Chat

host

Ing. Barbora Karásková

Jak nakupovat potraviny

Záznam chatu ze středy 20. března 2024

ANTI: „Jak nenakupovat potraviny?“

Ing. Barbora Karásková: „Rozhodně bychom se měli před samotným nákupem najíst, jelikož ten náš nákupní koš bude vypadat ve výsledku skutečně úplně jinak :). Dále bychom měli mít, alespoň základní povědomí o označování potravin a zkontrolovat si klíčové údaje. Trvanlivost, složení a výživové údaje.“

ANTICYKLON: „Jak se připravit na nakupování potravin?“

Ing. Barbora Karásková: „Určitě by bylo vhodné udělat si revizi zásob a naplánovat si, jaká jídla budeme chtít v následujících dnech připravovat. A poté si sepsat konkrétní nákupní seznam.“

Klára: „Dobrý den, jak dlouho je prosím potravina použitelná po uplynutí minimální trvanlivosti?“

Ing. Barbora Karásková: „Dobrý den, je to velmi individuální, legislativa tuto dobu nijak neomezuje, jedinou podmínkou je, že daný výrobek musí být zdravotně nezávadný. Po uplynutí data minimální trvanlivosti přebírá zodpovědnost prodejce a nikoliv už výrobce. Je tedy na zvážení prodejce, jak dlouho bude tuto potravinu uvádět na trh. A měl by podniknout všechny možné kroky, aby nabízel bezpečnou potravinu např. náhodně senzoricky zhodnotit, zda je daný výrobek ještě v pořádku či nikoliv.“

Petra: „Dobrý den, je zdravé pro dospělého člověka mléko a plnotučné? Do kávy apod., případně čím nahradit? Jsou výrobky jako tvaroh, zákys apod. zdravé a obsahují případně nějaké nevhodné látky? Děkuji, Petra“

Ing. Barbora Karásková: „Dobrý den, mléčných výrobků a především těch zakysaných se vůbec nemusíme obávat. Ideálně volit varianty v jejich "čisté" formě tzn. neochucené, nedoslazované výrobky (např. kefíry, acidofilní mléka, zákysy apod.). V případě, že začneme striktně vyřazovat mléčné výrobky, tak je pravděpodobné, že se u nás časem rozvine intolerance na mléčnou bílkovinu.“

Robert: „Dobrý den,je možná osobní konzultace?“

Ing. Barbora Karásková: „Dobrý den, ano samozřejmě je možná osobní konzultace, doporučuji se podívat na moje stránky zde: https://barborakaraskova.cz Dále je možnost využít mého eBooku, jedná se o komplexního průvodce, který prakticky radí mj. ohledně správného výběru potravin :).“

Jaroslava: „Dobrý den,někdy obchodní řetězce nabízejí 70% slevy na balené maso,kdy spotřeba je ještě tentýž den.Myslíte si,že je vhodné tyto potraviny nakupovat?Děkuji Vám za odpověď.“

Ing. Barbora Karásková: „Dobrý den, vždy doporučuji zkontrolovat přes průhlednou část obalu, zda nedošlo ke změně vzhledu konkrétního výrobku a poté zvážit, zda ho zakoupit či nikoliv. V případě, že takový výrobek zakoupíme je vhodné ho obratem zpracovat. Z praxe spíše nedoporučuji kupovat tento typ výrobku s končícím datem spotřeby.“

Lenka: „Dobrý den, doporučujete spíše větší nákupy na týden dopředu, nebo je efektivnější nakupovat např. obden? Děkuji :)“

Ing. Barbora Karásková: „Dobrý den, spíše doporučuji volit větší nákupy a v průběhu týdne už jen dokupovat ty méně trvanlivé potraviny nebo ty, které jsme zapomněli koupit :).“

Markéta: „Dobrý den, myslím,že jsem vzor v nakupování,zjistím a napíšu na lístek co doma chybí, pročtu letáky a vyberu obchod kam pojedu najezena.V obchodě kupuji to,co mám na lístku. Všímám si cen jestli souhlasí s letakem a také se dívám na zboží ,jaká je minimální trvanlivost a čtu složení té potraviny kterou neznám. Máte pro mě ještě nějaké doporučení?Děkuji“

Ing. Barbora Karásková: „Dobrý den, velmi vás chválím za váš postup :), určitě v tom dále pokračujte. Určitě je např. ještě vhodné kontrolovat nutriční hodnoty tj. např. množství bílkovin a soli v potravinách. Doporučený celkový denní příjem soli je 5g/den tj. jedna čajová lžička.“

