Chat

Jan Maryška
Test zrnkové kávy
Záznam chatu ze čtvrtka 22. února 2024
Ludmila: „Dobrý den, koupila jsem si včera kávovar...ale tápu,jakou zrnkovou kávu do něj nasypat...aby nebyla kyselá,příliš hořká . A chtéla bych aby po pomletí krásně voněla“
Jan Maryška: „Dobrý den, jistou kyselost má ve své chuti každá káva, alespoň náš test to tak ukázal. Vašim představám by mohla obecně lépe vyhovovat káva vyrobená z odrůdy arabica. Ta se (v porovnání s kávou odrůdy robusta) vyznačuje jemnější chutí, ale také nižším obsahem kofeinu.“
ANTIMONY: „Co se všechno testuje v případě testu zrnkové kávy?“
Jan Maryška: „Dobrý den, námi prováděné testy kávy mají vcelku jednotnou podobu. Zjišťujeme v nich obsah kofeinu, koncentrace různých skupin nežádoucích látek a součástí testu je také senzorické hodnocení chuti, vůně a vzhledu kávy. Pokud jde o nežádoucí látky, zajímají nás jednak sloučeniny vznikající v kávě při jejím pražení (akrylamid a furan), jednak ty vstupující z vnějšího prostředí (pesticidy, mykotoxiny a polyaromatické uhlovodíky).“
Renáta: „Dobrý den,zajímalo by mě,jaká je vaše nejoblíbenější káva,pokud jí pijete.Chci Vám také poděkovat,za vždy přínosné informace ve vašem podání.“
Jan Maryška: „Dobrý den, moc děkuji. Já osobně jsem po prodělání covidu zcela ztratil chuť na kávu a od té doby ji nepiji. Nicméně před tím jsem dával přednost zrnkové kávě připravované v plně automatickém kávovaru. Oblíbenou značku jsem neměl, ale lépe mi vyhovovala káva odrůdy arabica.“
Hana: „Dobrý den,dalo by se říct,že značková, dražší zrnková káva je kvalitnější? Děkuji“
Jan Maryška: „Dobrý den, výsledky našich testů dlouhodobě ukazují, že značková káva nemusí být nutně lepší. Srovnatelných nebo i lepších výsledků často dosahují i kávy prodávané pod privátními značkami obchodních řetězců.“
Lenka: „Dobrý den, co se týče zrnkové BEZKOFEINOVÉ kávy, která je ta "nejbezpečnější, nejméně škodlivá"? Vím, že aby se káva zbavila kofeinu musí se více pražit. Děkuji“
Jan Maryška: „Dobrý den, v testu jsme se zabývali bezkofeinovou kávou ve všech možných podobách. Dobrou zprávou je, že v žádném případě jsme neodhalili závažné nedostatky. Maximální obsah kofeinu i obsah nežádoucích látek s rezervou vyhověl všem předepsaným limitům. Vyšší míra pražení pro odstranění kofeinu není nutná, kofein se ze zrn odstraňuje pomocí extrakce. Při výběru bych doporučil volit kávu dekofeinovanou pomocí oxidu uhličitého, občas se tato informace dá na obalu najít.“
Monika: „Dobrý den pane Maryška,mohl by jste mi napsat,jak dopadla v testu Lavaza zrnková káva. Syn ji má moc rád a tak bych chtěla vědět, jestli je kvalitní.Dekuji“
Jan Maryška: „Dobrý den, u této značky jsme nezjisitili žádné zásadní problémy.“
Renáta: „Dobrý den,prosím,jaký je Váš názor na instatní kávy? Děkuji za Vaší odpověď.“
Jan Maryška: „Dobrý den, jediná věc, kterou lze instatní kávě vytknout, je poněkud plošší chuť a aroma, což je dané sušením uvařené kávy při výrobě instantního prášku.“
Karla: „Dobrý den. Hovořil jste o furanu. Nalézá se i v instantní kávě?“
