Chat

MUDr. Róbert Hromádka
Můžeme výživou snížit riziko nádorových onemocnění?
Záznam chatu z pátku 23. dubna 2010
Tereza N.: „Pane doktore, má význam vláknina v potravě na snížení nádorových onemocnění a můžou nějaké léky způsobovat rakovinu? Díky za odpověď.“
MUDr. Róbert Hromádka: „Dobry den, primerany prijem vlákniny ma velky vyznam v prevenci nadorovych onemocneni. Mytus je, ze je iba jedna vlaknina: Su dva typy: 1. fermentovatelna (pektiny – jablka,citrusy, slivky…). Bakterie, ktore mame v creve. tvoria z nej latky (mastne kyseliny s krátkým retazcom – kys. octova, propionova, maselna), ktore su dolezite pre obnovu crevnej vystelky 2. nefermentovatelna = hruba vlaknina (celuloza pr. hrubozrnepecivo) nemá účinek na zrani buniek, ale udrzuje vodu v stolici a tim zvysuje objem, urychluje pasaz a brani zacpe Obe maju velky vyznam v prevenci. Mytus je nevstřebatelná: Je pravda, ze clovek nemá enzymy na travenie vlakniny, ale v creve mame cca 1,5kg živých bakterii (prospesne- je ich 10x viac ako vsetkych bunek v tele), ktore dokazu natravit fermentovatelnu vlakninu a nielen pomahat obnove vystelky, ale i dodavat energiu telu. Co ma vyznam u syndromu kratkeho creva, kde hradia az 20% energie.“
mamča: „Dobrý den, vím, že je grilování škodlivé. Dá se to potom nějak odčinit, sníst něco zdravého, aby se riziko vyvážilo?“
MUDr. Róbert Hromádka: „Dobry den, Nie je dolezite len co jeme, ale i ako je jedlo (suroviny) skladovane a nasledne upravene. Grilovanie, smazenie, uzeni, prekazatelne zvysuji riziko nadoroveho onemocnenia. Pre toho, kdo si nevie predstavit letne posedenie bez grilovania. Nic neprehanat a ked uz grilujeme, vyvazit to sucasnym prijmom dostatku zeleniny.“
Eliška Roubíčková: „Dobrý den pane doktore, dlouhodbě užívám multivitaminy – má smysl je užívat celoročně nebo jen někdy? Všude čtu také o omega 3 kyselinach – má je smysl užívat i u nádorového onemocněni? Děkuji za odpověď.“
MUDr. Róbert Hromádka: „Dobry den, dlhodobo je vhodne uzivat vitaminy a mineraly s prirodzenej stravy. Nehrozi predavkovanie a dostanete sucasne i dalsie potrebne latky. Pre zaujemcov o podrobnejsie informacie davam odkaz na stranky, kde je elektronicka forma knihy pana profesora Zdenka Zadaka: http://www.nexars.com/cs/vitaminy-a-mineraly.php“
Zuzana: „Dobrý den, jak lze prosím upravit stravu, jestliže už karcinom mám, je např. vhodné konzumovat pouze čerstvou zeleninu a ovoce, a nádor tím tzv. vyhladovět? Děkuji za odpověď“
MUDr. Róbert Hromádka: „Dobry den, nador nevyhladujete, naopak ten si zoberie z Vasho tela co bude chciet, a naviac Vasmu telu budu chybat potrebne latky na boj proti nemoci. Preto je dolezite zabranit podvizive pestrou stravou s dostatkom kvalitnych bielkovin a omega 3 nenasytenych mastnych kyselin. Niekedy to nestaci a telo straca hmotnost.Vtedy ma zmysel a pripadne i ked by Vas cakala operace, chemoterapia, alebo radioterapia siahnut po overenych a registrovanych pripravkov ako je napr. ProSure - pripravok specialnej klinickej vyzivy pre onkologickych pacientov.“
Edita: „Dobrý den pane dokotore, moc zdravím a chtěla bych se zeptat na Váš názor na pití zeleného čaje - je to opravdu takový protirakovinový lék nebo je to fáma? Děkuji“
MUDr. Róbert Hromádka: „Dobry den, zeleny caj obsahje latku EGCG, ktora je silny antioxidant, zamedzuje poskodeniu DNA a i zvysuje reparacnu schopnost DNA (ked sa poskodi, aby sa opravila), nielen preto sa da pitie zeleneho caju doporucit“
Andrea: „Dobrý den, ráda bych se Vás zeptala jestli je užívání Preventanu Akut škodlivé? Děkuji.“
MUDr. Róbert Hromádka: „Dobry den, skodlive by byt nemalo, otazka je ucinnost - je to skor na urovni homeopatika vyrobeneho z fermentovanej hovedzej krvi“
Katka: „Dobrý dne ,v naší rodině se vyskituje bohužel hodně rakovina(leukémie,rakovina jater,prostaty,rkovina prsa) a chtlě jsme se zeptat zda snížení nebo doknoce nejdění kalsických uzenin co jsou na krámech,mohu trochu pomoci svému organismu?A zda je nějká alterntiva v mase,která není pro organismus tak škodlivá.Předem děkuji“
