Chat

Margit Slimáková
Zdravé stravování v nemocnicích
Záznam chatu z pátku 18. října 2019
Martina Rousová: „Dobrý den paní doktorko, můj dotaz se sice netýká nemocnic, ale mé 8 měsíční dcery. Chtěla jsem Vás poprosit, zda byste mi poradila nějakou literaturu pro stravování takto malých dětí. Náš pediatr mi totiž poradil, abych mezi první příkrmy zařadila k zahuštění tavené sýry nebo krabí tyčinky apod., s čímž nesouhlasím a chtěla bych připravit dceři od mala zdravou stravu. Děkuji a přeji krásný den, Martina Rousová“
Margit Slimáková: „Dobrý den Martino, i pro nejmenší děti platí základní pravidlo zdravé stravy a to je jíst skutečné potraviny a jídla z nich.Připravujte domácí polévky, pomazánky, kaše, lokální sezónní zeleninu a ovoce, vejce, později zakysané mléčné produkty, kvalitní maso... Téma detailněji vysvětluji ve svém skoro hodinovém videu o výživě dětí, který najdete u mě na webu www.margit.cz anebo na youtube pod margit.tv, z knih jako inspirativní pro teorii i recepty doporučím třeba knihu prof. Noakese Superjídlo pro superděti a z českých knih pak Biokuchařku a abecedář od Hanky Zemanové, Margit“
Jana Vychytilová: „Spíše než dotaz píši reakci na jídlo v nemocnici. Asi se to bude spíše vymykat, ale moc mě příjemně překvapila ovocná přesnídávka po porodu a také docela zdravé jídlo v Baťově nemocnici ve Zlíně.“
Margit Slimáková: „Dobrý den, děkuji za dobrou zprávu z nemocnice, určitě jsou i takové, kde se vaří dobře a já věřím, že jich bude čím dál více, Margit“
Iveta: „Dobrý den paní Slimáková.Jakou stravu byste doporučila při syndromu dráždivého střeva. Děkuji“
Margit Slimáková: „Dobrý den, doporučila bych vyzkoušení eliminační diety, třeba i v podobě jak ji doporučuji tzv. autoimunitní protokol (detailnější článek k němu právě dopisuji a najdete u mě na webu asi za týden), po otestování pak stravu na základě vašich vlastních potřeb a potíží. Důležité je současně i hledat příčiny tohoto stavu a cíleně je řešit, Margit“
Míla: „Dobrý den, chtěla bych se zeptat na klíčení semen. Nedávno jsem četla, že semena např. mungo i jiná jsou sice zdravá, ale jsou kontaminována bakteriemi, během sklizně, transportu apod. Při klíčení jim vytvoříme ideální podmínky, čas, teplo a vlhko. Bakterie prý se množí do nadlimitního množství. Konzumujeme je tepelně neupravená.Jaký na to máte názor? Děkuji za odpověď.“
Margit Slimáková: „Dobrý den, nesouhlasím. Každá potravina může být mikrobiálně napadena, ale proto přeci nebudeme vše vařit. Zásadním je dodržování pravidel hygieny při pěstování a uchovávání klíčků, Margit“
Šárka: „Dobrý den, dcera se stravuje ve školce, která je zapojena do programu Skutečně zdravá škola (bronzový certifikát 19/20). Přitom v jídelníčku mají pravidelně sladká jídla (buchtičky s krémem, krupičná kaše s grankem, veka s nutelou, ... ), ochucené mléko a granko a také dle mého názoru nevhodné potraviny jako niva a hermelín (obvykle v podobě pomazánek). Ráda bych se proto zeptala, zda je toto v souladu s myšlenkou Skutečně zdravé školy. Příp. zda dochází k nějaké kontrole, že škola, která se takovouto vizitkou pyšní, program skutečně naplňuje. Předem děkuji za odpověď.“
Margit Slimáková: „Dobrý den, to mne mrzí a tento program už dlouze nedoporučuji. Co doporučuji úplně všem školkám a školám je vstup do programu Zdravá školní jídelna. Je to program Státního zdravotního ústavu, je garantovám Ministerstvem zdravotnictví, organizovám hygieniky, kteří školní jídelny kontrolují a zdarma. Program nabízí jídelnám pravidla zdravé výživy, která plně schvaluji, jídelníčky i recepty. Více najdete na stránkách programu www.zdravaskolnijidelna.cz a také na mém webu margit.cz, kde téma výživy ve školách detailně vysvětluji v nejnovějším článku, Margit“
Dana: „Dobrý den,prosím,nedávno jsem poslouchala od jiné paní výživové poradkyně,že je lepší pouzivat Floru než máslo.Nazory se liší,tak nevím...děkuji za Vaši odpověď.“
