Chat

Kristiana Černá
Jak se zbavit večerních nájezdů na ledničku
Záznam chatu ze středy 30. dubna
ANTI: „Jak se zbavit večerních nájezdů na ledničku?“
Kristiana Černá: „Prvně je potřeba rozklíčovat skutečné příčiny toho, proč se nájezdy opakují a objevují. Příčin je hned několik - některé z nich budeme diskutovat do hloubky živě s moderátorkou. Můžeme se na nájezdy podívat z pohledu fyziologie i psychiky. Prvně to může být výsledek nedostatku jídla během dne - často jsou to ženy, které trpí nepravidelností během dne a nejí pravidelně a tudíž jí málo. Daší příčinou to mohou být ženy, které jí dost, ale nezprávného jídla (kalorického, ale výživově nezpracovaného. Dalšími příčinami (psychika) mohou být emoce, které večer dostávají víc prostoru a neumíme si s nimi lépe a jinak poradit.“
Hanka: „prosím, jak tedy ty negativní emoce přemoci, když se musí zajídat? A když si řeknu, že to bude mrkev, tak ji sním a stejně musím jít na to sladké a je jedno, že jsem najedená. Zkrátka nervy na pochodu, jak se říká. Jak zvítězit? Děkuji“
Kristiana Černá: „Já bych prvně poradila, abyste se nesnažila emoce "přemoci", protože to dlouhodobě nefunguje. Klientkám často říkám, že emoce jsou to nejreálnější co máme, pokud se jim snažíme vyhnout nebo přemoci, tak se často vrací jako bumerang a pak dochází např. k chronickému přejídání. Spíš se je snažila procítit, dochází tak k uvolnění této emoce. Prvně bych identifikovala tzv. emoční spouštěče nájezdů, zkus si lépe popsat a identifikovat emoci, kterou se snažíte nájezdem na ledničku "zajíst". Je to smutek? Samotna? Je to pocit "konečně si mohu oddechnout"? S touto emocí bych pracovala dál. Za druhé - je možné, že jsou to spíš chutě na sladké než nájezdy na ledničku? Pokud máte nezvladatelné chutě na sladké i během dne, ty mohou mít další příčiny (narušené trávení a mikrobiom, nedostatek živin během dne, velké výkyvy krevnho cukru vlvem stresu nebo nevhodnou stravou - konkrétně velkým množstvím ultra zpracovaných výrobků). Zpět ale k nájezdům - i ty mohou být výsledkem nedostatečného kalorického příjmu během dne (nejíte dostatečně a vaše tělo si "vynutí" příjem) a nebo nedostatečného příjmu živin (což je způsobené nevhodnou stravou - již zmíněné ultra zpracované výrobky jako jsou sušenky, krekry... tedy jídlo s vysokou kalorickou hodnotou, ale nízkou výživivou hodnotou. Řekla bych - nemusíte vítězit, ale stačí pochopit příčinu a zkamaradit se se svými emocemi, určitě to zvládnete!“
Helena: „Dobrý den, jsem tak strašně nešťastná mladá maminka, nemám nic než to jídlo. Dám si čokoládu a pak jsem 2x nešťastnější protože mám výčitky. co s tím“
Kristiana Černá: „Helenko, dobrý den, především - jste maminka a jsem si jistá, že máte ve svém životě daleko více než jídlo. Prvně bych začala vztahem k jídlu, co popisujete je pocit "jídlo je lék na samotu, jídlo je můj jediný kamarád" a to jsou tzv. přesvědčení, která formují náž vztah k jídlu a ta dál formují naše chování. Žádná čokoláda na světě není vzácnější než vy, čokolády je na světě nekonečně mnoho, vy jste jedna!“
Pavla: „Stresove situace v praci a doma mi pomaha zvladnout jidlo, predevsim pecivo a sladke. Jak tyto situace zvladat? Lze jidlo nahradit necim jinym?“
Kristiana Černá: „Pavli, vzala jste mi odpověď z "úst" - je třeba se postupně, pomalu, krok po kroku přeučovat to, jak zvládám stres. A jak k tomu přistoupit? Osobně na tom s klientkami pracuji 2 cestami. Zaprvé, identifikujeme skutečné zdroje stresu. Píšete "doma, v práci", často to ale není vnější okolnost, která nás stresuje ale to, co v nás daná situace vyvolává. Např. v práci mě dost možná vlastně nestresuje šéf, ale moje snaha dělat všechno dokonale. Kde jsem se naučila, že musím vše dělat na 1000%? Skutečným stresorem tak nemusí být šéf, ale můj vnitřní tlak "musím být dokonalá". Zeptala bych se vás tak "Co vás ve skutečně nejvíc stresuje? Proč? Čím?". Zadruhé - hledejte způsoby, jak dlouhodobě a udržitelně pracovat na managementu stresu - od meditací, já osobně miluji hypnotické nahrávky, tzv. szabilizací nervové soustavy. Důležité je pro vás Pavli fakt, že tělo nehubne, pokud se necítí v bezpečí. A dlouhodobě ignorovaný stres vede často ke chornicky zvýšenému kortizolu, stresovému hormonu (spojen s přibíráním v oblasti břicha) a spouští stresovou odpověď těla "uteč nebo bojuj" a to opět zpětně spouští kaskádu reakcí v našem těle, která podkopává naši snahu zhubnout.“
