Chat

Iva Hrnčiříková a Eva Nováková
Záznam chatu z pátku 26. října 2007
EvaČerná, Kdyně 701, PSČ 34506: „Dobrý den všem prosím Vás o odpověď na dotaz - lze do zdravé výživy zařadit u dospělých jedinců pasterované kravské mléko? Včem spočívá jeho alergenní účinek na dospělé? Děkuji“
Iva Hrnčiříková a Eva Nováková: „Dobrý den, pokud nemáte problémy po konzumaci mléka, můžete jej zařadit do jídelníčku. Z nutričního hlediska je lepší, když konzumujete zakysané mléčné výrobky - obsahují probiotika, které jsou velmi prospěšné pro lidský organismus. Co se týká obsahu dalšch látek, vápníku, bílkovin a dalších vitaminů, je stejný jako v mléce. Alergie může způsobovat frakce obsažená v mléce. Existuje další, častější problém - intolerance laktozy, v tomto případě můžete konzumovat právě zakysané mléčné výrobky. Nashlwdanou“
Renata R.: „Dobrý den, ráda bych předešla alergiím u svého miminka. Sama mám atopický ekzém i manžel má alergie. Výskyt alergie u dítěte je tedy pravděpodobný. Je možné toto ovlivnit volbou stravy? U mě samotné vynechávání různých potravin vliv na ekzém nemělo-dieta mě jen hodně omezovala a svazovala. Díky, Renata R“
Iva Hrnčiříková a Eva Nováková: „Dobrý den, miminku byste neměla dávat potraviny, které jsou rizikové, co se týká alergií, jejich seznam je dlouhý, určitě je znáte od svého pediatra. Prosím, obraťte se na svého alergologa. Nashledanou“
Jitka Pultrová, Hradec Králové: „Dobrý den, prosím o radu, manželovi včera diagnostikoval lékař dnu, ráda bych začala vařit zdravě, kde se dá sehnat kuchařka, popřípadě jakou by jste mi doporučila, tak abych podle ní mohla vařit manželovi jídla, která mu pomohou a hlavně neuškodí. Moc Vám děkuji za Vaši odpověď“
Iva Hrnčiříková a Eva Nováková: „Dobrý den, v prodejnách knih i v lékárnách se prodávají malé sešitové kuchařky, které se zaměřují na výživu při konkrétním onemocnění. Podle těchto kuchařek můžete vařit velmi chutná jídla, která budou jistě chutnat i ašemu manželovi. Kuchařka stojí cca 40kč. Nashledanou“
Matoušková: „Jsem onkologická pacientka. Prosím , jak mám upravit svůj jídelníček?“
Iva Hrnčiříková a Eva Nováková: „Prosím, obraťte se na nás v poradně pro zdravou výživu na Masarykově onkologickém ústavu v Brně. tel. 543134303“
Pavla P.: „Dobrý den,chtěla bych se zeptat,jak v obchodě poznám,že jsem si koupila celozrné pečivo,mám se spoléhat na to co mi řekne prodejce.Děkuji“
Iva Hrnčiříková a Eva Nováková: „Pokud jde o malé pekařtví, tak se musíte spolehnout na informaci prodávajícího personálu. V supermarketech si potom u balených výrobků čtěte složení výrobku, kde musí být uvedeno ve složení: celozrnná mouka, trhanka, vločky apod.“
Petra: „Dobrý den, sleduji právě Váš pořad a vidím nabízené pečivo a zajímalo by mě, proč tam také neukazujete pravý kváskový žitný chléb, protože pokud vidím, tak ukazujete kvasnicové produkty, které také nejsou příliš zdravé. Já sama nakupuji také kváskové koláčky s různou náplní a všechno je bez cukru a kvasnic a bez bílé mouky.“
Iva Hrnčiříková a Eva Nováková: „Toto pečivo a chléb se samozřejmě může vyrábět s přídavkem přírodního kvasu - chcete-li kvásku bez přídavku kvasnic.“
Renata T.: „Dobry den mohla by jste me poradit ohledne tmaveho peciva mam je moc rada a slysela jsem,ze nektere nejsou celozrnne ze je pouze obarvuji,ktere to vlastne jsou ty prave celozrnne a nemusim se bat,ze jim psenicu.diky.“
Iva Hrnčiříková a Eva Nováková: „Ano je to tak, některé výrobky jsou skutečně vyrobeny z "bílé" mouky a jsou dobarveny sladem a sladovými extrakty. potom to nejsou celozrnné výrobky. Poznáte to pouze na struktuře pečiva, zda jsou uvnitř celozrnné částice nebo olejnatá semena.“
Monika: „Dobrý den, ráda bych zeptala, jakou f-ci mají bio potraviny při obezitě a dietě? Lze hubnout s bio stravou a jak?Děkuji“
Iva Hrnčiříková a Eva Nováková: „Hubnutí spočívá v nižším příjmu energie přijatého stravou. Je jedno, z čeho ji přijímáte. samozřejmě, bio potraviny mají více zdraví prospěšných látek.“
