Chat

host

Ing. Barbora Karásková

Označování potravin

Záznam chatu ze středy 15. května 2024

Jarka: „Dobrý den ,paní inženýrko, jsem už důchodkyně a ráda bych si přečetla na potravinách, co výrobky obsahují, ale bohužel písmena jsou tak malá, že text člověk nepřečte ani s brýlemi. Myslím, že by to uvítali i ostatní zákazníci, aby tyto informace byly čitelnější. Jarka“

Ing. Barbora Karásková: „Dobrý den, paní Jarko, ano, na velikost písma si stěžuje většina spotřebitelů, bohužel muselo by dojít ke změně legislativy, zřejmě není jiný způsob, jak donutit výrobce ke změně velikosti písma. Máte-li možnost požádat např. vnuka o stažení aplikace FÉR POTRAVINA, kde po naskenování čárového kodu si můžete v telefonu přečíst celé složení. Je to sice technicky náročnější varianta, nicméně díky této aplikaci se dozvíte i další velmi zajímavé informace. Krásný den Barbora Ing. Barbora Karásková výživoý specialista, trenér a technolog potravin“

Petra: „Dobrý den, zajímalo by mě kolik by v potravinách mělo být max. cukru. Např. jogurty apod. Cukr je drahá surovina a tak nechápu, proč je ho ve výrobcích tolik. Potraviny bez cukru mi chutnají, ale někde je i tam, kde by ho člověk nečekal. Díky moc, Petra“

Ing. Barbora Karásková: „Dobrý den, paní Petro, většině spotřebitelů preferuje spíše sladké až přeslazené potraviny vč. mléčných výrobků a výrobci potravin se přizpůsobují poptávce. Ale zcela Vás chápu, já také preferuji spíše neoslazené výrobky. Doporučuji Vám kupovat mléčné výrobky bez přidaného cukru např. bílé jogurty, kefíry, acidofilní mléka apod. A v těchto výrobcích není žádný přidaný cukru, pouze přirozeně se vyskytující mléčný cukr (mj. laktoza). Problematiku mléčných výrobků vč. nutričních hodnot (přidaný cukr x přirozeně se vyskytující),jsem více rozvedla v druhém vysílání. Krásný den, Barbora Ing. Barbora Karásková výživový specialista, trenér a technolog potravin“

Renáta: „Dobrý den,chci Vám moc poděkovat za informace ohledně potravin! Zjistila jsem,že u drahých pralinek Lindor je použitý palmojádrový tuk,který lékaři nedoporučuji.Byl i v rostlinném tuku Flóra a Rama a již na obalu píši,že je bez tohoto tuku.Začala jsem se více zajímat o tuhle problematiku díky Vám!Ať se Vám daří!“

Ing. Barbora Karásková: „Dobrý den, paní Renato, moc Vám děkuji za Vaši milou, zpětnou vazbu, která mne velmi těší :-). Určitě má smysl se zajímat o informace na obalu potravin, přeci jen jde o naše zdraví o které bychom měli pečovat ze všech sil. Moc Vás chválím za takový přístup, budete-li chtít čerpat dašlí inspiraci, tak doporučuji pravidelně sledovat moje webové stránky, kde pravidelně přidávám články na témata týkající se mj. právě správného výběru potravin. Nebo také sociální sítě, kde jsem taktéž aktivní. Mějte se krásně a ať se Vám daří. Barbora :) Ing. Barbora Karásková výživový specialista, trenér a technolog potravin“

Tom: „Vážená a milá, Rád bych Vás prostřednictvím tohoto chatu pozdravil. Super den :-)“

Ing. Barbora Karásková: „Dobrý den, Tome, děkuji a také Vás zdravím, užijte si zajímavé rozhovory v SAMA DOMA :). Mějte krásný den. Barbora Ing. Barbora Karásková výživový specialista, trenér a technolog potravin“

ANTI: „Co je podle Vás to nejdůležitější na označování potravin?“

Ing. Barbora Karásková: „Dobrý den, povinné údaje jsou velmi důležité, především tedy složení potraviny, výživové údaje, data spotřeby a minimální trvanlivosti. Bohužel většina spotřebitelů se v těchto informacích nevyzná a proto na žádost lidí vznikl NÁKUPNÍ MANUÁL, který jednoduchou formou pomáhá těmto klíčovým informacích porozumět a ušetřit peníze. Ing. Barbora Karásková výživový specialista, trenér a technolog potravin“

Eva Kleiblová: „Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, co znamená na některých potravinách označení žáby v kolečku, někdy je žába zelená, někdy černá. Četla jsem, že ty potraviny jsou nějak škodlivé?? Děkuji za odpověď. Zdraví Vás Eva.“