Margit Slimáková: „Dobrý den, doba strachu z másla a vajíček a doporučování margarínů patří do minulého století. Není žádný důvod jíst margaríny, neobsahují nic čeho bychom měli nedostatek ve stravě, jsou to vysoce průmyslově zpracované produkty a jejich příjem bychom měli jen omezovat, Margit“
Renáta: „Dobrý den,myslíte si,že pečená kachna je zdravá,nebo je zdravější krůtí maso?“
Margit Slimáková: „Dobrý den, krůtí maso i pečená kachna mohou být výživově i chuťově skvělým jídlem, u masa je vždy nejdůležitější kvalita, aby zvíře bylo krmeno stravou, která mu prospívá a slušně s ním zacházeno, Margit“
Sára: „Dobrý den paní Slimáková, můj dotaz taky nesouvisí s nemocniční stravou, ale chtěla jsem se zeptat, jaká je nejlepší náhražka cukru ke slazeni pokrmů pro malé děti, nebo jestli při všech těch náhražkách není nejlepší obyčejný nebo třtinový cukr v přiměřeném množství. Potom jsem se chtěla zeptat, jak je to se zahleňováním mléčnými výrobky v období nemocí, jestli je lepší mléčné výrobky vynechat třeba při nachlazení. Děkuji mockrát za odpověď a přeji pěkný víkend.“
Margit Slimáková: „Dobrý den, úplně nejlepší je dětem pokrmy nedoslazovat, učit je vnímat přirozeně sladkou chuť potravin. Čím více budete sladit - čímkoliv, tím více bude dítě sladké požadovat. Obecně mléčné produkty nezahleňují, ale individuálně vyzkoušejte, co vyhovuje vám - vašemu dítěti, při podezření na potíže je omezte anebo dokonce vyzkoušejte úplné vyloučení, Margit“
Jana: „Dobrý den, stačí, když jí člověk 3x denně? Vzhledem k tomu, že i v nemocnici dávají 3 jídla za den (snídaně, oběd, večeře), předpokládám, že je to tak úplně dostačující. Já obvykle jím 3x denně a stačí mi to, ale mám kolem sebe lidé, kteří jí mnohokrát denně. Co je nejlepší? Děkuji Jana“
Margit Slimáková: „Dobrý den Jano, ano, někdo může prospívat i jen na dvou denních jídlech a jiný i na pěti. Neexistuje jediný správný počet denních jídel pro všechny - téma detailněji vysvětluji ve svém videu na margit.tv: Kolikrát denně jíst? Margit“
Renáta: „Dobrý den paní Slimakova,prosím,jaký je Váš názor na doplňky stravy jako je hořčík a beta karoten?Děkuji Vám za odpověď.“
Margit Slimáková: „Dobrý den, jsem zastáncem cílené suplementace - tedy suplementovat deficit a z dlouhodobého hlediska zajišťovat živiny lepší stravou. Nedoporučuji užívání čehokoliv jen protože to doporučuje módní časopis anebo prodejce, Margit“
Gabriela: „Dobrý den, paní Margit, poradíte mi, jsk přesvědčit babičku ohledně její stravy? Lékař stále doporučuje nízkotučné potraviny, margarín, zakazuje ovoce při mírně zvýšené hladině cukru.Přitom sušenky s fruktózou prý babička může! Nemůže pochopit, že by lékař mohl doporučovat cokoliv špatně.Děkuji za odpověď.Gabriela Koštělová“
Margit Slimáková: „Dobrý den Gabrielo, to, co píšete mne moc mrzí a nejlepší by asi bylo změnit diabetologa. Třeba o nevhodnosti sladit fruktózou psala Česká Diabeltologická společnost před roky. Detailní vysvětlení k prospěšné stravě pro prevenci a terapii diabetu najdete na edukačním webu od lékařů: www.cukrpodkontrolou.cz, Margit“
Jana: „Dobrý den, jak jste teď mluvili o stravování v nemocnici formou bufetu, že by si každý vybral, co by chtěl, zajímalo by mě, jak by to bylo s množstvím? Bylo by nějak omezeno, aby se pacienti nepřejedli, příp. nejedli málo? A co pacienti po operaci, kteří nemohou po zákroku jíst všechno, co jim chutná a nejdříve jen malé porce a v kašovitém stavu? Mohli by i tito pacienti vybírat, co jim chutná? Děkuji Jana“
Margit Slimáková: „Dobrý den Jano, tyto otázky máme v projektu samozřejmě detailně promyšlené i jejich řešení, ve zkratce: obvykle se nepřejídáme skutečnými potravinami a snadné nastavení je jedno jídlo jeden talíř, v první fázi řešíme bufet pro pacienty bez dietního omezení (trojka racionální strava) a případně dalších diey, kdy by pacient měl být schopen sám vybírat, co je pro něj vhodné, jako třeba u vegetariánské stravy, Margit“