Jan Maryška: „Dobrý den, ano, ale v nižší míře, než v jiných druzích kávy. Během výroby instantního prášku totiž ve velké míře vyprchává.“
Vlasta: „Dobrý den, dá se obecně hodnotit kvalita kávy dle ceny? Čím dražší tím kvalitnější?? Kupuji pouze kávu italskou, zrnkovou, 100% arabicu. Mám automaticky kavovar.Liší se kvalitou i chutí od české? Děkuji.“
Jan Maryška: „Dobrý den, v nabídce českých obchodů se dnes už mnoho českých káv nevyskytuje, protože i značky jako Jihlavanka se mohou vyrábět v zahraničí. Jinak podle našich výsledků obecně nelze říci, že by drahá káva byla automaticky lepší.“
Ivana: „Dobrý den, může tak zvaný turek mít vliv na zvýšený cholesterol?“
Jan Maryška: „Dobrý den, souvislost kofeinu s obsahem cholesterolu bohužel neumím posoudit, ale "turecká" káva má ze všech způsobů příprav vůbec nejvyšší obsah kofeinu. Pokud si proto někdo musí příjem kofeinu hlídat, měl by se "turkovi" vyhnout.“
Josef: „Dobrý den, děkuji co dělá D test pro občany, která arabika měla nejvíce kofeinu, děkuji.“
Jan Maryška: „Dobrý den, děkujeme. Ve 100% arabikách byl obsah kofeinu v rámci nejistoty měření téměř shodný, v průměru 13 000 mg/kg“
Alena Knapová: „Dobrý den, zajímalo by mne, jak probíhá test automatických kávovarů a který z nich vyšel nejlépe.“
Jan Maryška: „Dobrý den, v testu kávovarů se hodnotí rychlost přípravy kávy a její chuť, vůně a vzhled. Dále se posuzuje spotřeba energie, snadnost obsluhy a údržby a hlučnost přístrojů. Nejlepší model bohužel prozradit nemohu, ale mohu naznačit, že vyloženě špatné přístroje se v testech příliš často neobjevují.“
Marie Sýkorová: „Dobrý den, má přidání mléka do kávy nějaký zásadní vliv na účinek kofeinu? Děkuji. MS“
Jan Maryška: „Dobrý den, nic takového jsme zatím neodhalili, ani nenašli v literatuře.“
Petr: „Dobrý den,mám v plánu si koupit plně automatický kávovar.Vím,že tady nemůžete napsat značku atd.Prosím,kdybyste si vy měl koupit kávovar,jaký by to byl,alespoň naznačte.Děkuji moc.“
Jan Maryška: „Dobrý den, mohu říct pouze to, že se do testů snažíme zařadit co nejširší spektrum nabízených značek a na vyloženě špatné výrobky nenarážíme často.“
Dáša: „Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na skladování zrnkové kávy. V lednici, nebo raději v suchu. Děkuji Dáša“
Jan Maryška: „Dobrý den, v lednici určitě ne. Tamní vlhké prostředí totiž může v kávě podporovat růst plísní.“
Milena: „Dobrý den, zarazila mě informace o čekankové kávě, pijí ji často, jak mám zjistit,která je vhodná a neobsahuje akrylamid.Dekuji“
Jan Maryška: „Dobrý den, chemické složení čekanky je pro vznik akrylamidu během pražení velmi příhodné a plně se mu vyhnout nelze. Cestou by mohly být kávovinové směsi čekanky a obilovin. V obilovinách akrylamid vzniká v nižší míře, proto dokáží přínos čekanky "naředit".“
Jakub: „Dobrý den, je káva robusta braná jako méně kvalitní oproti arabice? Děkuji“
Jan Maryška: „Dobrý den, říkává se to. Robusta má o něco drsnější chuť, nabízí však vyšší obsah kofeinu. Musíme však dodat, že robusta v posledních letech získává na oblibě (často se používá s arabicou ve směsi), což se projevuje růstem její ceny. Dnes už proto neplatí, že by byla v porovnání s arabicou výrazně levnější.“
