Chat

host

Ing. Michaela Urbánková

Role spotřebitele - zásady při nakupování.

Záznam chatu ze středy 3. prosince

Pepa L.: „Vadí, že vejce skladuju ve dveřích lednice? Je to jediné místo kam se mi vlezou.“

Ing. Michaela Urbánková: „Dobrý den, vejce doporučuji skladovat ve vrchní polici v lednici, kde je stálá teplota. Lednice se často otevírá, a právě ve dveřích je nejvíce kolísavá teplota.“

Anna: „Jak poznám, že je vajíčko čerstvé?“

Ing. Michaela Urbánková: „Existuje velmi jednoduchý domácí test čerstvosti. Stačí dát vajíčko do nádoby s vodou. Pokud klesne ke dnu a zůstane ležet – je krásně čerstvé, postaví se špičkou dolů – už není úplně nejmladší, ale stále je v pořádku, plave na hladině – to je signál, že už by se nemělo jíst.“

Terka: „Dobrý den….Jak poznám kvalitní máslo?“

Ing. Michaela Urbánková: „Hledejte minimálně 82 % mléčného tuku, což je základ kvalitního másla. Nižší obsah tuku znamená více vody a horší výsledek při pečení.“

Hela: „Jak skladovat vajíčka? Mám je dávat do lednice, nebo stačí pokojová teplota?“

Ing. Michaela Urbánková: „Vejce je určitě lepší dávat do lednice. Vejce mají pórovitou skořápku a snadno absorbují pachy i vlhkost z okolí. Ideální je teplota kolem 5 stupňů Celsia, skladovat ve vlastním obalu špičkou dolů (žloutek se tak neodchlipuje od vzduchové komůrky), nikdy vejce neomývat – voda může narušit přirozenou ochrannou vrstvu skořápky, tzv. kutikulu. Doporučuji neskladovat ve dveřích, kde je kolísavá teplota.“

Petra: „Dobrý den, pani inzenyrko....Jak bezpečně skladovat konzervy a co když je konzerva trochu promáčknutá?“

Ing. Michaela Urbánková: „Dobrý den, Petro, neotevřené konzervy patří do sucha a na pokojovou teplotu. Menší promáčknutí nevadí, ale ostré promáčkliny, rez nebo vypouklé víčko znamenají riziko botulismu – takovou konzervu doporučuji neotvírat..“

ANTIMONY: „Jak důležité jsou zásady při nakupování?“

Ing. Michaela Urbánková: „Jsou velice důležité, když budeme zásady dodržovat (správný výběr surovin, správné skladování), tak zajistíme, že potraviny budou doma kvalitní a hlavně bezpečné.“

Pavel: „Ahoj Míšo, bylo to super. Může se při pečení vánočního cukroví nahradit máslo roslinným tukem? Konkrétně u moravských rohlíčků? Díky za info. PU“

Ing. Michaela Urbánková: „Ahoj taťko, u vánočního cukroví určitě můžeš nahradit klasické máslo rostlinným tukem, ale musíš počítat s tím, že se bude trošku s těstem jinak pracovat. Rostlinné tuky mají totiž jinou strukturu a ovlivní vůni a křehkost těsta, nebudou tak máslové. P.S.: doufám, že na mě nějaké moravské rohlíčky zbydou :) ! MU“

Jana: „Hezký den, má smysl používat chladící tašky ( ty, které mají u pokladny asi 25 Kč). Děkuji!“

Ing. Michaela Urbánková: „Dobrý den, určitě to smysl má. Chlazená potravina nám vydrží déle v přirozených podmínkách, a nemusíme tak rychle spěchat domů do lednice :)“

Jisoo: „Dobrý den jak se máte?“

Ing. Michaela Urbánková: „Dobrý den, děkuji za otázku. Mám se velice dobře :-)“

ája: „Je v pohodě, když při pečení cukroví používám rostlinné máslo nebo směsi při pečení?“

Ing. Michaela Urbánková: „Zdravím Ájo, je to v pořádku, ale počítejte s tím, že cukroví nebude tak máslové :-) Rostlinné tuky mají jiné vlastnosti a ovlivňují vůni a křehkost potraviny.“