Hana: „Dobrý den, moc se snažím, ale přijdu večer z práce, kde mám lehkou fyzickou zátěž a nemůžu se dojíst. Jím sýry, zeleninu, ale i tak mám hlad. Snažím se přes den jíst zdravě, mám pravidelný režim v jídle. Děkuji“
Kristiana Černá: „Hani, nevím, co přesně je vaše profese, ale je možné, že máte velký kalorický výdej a tím pádem vaše tělo potřebuje víc příjimat. Zkusila bych navýšit příjem jídla od rána, nenechávat to na večer.“
Renáta: „Hezký den paní Kristiáno! Konzumuji zeleninu ke každému jidlu pravidelně.Moji neřesti jsou brambůrky,kdy si dám 3 x týdně jen trošku na malý talířek! Alkohol nepiju vůbec,tak si říkám,že to není tak špatné.Co myslíte?Děkuji a přeji Vám hezké dny!“
Kristiana Černá: „Reni, ráda bych odpověděla, ale nemám dostatek informací. Chci vám ale i tak odepsat a nabídnout jiný pohled - spíš než jak "dokolaný" jídelníček se ptám klientek: Jak spokojená jsi? Jak zdravá jsi - máš nějaké problémy? Jak se cítíš každý den? :) za mě daleko důležitější otázky, věřím, že vám to dá víc než posouzení jídelníčku. Kristy“
Lada: „Milá Kristy,otázku sice nemám ,ale moc zdravím a držím palce“
Kristiana Černá: „Ladi, mávám a děkuji! Kristy“
Nela: „poradíte něco na hubnutí co funguje? alespon 3 pravidla děkuju (konkrétně)“
Kristiana Černá: „Neli, těžko poradit "na slepo", když vás neznám :). Mohu tak poradit univerzální cesty a můžete je aplikovat na váš konkrétní případ. 1/ Jíst dostatečně a jíst co nejvíc opravdového jídla. Většina žen nejí odstatek, konkrténě dostatek bílkoviny a opravdového jídla - to je obecně jídlo, které "má maminku nebo roste". 2/ Zaměřit se na vztah k jídlu, přestat zajídat emoce a přejídat se (čímž si ženy narušují trávení a také většinou sahají po nezdravém jídle). Nezdravý vztah k jídlu také často stojí za jojo efektem - dokud vnímám zdravé jídlo jako omezení a dietu, jen těžko budu jíst zdravě déle než pár týdnů. Mávám a držím pěsti, Kristy“
Jana: „Dobrý den,pokud mám chuť na sladké,dám si jen třeba půl čokoládové tyčinky mileny.Taky mám moc ráda salám vysočinu,ale dám si jen 4 kolečka atd.Chci tím říct,že jim v podstatě všechno,ale ty nezdravé potraviny v malém množství a jsem tak spokojená! Jaký je Váš názor na rčení ( střidmě z bohatého stolu?) Děkuji.“
Kristiana Černá: „Jani, děkuji za otázku. Pro někoho to může fungovat a pro někoho zase vůbec. Bude zajímat, že jsou 2 typy lidí: OMEZOVAČKY A ABSTINENTKY. "Omezovačky" jsou typicky ženy, které nereagují dobře na ultimátní zíkazy. Jakmile "mohou" jíst pár koleček, jak píšete, tak po dané potravině až tak netouží. Abstinentky jsou ženy, pro které je jednodušší nezdravou potravinu, kterou nechceme jíst, nejíst vůbec. Jinými slovy "omezit" je daleko těžší pro tyto ženy než "nejím to". Zásadně taky záleží, jak často tyto ultra zpracované potraviny konzumujeme (např. je to 1/2 tyčinky týdně? Nebo 2x denně)? Pro zdraví je optimální jíst ultra zpracovaného jídla co nejméně, ale neznamená to, že je nesmím konzumovat vůbec a strespvat se tím. Moc vás zdravím, Kristy“
hana: „je prosím dobrý jablečný ocet na hubnutí?“
Kristiana Černá: „Hani, je to trend - abychom si vysvětlily, v zásadně má mírný vliv na stabilizaci krevního cukru. Stabilní krevní cukr podporuje stabilní hladinu inzulínu, inzulín je hormon, který si představte jako "klíčníka" od tukových buněk. Nicméně to neznamená, že stačí si dát ráno jablečný ocet a zhubnu, to asi tušíte. Navíc pozor na narušení zubní skloviny a ústního mikrobiomu a to má opět zásadní vliv na zažívání apod. Obecně je také nutné podotknout, že stabilní krevní cukr není ovlivněný pouze výživou, ale stejně tak stresem. Abych to shrnula - prvně bych postavila pevné základy zdravého hubnutí a pak řešila "detaily", protože tak uvidíte trvalé výsledky. Moc vás zdravím, Kristy“