monika staňková: „Dobrá den,zajímalo by mě kolik stojí pečivo z vysokým obsahem vlákniny jak v tv ukzaujete. děkuji“
Iva Hrnčiříková a Eva Nováková: „Toto pečivo je ve stejné cenové hladině jako ostaní kvalitní celozrnné výrobky.“
Jana S: „dobry den chi se zeptat jaka je nejlepší dieta pro 13 letou dospívající dívku“
Iva Hrnčiříková a Eva Nováková: „Dobrý den, v poradně řešíme i výživu dětí a mládeež. prosím, obraťe se na mě v poradně, tel. 543134303, nebo mail: poradna@mou.cz Díky Hrnčiříková“
Dana, Hradec Králové: „Od kdy může kojenec celozrnné výrobky, názory se v tomto liší (někdo doporučuje od 1 roku, někdo od tří let). Děkuji za odpověď.“
Iva Hrnčiříková a Eva Nováková: „Nejdříve od 3, ale lepší je ještě později. Děti ve věku 10 mohou mít příjem vlákniny cca 20 - 25g“
GToma@seznam.cz: „Zdravím Ivu Hrnčiříkovou! Gábina Tomíčková (Český rozhlas Brno, moooooc jsme toho spolu natočily :-)“
Iva Hrnčiříková a Eva Nováková: „Taky zdravím, díky. Iva H“
popetr66: „Dobrý den,jak poznat na prví pohled celozrné pečivo od napodobenin barvené třeba karamelem“
Iva Hrnčiříková a Eva Nováková: „Celozrnné pečivo nemusí být tmavé, to je častý omyl spotřebitelů. Musí obsahovat celozrnné - hrubé částice obilných zrn.“
Mirka: „Dobrý den,je možné dostat výrobky Vitalfitu v Jablonci nad Nisou a okolí? děkuji“
Iva Hrnčiříková a Eva Nováková: „Bohužel zatím žádný výrobce z tohoto regionu nereagoval na naši nabídku, ale vydržte a chtějte ho u svého pekaře - potom se snad stane jeho výrobcem.“
Jana: „dobry den,mužu se zeptat jestli je take vhodne jist dostatek vlakniny ,kdyz mam chronicky zanět tlustého střeva.Nebo co za potraviny jsou v hodne?“
Iva Hrnčiříková a Eva Nováková: „dobry den, mnozstvi vlakniny by melo byt nizsi. O diete by vas mel informovat vas gastroenterolog, pokud tomu tak nebylo, kontaktujte nas v poradne. poradna@mou.cz“
gabi: „nemá celozrnné pečivo menší energetickou výživu než bílé?“
Iva Hrnčiříková a Eva Nováková: „Celozrnné pečivo má velmi podobnou energii, ale obsahuje mnohem více i dalších látek - minerálie, vitamíny atd.“
Ilona Němcová: „Dobrý den, je možné někde zjistit složení celozrného pečiva, třeba n apožádání v prodejně? Děkuji za odpověd Ilona němcov, Trboušany 73, 66464“
Iva Hrnčiříková a Eva Nováková: „Ano, buď v prodejně pečiva nebo na obale pekařských balených výrobků.“
dana.jurickova@seznam.cz: „Dobry den, zaujala ma Vasa odpoved pani Dane z Hradca Kralove, ze deti by mali konzumovat celozrnne vyrobky od 3 rokov. Preco? Co spatne to sposobuje? Dakujem, Dana“
Iva Hrnčiříková a Eva Nováková: „travici trakt deti neni jeste pripraven na zpracovani vlakniny, ta muze drazdit. Ale neni jen v celozrnnem pecivu, je obsazena i v ovoci, zelenine, bramborach, i v beznem pecivu je minimalni mnozstvi vlakniny“
Dana: „Dobrý den, mám problémy se zažíváním a chtěla bych se zeptat co je vhodné pro jeho úpravu? Děkuji“
Iva Hrnčiříková a Eva Nováková: „dobry den, nevim, jake problemy se zazivanim. prosim, kontaktujte nas v poradne tel. 543134303“
Z.soukalová: „Kde my můžou poradit s dietou v Brně ???“
Iva Hrnčiříková a Eva Nováková: „Poradna pro zdravou výživu a odvykání kouření, MOÚ, ŽLutý kopec 7, Brno. mail: poradna@mou.cz, tel 543134303. Je bezplatná, nutné se obejdnat telelfonicky“
Dominika Č. Praha: „Ráda bych se zeptala, jaké potraviny jsou zdrojem nerozpustné vákniny.Děkuji“
Iva Hrnčiříková a Eva Nováková: „Zelenina, vločky, kroupy, celozrnné pečivo.“
Jitka Poulová (Doležalová): „Dobrý den. U nás v obchodě mají tmavě vypadající pečivo, u kterého je ale napsané, že se jedná o pšeničné VÍCEZRNÉ pečivo. Je takové pečivo zdravé?“
Iva Hrnčiříková a Eva Nováková: „Určitě je vhodnější než bílé pečivo.“
Katka P.: „Dobrý den, zajímalo by mě jaký je doporučený denní příjem celozrnného pečiva?já ho většinou sním tak 200g denně je to v pořádku? je mi 17“
Iva Hrnčiříková a Eva Nováková: „ano, to je v pořádku. Zdravím“
Eva, Pája a teta Máňa: „Posíláme Ivce pozdrav ze Slavičína“
Iva Hrnčiříková a Eva Nováková: „ahooj, díky. pa“