MUDr. Róbert Hromádka: „Dobry den, uzeniny vcetne konzervantov (pouzivaji se nitraty = dusitan sodny a draselny, zajistuji i stalost farby uzenin) su prekazatelne rakovinotvorne a s ohladom na rodinnu zataz by som Vam doporucil ich uplne vynechat. Zaradte do svojho jidelnicku netucne maso, ktore vsak negrilujte ani nesmazte, kombinovane s dostatkom zeleniny. Ta mimo ine doda vlakninu, ktora urychli pasaz a zabrani prerastaniu hnilobnych bakterii.“
Jana Šitavá: „Prosím, pane doktore, dcera (3,5 R) má za sebou 7 rengenů hlavy, 7x hrudník, 18x ruka (v důsledku úrazů). Prosím, jak snížit riziko, aby to vyvolalo onkologické onemocnění. Děkuji, Šitavá“
MUDr. Róbert Hromádka: „Dobry den, radiacna zataz z lekarskych vysetreni narasta, hlavne u modernych a vykonnych CT vysetreni. V sucasnosti Vam neporadim, predpoklada sa ze by mohol pomoct mix antioxidantov.“
Jana S.: „Pane doktore, je pravda, že existují "super" potraviny jako je brokolice, vlašské ořechy, pomeranče, losos, atd.? Maso - jaké, v jakém množství (pro děti předškláky) je vhodné? Nebo raději již pro děti makrobiotickou stravu (maso nahradit kombinací luštěnin a obilovin, vynechat klasické pečivo, mléko, atd.)?“
MUDr. Róbert Hromádka: „Dobry den, Z brokolice je napriklad velmi dobre dostupny vapnik (obsajuje totiz malo kys.stavelovej), losos ma v sebe prospesne omega 3 mastne kyseliny a tak by som mohol pokracovat. Neexituje vsak "super" potravina, clovek je vsak vsezravec, preto je nejlepsie mat pestru stravu a jest vsetko, okrem casteho uzivani tucneho masa, v nasich podminkach veproveho (castokrat nevhodne upraveneho) a to vcetne predskolakov.“
Jana Křivanová: „Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat, jakou roli hraje alkohol a nepravidelná a nezdravá strava v životě člověka, který je hodně pracovně vytížený a pracuje pod stresem? A také zda je možné rizika výrazně snížit kompletní změnou stravy (i za možného dalšího výskytu alkoholu ve stravě). Jedná se o muže ve věku 57 let. Děkuji za odpověď, Jana Křivanová, Hradec Králové“
MUDr. Róbert Hromádka: „Vonkajsie podmienky zmenime tazko, naopak co mame vo vlastnych rukach je spravna zivotosprava. Nepravidelna a nezdrava strava typu cely den nestiham a vecer „snim co lednice da“, je bohuzial cim dalej typickejsia pre dnesnu uponahlanu dobu. Castokrat ma za nasledok obezitu, z prognostickeho hladiska je dolezity obvod brucha, ktory vypoveda o "vnutornom" tuku. Nemenej dolezity je pravidelny pohyb. Bez ohladu na to, pre aky pohyb sa rozhodnete, najvyznamnejsia je pravidelnost. Idealne je ked mozeme chodit do zamestanania peso, pripadne v Hradci Kralove na bicykli. Namiesto vytahu ist pesi po schodoch a pod. Nestoji to vela casu, staci sa len rozhodnut nieco pre seba urobit. Pravidelny prijem koncentrovaneho alkoholu zvysuje riziko rakoviny jazyka, jicnu a zaludku, samostatna kapitola je vplyv na pecen. U ludi, ktori nie su schopni vzdat sa nadmerneho pitia alkoholu je dolezite, aby mali pestru stravu a vsetky potrebne ziviny (alkohol sam o sebe hradi energeticku potrebu velmi dobre). Naopak primerane mnozstvo vina 1-2dc/den ma prospesny efekt - obsahuje totiz antioxidant resveratrol.“
Petra: „Dobrý den pane doktore, chtěla jsem se prosím zeptat, jaký máte názor na omega 3 mastné kyseliny prodávané v lékárnách? Moc děkuji, Petra“
