Chat

Olga Ryparová
Chemie v potravinách
Záznam chatu ze středy 4. října 2023
denmark: „Jak to vypadá s chemií v zahraničních potravinách, které jsou dováženy do ČR?“
Olga Ryparová: „Vše je ovlivněné legislativou dané země. Nadlimitmí koncentrace pesticidů se vyskytují málo, téměř srovnatelně jako u nás.“
Lidka: „Dobrý den. Kde najdu kompletní seznam Eček a jejich význam v lidštině?“
Olga Ryparová: „Dobrý den, můžete je naleznout na webu Fér potravina nebo jiných stránkách nebo v aplikacích. Až na některé maličkosti je to výborný přehled, který vám může pomoci s výběrem potravin obsahujicí tato aditiva. Uvidíte, že mezi éčka patří např. vitamín C nebo beta karoten, které jsou jen skrytá pod kódem E.“
David Vilímek: „Dobry den. Je Glutamát sodný opravdu nezdraví? V Japonsku to má název Aji no moto. Děkuji“
Olga Ryparová: „Dobrý den, děkuji za výborný dotaz. Glutamát sodný je sůl glutamové kyseliny, jedné z aminokyselin, ze kterých se skládají bílkoviny všeho živého. Glutamát sodný máme také spojený s názvem 5. chuti, kterou vnímáme na jazyku - umami. A je nezdravý? Výzkumy nic takového nepotvrzují, vyvrátili i tzv. syndrom čínské restaurace. Glutamát najdeme v běžných jídlech, jako je vývar, maso, luštěniny, sójová omáčka. Nebála bych se ho.“
Petra: „Zdravím, pokud chci použít kůru z citrusů, jak omýt ovoce, aby tam nebyly postřiky na kůře? Jsou obsaženy i po oloupání v ovoci? A je lépe kupovat bio citrusy? Díky Petra“
Olga Ryparová: „Zdravím, citrusy omyjte vlažnou vodou, případně použijte kartáč, můžete použít vodu s lžičkou octu, ale bude stačit voda a mechanické očištění. Bio citrusy jsou určitě vhodnější z pohledu nižšího obsahu pesticidů. A pokud jíte jen dužinu, nemusíte se jich vůbec bát. Po oloupání vevnitř prakticky nejsou.“
Hana: „Dobrý den, prosím o zhodnocení. Syn 6 let, na hokejových trénincích nabízí nápoj: Dr. Witt. Je vhodný pro takto malé dítě . Energie 7 kJ / 2 kcal Tuky 0 g z toho: nasycené mastné kyseliny 0 g Sacharidy <0,5 g z toho: cukry <0,5 g Bílkoviny 0 g Sůl 0 g Vitamin C 12 mg (15 %*) Niacin 2,4 mg (15 %*) Vitamin B6 0,21 mg (15 %*) Kyselina listová 30 μg (15 %*) Vitamin B12 0,375 μg (15 %*) Biotin 7,5 μg (15 %*) Kyselina pantothenová 0,9 mg (15 %*) Hořčík 28,125 mg (7,5 %*) Děkuji“
Olga Ryparová: „Pokud neobsahuje kofein, ale nevidím ho tam, určitě to není problematický nápoj. Prakticky obsahuje jen umělá sladidla (malá množství) a vitamíny.“
Karolína: „Dobrý den. Řekla jste, nejíst pořád stejnou potravinu..... Každý den již více než 10 let snídám jemné ovesné vločky v mléce. Myslíte, že by to chtělo změnu, protože i ve vločkách může být riziko? Děkuji.“
Olga Ryparová: „Dobrý den, osobně třeba vločky střídám. Ovšem vločky jsou jistě vždy z obilí, které pochází z různých polí a tedy máte tu různorodost zajištěnou. Určitě je v pořádku v tom pokračovat a bát se nemusíte.“
Monika: „Dobrý den,k těm Ečkum,je červené barvivo,které se vyrábí z brouků, teď nevím pod jakou značkou, myslím,že se tomu říká košenila,tak to je pro mě hrozné, protože to červené barvivo je skoro všude. Ti brouci se k tomuto účelu pěstují, suší, nevím proč se červené barvivo více nenahrazuje třeba červenou řepou.“
Olga Ryparová: „Dobrý den, ano, košenila je karmínové barvivo a dělá se přesně, jak popisujete. Ve skutečnosti není nijak extrémně nebezpečné, může být teoreticky alergenem, to ale může být prakticky jakákoliv potravina. Pro vegany samozřejmě nevhodná. Ohledně použití jiného barviva. Červená řepa se používá, ale měla jsem možnost vidět obě barviva v praxi a čistě z vlastností a konzistence často volí košenilu. Můžete ale najít potraviny bez E120, vždy musí být totiž napsaná ve složení.“
