrý den, kysané zelí je skvělé . Bohatý zdroj vitaminu C, kysáním vznikají probiotika, které jsou skvělé pro posílení imunity. zákaldem je přiměřenost.dříve bylo kysané zelí a jiná zelenina základem zimního jídelnčku.“
Ondřej Sůsa: „Mléko jako zdroj vápníku: Proč mají národy s nejvyšší konzumací mléka také nejvyšší výskyt osteoporózy? Náhoda?“
Iva Hrnčiříková: „K vstřebávání vápníku potřebujete ještě další látky - vitmain D, fosfor, hořčík, vitmain K 2. pokud máme nedostatek těchto látek, nebo nadbytek, v případě fosforu, může to vést k onemocnění.“
Ondřej Sůsa: „"Může se jíst všechno ale v rozumné míře." Tak třeba zpracované maso je oficiálně klasifikované jako karcinogen 1. třídy a podle Mezinárodního fondu pro výzkum rakoviny se to nemá jíst VŮBEC. Odborníci na rakovinu prsu doporučují nekonzumovat mléko mléčné výrobky vůbec. Loni 12 tisíc amerických lékařů podepsalo petici adresovanou vládnímu úřadu pro potraviny a léčiva, ve které požadovali, aby výrobci na všechny mléčné výrobky povinně uváděli varování "způsobuje to rakovinu". Tak co s tím?“
Iva Hrnčiříková: „Je to červené maso, a uzeniny. Odborníci onkologové nedopopručují uplně vynechat mléčné výrobky. Když řekneme pestrá strava, je mywšleno také přiměřená, to znamená denně 2x denně porce mléčných výrobků, nemůže nikomu ublížit. Doporučujeme zakysané, které jsou bohatým zdrojem probiotik. to je žádoucí“
Vlastimila: „Mám hodně vysoký cholesterol.Lékař (diabetolog) mně chtěl předepsat léky na něj, já jsem odmítla s tím, že to zvládnu změnou jídelníčku. Jde to?“
Iva Hrnčiříková: „Můžete to zkusit. Ale raději spolupracujte s lékařem. úprava stravy by měla být i tak.“
Vlastimil: „Naši předkové se přece taky necpali hlavně zeleninou, nebyli býložravci. Nebo za ta léta se to naše zažívání tak změnilo??“
Iva Hrnčiříková: „Dobrý den, to jsme myslím ani neřekly. Jídelníček předků se vyznačoval zejména přiměřeností. Měli také hodně pohybu, to u nás chybí. Proto my doporučujeme jídla, která obsahují hodně vlákniny, zasytí vás, nejsou kaloricky tak bohaté.“
Romana: „Dobrý den paní Hrnčiříková,je pravda,že ovoce by se mělo jíst jen dopoledne?Děkuji Vám!“
Iva Hrnčiříková: „Dobrý den, nemusí to tak být. Denně se doporučuje konzumovat ovoce 2x , děti mohou 3x. v množství celkovém 250 g. Při skladbě jídelnčku záleží , zda máte nadváhu,m obezitu, co děláte. pokud civčíte, pracujete fyzicky, můžete jíst i ovoce odpoledne. Je fajn, že je čerstvé.“
Libuše: „Prosím vás chtěla bych se zeptat syn má vysoký cholesterol 7,3 a zvýšené jaterní testy, četla jsem že česnek snižuje cholesterol ale na játra zas není dobry ani kys.zeli a další zelenina“
Iva Hrnčiříková: „Dobrý den, zkuste konzultovat s lékařem, může tam být onemocnění. Dieta nebo spíše správná výživa, je důležitá, neměl by určitě smažené potraviny, uzeniny, tučné, apod. Myslím, že to ale chce opravdu intervenci lékařskou.“
Miriam: „Dobrý den, mám 15 letého syna, pomalu 180 cm, váží 48 kg. Vypadá jako kostřička, to, co sní, nestíhá pokrýt potřeby růstu. Jí všechno, ale málo, tak polovinu, co by v jeho věku měl. Existuje nějaký třeba doplněk stravy, aby dostal větší hlad. Nebo nějaký program, co by mohlo pomoci, bojím se kvůli tomu každé nemoci. Děkuji.“
Iva Hrnčiříková: „zkuste , aby jedl častěji, třeba po 1,5 hodině. Doporučuju rybí tuk s omega 3. A konzultaci u nutričního terapeuta.“