Ing. Barbora Karásková: „Dobrý den, paní Kleiblová, takové označení (žába v kolečku) na potravinách, poukazuje především na šetrnost k životnímu prostředí. Konkrétně nám toto logo poskytuje informaci, že daný výrobek byl vyroben s ohledem na udržitelnost a dodržování standardů pro ochranu přírody a také, že výrobek pochází např. z farmy nebo lesní komunity, které splňují přísné standardy udržitelnosti. Mějte se krásně, Barbora Ing. Barbora Karásková výživový specialista, trenér a technolog potravin“

Hanka: „Dobrý den, chtěla jsem se zeptat co znamená označení “ žába v kolečku” slyšela jsem, ze je to rozemletý hmyz a je to škodlivé pro organismu? Děkuji za odpověď. H“

Ing. Barbora Karásková: „Dobrý den, paní Hanko, takové označení (žába v kolečku) na potravinách, poukazuje především na šetrnost k životnímu prostředí. Konkrétně nám toto logo poskytuje informaci, že daný výrobek byl vyroben s ohledem na udržitelnost a dodržování standardů pro ochranu přírody a také, že výrobek pochází např. z farmy nebo lesní komunity, které splňují přísné standardy udržitelnosti. Mějte se krásně, Barbora Ing. Barbora Karásková výživový specialista, trenér a technolog potravin“

Helena: „Dobrý den, mám neustálou chuť na sladké. Slyšela jsem o neškodné alternativě cukru - eritrol. Jaký na něj máte názor. Děkuji Helena“

Ing. Barbora Karásková: „Dobrý den, paní Heleno, umělá sladidla jsou velmi kontroverzním tématem a stále probíhají další studie. Nicméně co se týče erytritolu, tak se jedná o schůdné řešení, jak dočasně nahradit klasický cukr. Jeho výhodou je nízký glykemický index. Erytritol má velmi nízký glykemický index, což znamená, že nezpůsobuje rychlé zvýšení hladiny cukru v krvi. A také je nízkokalorický. Nicméně konzumaci i tohoto sladidla bychom měli mít pod kontrolou. Především doporučuji se zamyslet nad současným jídelníčkem. Máte-li časté chutě na sladké, tak vám v jídelníčku pravděpodobně chybí některé živiny a celková skladba jídelníčku nemusí být úplně vhodná. Jakmile budete mít správně nastavenou stravu, tak chutě na sladké budou minimální :), to vím, nejen ze zkušeností mých klientů, ale také z vlastní zkušenosti. Mějte se krásně Barbora Ing. Barbora Karásková výživový specialista, trenér a technolog potravin“

ANTIMONY: „Co by se v ČR mělo změnit ohledně označování potravin a co by mělo zůstat?“

Ing. Barbora Karásková: „Dobrý den, určitě by měla zůstat povinnost uvádět stěžejní informace na obalu potravin (povinné informace při uvádění potravin na trh). A je správné, že je ověřována pravdivost těchto údajů. A co se týče druhé části vaší otázky, tak by bylo určitě vhodné změnit velikost písma, jelikož většina spotřebitelů nepřečte důležité informace na obalu potravin, ani s lupou v ruce, a to by se mělo rozhodně změnit. Ing. Barbora Karásková výživový specialista, trenér a technolog potravin“

Daniel, Pardubicko: „Moc zdravím, paní Barboro. I já si dovolím pochválit Vaší práci a ochotu poradit ohledně informací o zdravé výživě, co a jak správně jíst a pít,alespoň trochu se vyznat ve složení a informacích ohledně výrobků,potravin.Zatím se mějte úžasně a pokud možno, pozdravujte ode mne do studia obě báječné moderátorky!,pořad je skvělý a velmi poučný, zajímavá témata.Přeji fajn slunečný den a sportu a zdravé stravě zdar.“

Ing. Barbora Karásková: „Dobrý den, Dane :-), moc Vás zdravím do Pardubic a velmi Vám děkuji za milou zpětnou vazbu. Mějte se krásně, hodně zdraví a chuti nejen ke zdravému jídlu, ale také ke sportovním aktivitám. S pozdravem Barbora“

Anna: „Jak to vypadá s označováním potravin v ČR v současnosti, jaký je stav?“

Ing. Barbora Karásková: „Dobrý den, některé oblasti jsou vhodně nastaveny, nicméně je zde velký prostor pro zlepšení. A to konstatuji nejen jako výživový specialista, ale také bývalý inspektor SZPI. Mějte se krásně Barbora Ing. Barbora Karásková výživový specialista, trenér, technolog potravin“