Táňa Dvořáčková: „Dobrý den paní Slimáková, docela mne překvapilo vaše sdělení o tom, jak se v olomoucké nemocnici stravují pacienti. V červnu jsem byla hospitalizována na tamní ortopedii a jídlo bylo velmi chudé (zcela absence zeleniny, ovoce, kvalitnějšího pečiva), jednotvárné (na každou večeři bílý rohlík nebo krajíček chleba a kopeček pomazánky). Snídaně vždy bílý rohlík a trojúhelník sýra. Hlad jsem neměla, jím málo, tak mi nechyběla ani odpolední svačina, která kdysi bývala. Po zdravé výživě ani stopy. O tom, co jste hovořila, také ne. Podotýkám, že jsem neměla žádnou dietu. Toto je tedy obraz vaší intervence a pomoci zlepšit stravování v nemocnici? Přeji vám hezký den.“
Margit Slimáková: „Dobrý den, projekt je pouze pilotní testování, probíhá tedy v omezeném rozsahu, podle zájmu a možností individuálních nemocnic, proto prosím o trpělivost a toleranci. Ještě doplňuji, že nemocnice se stále mohou zapojovat, stačí kontaktovat mě anebo kolegy z www.globopol.cz, Margit“
jana: „dobrý den proč se vaří tak špatně v nemocnících,“
Margit Slimáková: „Dobrý den, těch důvodů je celá řada, zpravidla jde vždy o nějakou kombinaci a detailní vysvětlení bude součástí vyhodnocení všech nashromážděných dat asi za rok, Margit“
Lenka: „Hezký den,je kazdodenni pití kravskeho mleka v pořádku?“
Margit Slimáková: „Dobrý den, mléko a mléčné produkty někdo může i několikrát denně a jiný vůbec ne, neexistuje žádná norma platná pro každého. Důležitý je individuální zdravotní stav, kompletní jídelníček, chutě. Respektujte potřeby vašeho těla a jen velmi obecně více než mléko bych doporučila zakysané mléčné produkty - samozřejmě nedoslazované, Margit“
Dagmar: „Dobrý den, Margit, moc Vás zdravím. Čekám druhé dítě a trápí mě silné celodenní nevolnosti, kvůli kterým jsem byla i hospitalizovana v nemocnici (strava šetřící takže piškoty a bílé rohlíky). Před otěhotněním jsme jedli celá rodina zdravě (pekla jsem kvasovy chléb, maso máme svoje, ovoce zeleninu ze zahrady, zakladni potraviny). Nyní začínám 4. Měsíc a moje strava je šílená, bíle rohlíky, loupaky s máslem občas zvládnu sýr nebo lucina. Zelenina tak kolečko ve vývaru a ovoce když je dobrý den tak jablko nebo nektarinka. Po jogurtech zvracím, celkově jsem asi 4 kg zhubla a nabrala tak 0,5kg. Jsem z toho psychicky dost nešťastná, protože je mi jasné, jak důležitá je strava v těhotenství. Mate nějakou radu co s tím?“
Margit Slimáková: „Dobrý den, téma nevolností vysvětluji ve videu Těhotenství otázky a odpovědi. Stav je třeba řešit přímo. Takto na dálku a ve zkratce mě napadá doporučit snažit se jíst jak nejlépe to jde, ale netrápit se tím, co nejde, tím byste ničemu neprospěla. Ze všeho nejvíce potřebujete být v pohodě, je pravděpodobné, že nevolnosti ustanou, a kdyby pokračovaly je možné s vašim lékařem řešit zajištění živin suplementací, Margit“
Jana: „Dobrý den, teď jste v TV hovořila o jedné nemocnici, kde vari z čerstvých surovin, nepoužívají umělé dochucovadla. A říkala jste že se zlepšili diabetici. Co jste jim tedy doporučovala mimo dia dochucovadla? Vařila jsem 3roky v domově důchodců a s dia..... byl problém. Máte někde odkaz na vás kde by se dalo si nechat poradit ohledně vaření v domově důchodců? Pouzivaji se tam právě hladké mouky do omáček, umělé dochucovadla polévek atd. Děkuji“
Margit Slimáková: „Dobrý den, jednalo se o LDN Rybitví - celou zprávu najdete na webu www.globopol.cz v aktualitách. Diabetikům doporučuji jídla bez cukrů a sladidel, sladit se dá třeba i rozvařenými jablky. Margit“
Eva: „Krásný den, paní Margit. Sleduji Vás dlouhodobě - Vaše stránky, fb, přednášky, mám i knihu a chci Vám poděkovat za to, co děláte. Je to velice potřebná a záslužná práce, tak ať se Vám daří i v budoucnu!“
Margit Slimáková: „Děkuji za tato milá slova, Margit“
Lea: „Dobrý den paní Margit,prosím ,jak důležitá je strava u psychicky labilníoch a co mají jíst? děkuji,přeji hezký den“
Margit Slimáková: „Dobrý den, strava je samozřejmě důležitá pro úplně každého z nás a základní doporučení jíst skutečné potraviny také platí pro všechny,Margit“
Ruda Jílek: „Zdravím a děkuji za Vaše povídání o stravě. Konečně správné názory, stejne jako Jan Kwašniewski. ( již 20 let se tak s ženou stravujeme)“
Margit Slimáková: „děkuji,“