Petr: „Dobrý den, Míšo. Máte krásné šaty, moc Vám to sluší“

Ing. Michaela Urbánková: „Dobrý den, Petře, moc děkuji :-)“

Elena Rudá: „Každý rok mám problém s oříšky a často se mi kazí…jak je mám teda skladovat?“

Ing. Michaela Urbánková: „Ořechy obsahují hodně zdravých olejů, ale ty bohužel snadno žluknou. Nejlépe jim je v suchu, chladu a bez přístupu vzduchu – ideálně v dobře uzavřené sklenici nebo dóze. Pokud je máte doma delší dobu, můžete je bez problémů dát i do mrazáku, kde vydrží měsíce. Zkažené ořechy poznáte podle hořké, zatuchlé chuti nebo vůně – takové do výrobků rozhodně nepatří.“

Kateřina Rydlová: „Často kupuju potraviny nebo koikrát i cukroví levně na Facebooku, četla jsem na internetu ze b se to delat nemelo..je to tedy špatně?“

Ing. Michaela Urbánková: „Pokud někdo aktivně nabízí své produkty z domácí výroby, a AKTIVNĚ je nabízí např. na sociálních sítích, na internetu nebo vylepováním letáků, tak už se nejedná o tzv. o přebytky pro sousedy, ale o podnikání. Takový výrobce by měl být registrován u SZPI, měl by mít oddělené prostory pro výrobu a potraviny by měl označovat.“

Petra Slámečková: „Co by ste mi doporučila….jakou mouku mam použít třeba na pecení na vánocku a cukrový?“

Ing. Michaela Urbánková: „Na vánočku i většinu vánočního pečení je ideální pšeničná hladká mouka T530. Je lehká, má dobrý obsah lepku a těsto díky ní krásně kyne a drží tvar. Pro vánočku je důležitá právě pružnost a nadýchanost, což nižší typové číslo dobře zajistí. A dobrá zpráva je, že české mouky se nesmí chemicky bělit, takže se nemusíte bát chemicky upravených mouk.“

Alena H.: „Koupila jsem si mouku v obchodě a byla taková hrudkovatá…. Je to špatně?“

Ing. Michaela Urbánková: „Dobrý den, Aleno, Kvalitní mouka je suchá, voní neutrálně a sype se. Pokud má hrudky, zvláštní kyselou nebo zatuchlou vůni, případně v ní najdete drobný hmyz nebo jeho stopy, je to jasný signál k vyhození. U starší mouky často poznáte problém i při pečení – těsto hůře kyne, je hutnější a hůře saje tekutiny.“

Lucie Malá: „Jak často je potřeba čistit ledničku? Dělám to tak jedenkrát ročně...5“

Ing. Michaela Urbánková: „Dobrý den, Lucie, ideálně 1x měsíčně, případně při každém rozlití čehokoli. Zbytky potravin jsou ideální prostředí pro bakterie.“

ANTI: „Kolik existuje vůbec celkem zásad při nakupování?“

Ing. Michaela Urbánková: „Na tuto otázku nelze jednoznačně odpovědět přesným počtem. Zásad, kterých si spotřebitel musí všímat, je opravdu mnoho :-)“

Karel M.: „jak dlouho mi vydrží doma upečené cukroví?“

Ing. Michaela Urbánková: „Dobrý den, Karle, suché cukroví (například linecké cukroví nebo perníčky) vydrží cca 2–4 týdny v chladu a temnu, krémové cukroví nebo s máslem/žloutky skladujeme jen v lednici, max. 5–7 dní a nepečené cukroví cca 5–10 dní podle surovin.“

GF: „Co nakupování bez zásad?“

Ing. Michaela Urbánková: „Je na každém spotřebiteli, zda bude či nebude dodržovat zásady při nákupu :-)“

Hanka: „prosím Vás, mohu si čaj sypaný ponechat v sáčku samouzavíratelným jakoby vzduchotěsným, kupovaný v Oxalisu? Nebo přesypat. Děkuji“