Karel: „Dobrý den, co říkáte na špaldovou kávu ? děkuji a přeji pěkný den“
Jan Maryška: „Dobrý den, jedná se o kávovinu bez obsahu kofeinu. Na její konzumaci bych neviděl nic problematického.“
Jarka: „Dobrý den, dost prodávaná Jihlavanka, jak dopadla v testu? Kdysi dost oblíbená, teď se mi zdá, že kvalita klesla. Díky.“
Jan Maryška: „Dobrý den, v aktuálním testu si zrnková Jihlavanka nevedla špatně. Pro srovnání vývoje její kvality v čase bohužel nemáme data, protože zrnkovou kávou jsme se letos zabývali poprvé.“
Ivana: „Dobrý den, kde můžeme zjistit, které značky káv se v testech umístily na předních místech. Děkuji.“
Jan Maryška: „Dobrý den, výsledky všech našich testů jsou dostupné předplatitelům na našich weobovýxh stránkách www.dtest.cz. Také je možné zakoupit výsledky jediného testu, který by Vás zajímal.“
Vojtěch Novák: „Pokud mohu konkrétní dotaz. Jak se díváte na zrnkovou kávu Tchibo Barista Expreso a na BIO kávy do 300Kč /kg ze řetězce Lidl. V případě bez ohledu na reklamu lze něco doporučit... piji 4x denně Tchibo Baristu expreso (40ml). Děkuji moc.....“
Jan Maryška: „Dobrý den, v aktuálním testu jsme se zabývali levnějším segmentem káv, proto se od něj dostala nižší řada značky Tchibo. V mnoha ohledech byla její kvalita srovnatelná s výrobky privátních značek. Nicméně pokud jste pravidelný konzument jedné značky, je možné, že na ni budete velmi zvyklý a první pokusy s jinou značkou možná nebudou snadné.“
Alena: „Dobrý den, já mám radši kávu Robustu,, má vyšší obsah kofeinu a tak mi více nakopne.Ale je docela problém Robustu sehnat.“
Jan Maryška: „Dobrý den, občas se její použtí deklaruje na obalu. Navíc jsme podle našich výsledků jsme pojali názor, že pokud výrobce použitý druh kávy neuvádí, jedná se spíš o robustu.“
Zbyšek Bahenský: „Vážený pane Maryško, mohu se zeptat na ty dva "vetřelce" v kávě? Mám doma kávovar značky DeLonghi a piju dvě až čtyři kávy denně. Moc Vám děkuji za Vaše hodnocení kávy bez kofeinu. Moje 13leta dcera ji začíná ochutnávat, takže se budu méně bát o její zdraví. Mějte se krásně Zbyšek Bahenský 602369878 Marty Krásové 7/923 196 00 Praha 9 - Čakovice“
Jan Maryška: „Dobrý den, akrylamid se výrobcům daří úspěšně držet na uzdě. Furan lze snadno omezit kratším odstátím uvařené kávy před vlastní konzumací. O bezpečnost bezkofeinové kávy bych úplně obavy neměl, problém by teoreticky mohly v tomto věku nastat při nechtěné záměně bezkofienové kávy za obyčejnou. Nicméně kofein najdeme i v jiných potravinách běžně dostupných dětem: čaji, čokoládě nebo colových (a energetických) nápojích.“
Majka: „Dobrý den, chuť kávy asi hodně ovlivňuje také datum pražení kávy. V nabídce obchodů není neobvyklé datum i 2 roky od pražení i starší. Pokud si dám kávu čerstvě praženou, nemá takovou pachuť. Jak dlouho od pražení byly testované kávy? Děkuji“
Jan Maryška: „Dobrý den, tyto informace bohužel na balení kávy obvykle nejsou k dispozici.“
Lenka: „Dobrý den,jak je to s množstvím kofeinu u instantní kávy?Děkuji.“