Lucie: „Dobrý den, proč je špatný glukozovo fruktozovy sirup? Jaké slazení je nejlepsi? Co třeba eritritol? Dekuji“

Ing. Barbora Karásková: „Glukózo-fruktózový sirup (GFS) je sladidlo vyrobené z kukuřičného škrobu, které obsahuje směs glukózy a fruktózy. Existuje několik důvodů, proč je považován za nevhodný např. zvýšené riziko obezity a metabolických onemocnění: Konzumace nadměrného množství fruktózy může způsobit nárůst hladiny tuku v játrech a souviset s vyšším rizikem metabolických onemocnění, jako je obezita, inzulínová rezistence a kardiovaskulární choroby. Určitě je vhodné omezovat slazení, případně nahradit medem (ale i s ním je třeba zacházet šetrně :)), případně zvolit jiná sladidla např. zmiňovaný erythritol“

Milena: „Zdravím Vás, můj muž denně konzumuje sýry,hermelín,goudu,romadur,jsou slané a on má už i léky na vysoký tlak.Mela by jste pro mě radu,jak ho mírnit?Nenechá si domluvit.Dekuji“

Ing. Barbora Karásková: „Dobrý den, sýry je vhodné konzumovat, akorát je potřeba, jak správně usuzujete pohlídat celkové množství soli a rovněž tuku. Denní příjem soli by neměl přesáhnout 5g/den. Vysoké množství soli významně zvyšuje riziko vysokého krevního tlaku, srdečních a cévních chorob. Což souhlasí s informací, že Váš muž již má léky na vysoký krevní tlak. Zkuste si s ním promluvit nebo ho upozornit na konkrétní případy lidí, kteří mají už velké zdravotní problémy. Ale samozřejmě nikoho nelze nutit, každý musí sám dbát o své zdraví, aby prožil co nejdelší a nejkvalitnější život. Držím Vám palce :)“

Pavel Šimek: „Dd, prosím doufám že neradíte nakupovat brokolici , bohužel mě tak do ní dříve nutili že jak slyším jen název tak se osypu a mám jak psychické tak fyzické problémy . Zdravím“

Ing. Barbora Karásková: „Dobrý den, Vaše zkušenost mě mrzí, určitě není dobré se nutit do jakékoliv potraviny. Jídlo by mělo být vyvážené, pestré, komplexní, ale mělo by nám i CHUTNAT :-)“

Alena: „Dobrý den, stále více se rozšiřují výprodejové prodejny s jídlem. Běžně tam seženete nejen třeba rok prošlé čokolády, konzervy a krekry, ale třeba i 14dní, či měsíc prošlé jogurty, sýry apod. Je toto zákonné? Mají to sice uvedeno u výrobků (cedulky jsou označeny hvězdičkou u těch produktů, které jsou prošlé), ale prostě se mi to nezdá... Děkuji moc za odpověď. Alena“

Ing. Barbora Karásková: „Dobrý den, ano, legislativa nezakazuje uvádět na trh potraviny po DMT, ale musí být čitelně označeny a odděleně umístěny. Ovšem tyto potraviny musí být zdravotně nezávadné, je tedy vhodné provádět namátkové senzorické hodnocení. A v případě, že potravina už jeví známky kažení musí být stažena z trhu.“

Alena: „Dobrý den, chci se zeptat,jak je to s jidlem vecer.Nektery odborník řekne jezte i večer -(s rozumem) tělo nevi,kolik je hodin a jiný , že večer už se vše ukládá do tukových zásob .Děkuji za vyjasnění.“

Ing. Barbora Karásková: „Dobrý den, ano v minulosti se tvrdilo, že večerní jezení se negativně podepíše na naší postavě. Ale dnes už víme, že je daleko důležitější mít vyváženou stravou během celého dne, tedy včetně večeře. Takže určitě doporučuji nevynechávat večeři :). Případně se můžete podívat na mé webové či facebookové stránky, kde je spousta inspirace ohledně stravování.“

František V.: „Dobrý den, chtěl bych jsem se zeptat, jak to je s glukózofrukt. sirupem, slyšel jsem, že je velmi nezdreví? Jestli to tak je, a proč a jak moc? Prosímm moc o zodpovězení a přeji krásný den a jaro F.V.“

Ing. Barbora Karásková: „Dobrý den, na podobný dotaz jsem už odpovídala a nyní již nestihnu tuto odpověď detailně rozebrat, jelikož pořad končí...Ale sledujte moje webové a facebookové stránky o téhle problematice napíši článek,jelikož je to velmi častý dotaz v poslední době.“