Ing. Michaela Urbánková: „Dobrý den, Hanko, pokud má výrobek původní kvalitní vzduchotěsný obal, není třeba čaj přesypávat. Pokud by byl však obal nešel uzavřít, nebo by byl nějak poškozen, byl by ideálním vstupem pro vlhkost nebo škůdce. V takovém případě bych čaj raději přesypala do vhodné uzavíratelné nádoby.“

Táňa: „Dobrý den, prosím, jak nejlépe skladovat v lednici krájenou šunku? Ponechat v původním papírovém obalu, někdy i v igelitovém sáčku? Nebo uložit jiným způsobem? Děkuji.“

Ing. Michaela Urbánková: „Dobrý den, otevřenou šunku do lednice je nikdy nedávejte v igelitovém sáčku. Může se orosit a rychle zkazit. Nejlépe uděláte, když šunku z igelitového sáčku vyndáte a vložíte do plastové či skleněné misky se vzduchotěsným víčkem :-)“

Karolína: „Dobrý den, reaguji na vaše upozornění na plíseň. Zrovna dnes jsem vytáhla ze špajzu papírový sáček s míchaným polévkovým kořením, obsahuje i sůl. Na sáčku zvenku byla plíseň. Obsah jsem vysypala do misky, okem jsem žádnou plíseň neviděla. Zatím jsem koření nevyhodila, sáček ano ;).....co doporučujete? Děkuji, hezký den.“

Ing. Michaela Urbánková: „Dobrý den, doporučuji produkt vyhodit - plíseň se mohla dostat i dovnitř výrobku, a to i přesto, že není viditelná pouhým okem.“

Sofie Nováková: „Jak je nejvhodnější skladovat rajčata? V lednici nebo v pokojové teplotě? Je pravda že vajíčka nesmí být ve dveřích lednice?“

Ing. Michaela Urbánková: „Dobrý den, Sofie, vejce se nedoporučuje dávat do dveří, jelikož je teplota ve dveřích nestabilní a je velice kolísavá. Co se týče rajčat, tak ta uchovávejte v místnosti s teplotou 15–18 °C a dobrou cirkulací vzduchu. Nikdy rajčata nedávejte do lednice – chlad potlačuje vůni i chuť. Pro delší uskladnění je možné rajčata například sušit, zavařovat nebo zamrazit ve formě pyré či omáčky.“

Renáta: „Dobrý den, mohu zkonzumovat bílý jogurt, pokud je týden prošlý, ale při otevření je na pohled v pořádku? Někde jsem zaznamenala názor, že u bílých jogurtů neni problém.Skladuji v chladničce +4st. Děkuji za odpověď.“

Ing. Michaela Urbánková: „Dobrý den, jogurt je typickým příkladem potraviny s datem spotřeby. Pokud ho sníte den po termínu a byl správně skladovaný v lednici, většinou se nic nestane. Je ale nutné důkladně zkontrolovat vzhled, vůni i konzistenci. Pokud je jogurt nahořklý, má nafouklé víčko nebo změněnou barvu, rozhodně ho nedoporučuji konzumovat. U mléčných výrobků totiž hrozí riziko zažívacích potíží.“

ANTI: „Co je nejdůležitější na tématu Role spotřebitele - zásady při nakupování?“

Ing. Michaela Urbánková: „Nelze přesně říci, co je nejdůležitější - každá jedna zásada má při nakupování svůj význam :-) Určitě to ale bude sledování čistoty prodejny, prodejce, sledujeme skladování potravin - zda jsou chlazené potraviny v chladničce, mrazené produkty v mrazničce, obal by měl být neporušen - neměl by být natrhlý, přelepovaný nebo nafouklý. Také si všímáme data spotřeby (u rychle kazících se potravin, jako mléčné výrobky či lahůdkové saláty, a takové potraviny by se neměly prodávat) a datum minimální trvanlivosti (např. těstoviny, sušenky, mouka - tyto potraviny se mohou prodávat i po uplynutí tohoto data, ale v odděleném regále).“