Jan Maryška: „Dobrý den, jeho množství v šálku připraveném podle návodu je srovnatelné s překapávanou kávou a nižší než u espressa.“
Jirka: „Dobrý den, měřil d-test někdy obsah akrylamidu a furanu u kávovinových náhražek? Pokud ano, jak jsou na tom v porovnání s kávou a splňují zdravotní limity u těchto látek? Děkuji.“
Jan Maryška: „Dobrý den, toto měření nás teprve čeká, nicméně mohu uvést, že legislativní limity pro výskyt akrylamidu v kávovinách jsou vyšší, než je tomu u pravé kávy.“
Zuzana: „Dobrý den, můžete prozradit, test jakých kávičku jste dělali, a jaký byl výsledek?“
Jan Maryška: „Dobrý den, testovali jsme levnější druhy zrnkové kávy určené na přípravu espressa. V testu jsme nenašli žádnou kávu, která by zcela propadla“
Marie Zeisenbergerová: „Dobrý den. chci se zeptat, proč se v ČR tak málo vyskytují kávové pody. Mám na ně kávovar a těžko pody sháním. Jsou pro přírodu lepší než kapsle. Děkuji M.Z.“
Jan Maryška: „Dobrý den, pravděpodobně tu pro ně zatím není dost velký trh, jiný důvod mne nenapadá.“
Alena: „Dobrý den, je možné si někde přečíst v klidu a bez predplaceni výsledky testů?Protože je to dělané pro spotřebitele, ale Ti nemají ty informace dostupné, takže mají smůlu. Děkuji“
Jan Maryška: „Dobrý den, bezplatně výsledky poskytnout nelze. Bez finanční podpory našich přeplatitelů bychom totiž žádné testování provést nemohli. Jen pro zajímavost mohu uvést, že kompletní test jednoho vzorku kávy stojí více než 10 000 Kč.“
Marie: „Mohl byste doporučit kávu, která není kyselá. Děkuji“
Jan Maryška: „Dobrý den, určitou míru kyselosti vykázaly všechny kávy v testu. Možná bych doporučil vyzkoušet odrůdu arabica, jejíž chuť je obecně jemnější.“
Simona: „Dobrý den, jsem pijak kávy, ale bohužel, vůně kávy nikde.Kava má být max.3mesice pražená, pak aroma vyprchá.“
Jan Maryška: „Dobrý den, s tímto lze souhlasit a určiět bych doporučil vybírat kávu s co nejdelším datem minimální trvanlivosti a kupovat jen taková množství, která se stihnou rychle spotřebovat.“
Janina: „Dobrý den,můžu se zeptat ják obstála káva Tchibo. Děkuji“
Jan Maryška: „Dobrý den, obecně jsme v aktuálním testu nezjistili žádné zásadní problémy a platí to i pro značku Tchibo.“
Honza: „Zdravím Vás, doporučuji panu Petrovi aby si nekupoval kávovar Phyllips,je velmi hlučný.“
Jan Maryška: „Dobrý den, k tomu mohu jen dodat, že hlučnost je jedním z aspektů, které v testech kávovarů sledujeme.“
DAYD: „Dopadly lépe v testu zrnkové kávy české nebo zahraniční výrobky?“
Jan Maryška: „Dobrý den, to nedokážeme posoudit. Podle etiket námi testovaných vzorků se ukázalo, že i některé tradiční české značky se mohou vyrábět v zahraničí. Výrobu v České republice naopak žádný z testovaných vzorků nedeklaroval.“
Milan Kováčik: „Dobrý den, jsem milovník kávy zrnkové. Konzumuji i překapávanou kávu. Mohu říct, že druhý den studená je nejlepší. Můžete my i poradit správný proces přípravy překapávané kávy. Například i hrubost mletí. Děkuji Milan Kováčik“
Jan Maryška: „Dobrý den, z logiky věci bych pro přípravu překapávané kávy volil hrubší mletí, to zaručí, že do nápoje během přípravy nepřejde vysoké množství chuťově nepříjemných tříslovin.“