Alice: „Dobrý den, myslím,že je to jednoduché, stačí mít pevnou vůli.Přeji hodně úspěchů“
Kristiana Černá: „Alice, děkuji za komentář! Dovolím si ale upřesit, protože mýtus "slabé vůle" byl již mnohokrát vyvrácen. Jak je možné, že k něčemu nepotřebuji slabou vůli a k něčemu ano? Proč nepotřebuji silnou vůli na to, abych večer sledovala Netflix? Na tom krásně vidíte, že emoce jsou daleko silnější než neexistující sval "vůle". Přístup "slabé vůle" vychází z dietní kultury, která se snaží často vyvolat v ženách pocit "něco je se mnou špatně", "dělám něco špatně". Nadváha není výsledkem nedostatku disciplíny, lenosti ani vůle, stejně tak večerní nájezdy. Znám mezi svými klientkami ženy, které mají silnou vůli a urputnost - vidím to na jejich přístupu k dětem, práci, přesto se jim nedaří zhubnout nebo ukončit chutě. Zdravím vás a díky za zajímavé téma, Kristiana“
Renáta: „Krásný den! Nemám dotaz,ale potřebu Vám poděkovat za skvělé vysvětlení k danému tématu! Ať se Vám daří!“
Kristiana Černá: „Reni, děkuji vám! Kristy“
linda: „jak často má jíst žena která má nadváhu ? a chce zhubnout\, poradíte?“
Kristiana Černá: „Lindi, prvně nemám o vás dost informací, abych vám dala jednoznačnou odpověď, ale udělám svoje maximum. Podívala bych se na to trošku v širším kontextu, ale nebojte dám vám i konkrétní odpověď. V zasádě není to jenom o tom, jak často jím, ale také o tom CO jím, S ČÍM to jím. Např. když vám řeknu "jezte 3x denně", ale budete jíst převážně ultra zpracované výrobky (obecně řečeno to, co "nemá maminku neroste" nebo balené snacky, limonády apod.), tak vám tato informace moc nepomůže. Většině žen vyhovuje jíst 3x denně - má to ale samozřejmě svoje vyjímky (např. žen těhotné a kojící, které většinou potřebují jíst častěji). Dietní kultura a fitness svět hodně prasazuje nezbytnost svačin - ty však mohou narušovat naše zažívání, protože nedáváme tělu tzv. digestivní odpočinek (laicky řečeno nedávám svému zažívá čas na to zpracovat vše jak potřebuje). Takže staré "jez 5x denně, jinak nezhubneš" už dávno víme, že není tak úplně pravda. Svačiny jsou také často plné cukrů a s nevhodným složením, což opět spouští celou kaskádu reakcí v mém těle, které nejsou vhodné ani pro redukci, ani pro zdraví. Lindi, abych to shrnula - nezaměřila bych se výhradně na to KOLIKRÁT, ale brala bych v tom kontextu celkového zdraví. Zdravím vás, Kristy“
ANTIMONY: „Nebezpečný není jen nájezd na ledničku, ale i na spižírnu.“
Kristiana Černá: „Souhlasím! K.“
Marie: „Dobrý den, potřebovala bych zhubnout. Ale přes den nemám ani potřebu jíst, ale večer kolem 21.h to začně. Začnu vymetat a pořád něco hledám k snědku. Co s tím?“
Kristiana Černá: „Marie, zdravím vás a myslím, že jste mi nenapsala jenom otázku, ale i odpověď. Neznám vás, takže jenom hádám, ale sama zde píšete - že nejíte během dne, což velmi pravděpodobně bude také příčina toho, proč se večer "nemůžete zastavit". Zajímavé je, že píšete "nemáte potřebu jíst" - ale je to tak skutečně? A co vaše tělo, to náhodou potřebu nemá? Někdy "moje potřeby" vs. "potřeby mého těla" - potřeby se mohou lišit. Konkrétní tip - pokud je tam nechuť, začala bych lehkým jídlem během dne. I vaše zažívání si navykne a postupně by se to mohlo upravit. Zdravím vás moc! Kristy“
Klára: „Dobrý den, začala jsem kombinovat ty sladké potraviny s bílkovinou.Kousek čokolády 3kosticky a tři lžičky jogurtu.Koláč s ovocem+tvaroh.Asi tak Je to menší zlo nebo nesmysl.Dekuji“
Kristiana Černá: „Kláry, tento přístup může napomoct stabilizovat krevní cukr, což je důležité nejenom pro zdravou redukci, ale pro naše zdraví obecně. Zdravím, Kristy“