MUDr. Róbert Hromádka: „Jedna sa vacsinou o doplnky stravy. Ako jedny z mala by som ich doporucil k dlhodobemu uzivaniu, v pripade ze nemate radi, ci nemozete jest 2x do tyzdna ryby ci morske plody. Su vsak roznej kvality a nenasytene vazby su nachylne na peroxidaci (to je dovod preco sa vacsinou pridava vit. E, ktory ich ma ochranit), preto by sme sa pripravkom, ktore ku konci expiracie zltnu (v dosledku spominanej peroxidacie), mali vyhnut. Povodom su vacsinou z ryb eventualne z morskych rias, pripadne phytoplanktonu - obsahuju EPA(eikosapentaenová kyselina) i DHA (dokosahexaenová kyselina). Len obsahuje linolenovu kyselinu, z ktorej si telo cast premeni na EPA a DHA. Mytus je, ze telo si ich nevie tvorit – pravdou vsak je, ze pokryva potrebu len z malej casti. V tehotenstve sa tato endogenna (vlastna) tvorba zvysuje - co je dokaz aky maju vyznam pre plod. Znizuju zanet v tele, zvysuju ohybnost mebran (obalov) jednotlivych buniek a tym zlepsuju ich funkciu. Posobia preventivne u kardiovaskularnych nemoci, potlacuju kachexiu u nadorovych onemocneni, velky vyznam maju i pre funkciu mozgu. Vyznam omega 3 NMK pre cloveka od plodu po starobu si dovolim tvrdit, ze nieje este plne doceneny.“
Jirka: „Dobrý den. Mám nádorové onemocnění a cítim se unavený, poslední dobu i hubnu, co by jste mi doporučil?“
MUDr. Róbert Hromádka: „Podvyziva je nebezpecnou komplikaciou vacsiny nadorovych ochoreni, zhorsuje vysledky chemoterapie, chirurgickeho vykonu, aktinoterapie a zhorsuje i prognozu. Konvencna nutricna podpora je malo ucinna, preto sa v sucasnej dobe presadzuju specialne pripravky zalozene na principe nutricnej farmakologie a organovo specifickych ucinkoch. Mimoriadny pokrok prinieslo doplnenie ich zlozenia o omega-3 mastne kyseliny a rozpustnu fermentovatelnu vlakninu. Okrem potlacenia kachexie, zanetlivej reakcie, sa u tychto pripravkov predpoklada i ochrana crevnej bariery poskodzovanej malnutriciou a chemoterapiou. Preparat, ktory splna tieto podmienky je napriklad uz zmienovany ProSure. Informujte však svojho onkologa, ktory najlepsie zhodnoti Vas aktualny stav a potreby.“
pavla: „proč je největší výskyt Ca tlustého střeva v jihočeském kraji?souvisí to s výživou,zemědělstvím..?děkuji prosím nejmenovat“
MUDr. Róbert Hromádka: „Veduce postavenie je i v plzenskom kraji, pravdepodobne to suvisi s pitim piva a zivotnym stylom s tym suviacim.“
Helena: „Dobrý den pane doktore! Jaký máte názor na potravní doplňky u nádorových onemocnění?“
MUDr. Róbert Hromádka: „Dobry den, je nutne zvazit co ma skutocne zmysel, castokrat sa jedna o pripravky, ktore porusuju zakon o reklame a na svojich obaloch udavaju nepravdu a slubuju nesplnitelne. Vynimku tvoria napriklad uz zmienovane omega 3 nenasytene mastne kyseliny, pripadne preparaty s overenou ucinnostou. Uvadzam ako priklad ucinneho preparatu na posilenie imunity IMUNOCOMPLEX znacky NEXARS. Vyber je na Vas, nepodcenujte ani poradu s Vasim osetrujucicm lekarom.“
Pavel: „Dobrý den, Chodím do posilovny a byl mi doporučen proteinový nápoj. Nedávno jsem někde četl, že pokud nevstřebám všechny bílkoviny, usazují se ve střevě, kde se z toho poté tvoří bakterie a možnost nádorového onemocnění. Je to opravdu možné při větším množství bílkovin v těle? A dá se to případně vykompenzovat větším množstvím vlákniny?“
MUDr. Róbert Hromádka: „Nadbytok bielkovin v potrave moze zvysovat hnilobne procesy, zmensovat objem stolice a mat tendenciu k zacpe - preto je nutne aby strava bola vyvazena a adekvatne skombinovana s dostatkom vlakniny (zeleniny a ovocia)“
Jana Holmanová: „Dobrý den pane doktore, v rodině nádorová onemocnění máme. Jsem jednoznačně pro zdravou vyživu. Ráda bych se zeptala, zda může škodit konzumace grilovaného masa a masných výrobků v letních měsících. Děkuji.“
MUDr. Róbert Hromádka: „Ano moze. Pri vareni a peceni nedochadza k velkym zmenam tukovej zlozky potravy, pretoze je tuk chraneny pred posobenim vzdusneho kysliku vodnou parou. VYraznejsie zmeny nastavaju pri smazeni, grilovani a zmeny su tym vatsie, cim je vetsia teplota a vetsi prisun kysliku. Preto sa nemaju pouzivat teploty vyssie nez 180 stupnou C. Pre tych co neodolaju, je vhodne doplnit grilovanie dostatkom zeleniny. Ked budeme dodrzovat pravidla spravnej zivotospravy, znizime si riziko nielen nadorovych, ale i kardiovaskularnych onemocneni. Jedna sa o to najcennejsie co mame - o nase zdravie - tak to predsa stoji za to! Mnohokrat to este ocenime vo vyssom veku a naopak...“