Jarka: „Dobrý den, nevím , jestli je to dotaz na Vás. Mám zahrádku, nepoužívám žádnou chemii. Mám problém , např. na cuketách stále otrhávám listy napadené plísní. A nevím, jestli v rostlinách zůstávají zárodky plísní , které mohou přecházet do plodů. A mám dilema co je lepší, jestli nějaký postřik, nebo riskovat zárodky plísní. Děkuji za odpověď a přeji hezké dny. Jarka“
Olga Ryparová: „Dobrý den, plísně mají vždy vyrazně horší dopad na vaše zdraví než jakékoliv fungicidy. Není to o tom, že by zůstávaly zárodky v rostlinách, ale ve vzduchu létají spory plísní, které na rostlinu dopadnou a začnou růst. Proto se hodí používat postřik a poté raději cukety dobře umýt nebo ostrouhat šlupku a nemusíte se je bát jíst. Snad jsem pomohla a děkuji za dotaz.“
Kamila: „Dobrý den, na co si dát hlavně pozor v potravinových doplňcích? děkuji divačka Kamila“
Olga Ryparová: „Dobrý den, velmi záleží, které berete. Např. multivitamínové doplňky mají obecně problém v tom, že obsahují sice úplně všechny možné vitamíny a minerály, které ale nikdy ve stravě tímto způsobem na jedno sousto nezískáte. Ve střevech dohází k jejich ovlivnování a nekteré zamezují vstrebání jinych látek (jsou tzv. antagonisti) a tak se nedostanou do krve a vychází ven. Poor na vitamíny rozpustné v tucích A,D, E,K, těmi se dá předávkovat.“
Rebeca Rezková: „Dobrý den, paní Ryparová, slyšela jsem, že v čokoládě - hořké jsou nějaká další látky, které nejsou zdravotně v pořádku a pokud např. sním více jak kostičku denně může to mít vliv na zdraví, můžete mi prosím sdělit oč se jedná? A zda a kde je možné např. koupit kakaové boby bez dalších přídavků? Děkuji a přeji vám hezký podzim. R.“
Olga Ryparová: „Dobrý den, neslyšela jsem o látkách, které by měly být pro člověka zdravotně závadné. Ovšem pozor na zvířata. Mazlíčci neumí zpracovat theobromin z čokolády a můžete je i jedním dílkem čokolády zabít.“
DAYD: „Jak to vypadá obecně s chemií v potravinách v ČR?“
Olga Ryparová: „Naše legislativa hlídá obsah látek, jako jsou rezidua pesticidů nebo těžké kovy v potravinách a dlouhodobě se ukazuje, že téměř většina zcela vyhovují.“
Kristina: „Hezký den, chtěla bych se zeptat, jak se stavíte ke konzervantům na citrusových plodech. Je třeba ovoce nějak oplachovat? Nebo je nejlepší se těmuto ovoci zcela vyhýbat? Můžete prosím také zmínit (škodlivou) chemii v potravinách, kde by to člověk nečekal, pokud takové jsou?“
Olga Ryparová: „Určitě omývejte povrch citrusů, nebo přejděte na bio citrusy. To platí především pro použití kůry. Pokud jíte jen dužinu, bát se nemusíte.“
Tomacová: „Zajímal by mě Váš názor na diskutovanou značku na obalech, znázorňující zelenou žábu v zeleném kolečku (údajně škodlivé chemické). Děkuji Vám“
Olga Ryparová: „Dobrý den, je to podobná značka, jako je česká potravina, klasa, fair trade, které označuje původ potravin, žába v kolečku znamená: Zelená žabka v kruhu s nápisem Rainforest Alliance a doprovodným textem People & Nature po obvodu, jehož doslovný překlad znamená: „Aliance neboli spolek deštných pralesů, Lidé a Příroda“ je logem mezinárodní neziskové organizace Rainforest Alliance. Jedná se o organizaci, která vznikla už v roce 1987 v New Yorku a jejímž cílem je zodpovědné podnikání, ochrana životního prostředí a lidských práv pracovníků. Snahou organizace je zlepšit život farmářů a lesních komunit spolu s ochranou přírody. Tento znak na potravinách spotřebitele informuje, že daný výrobek byl vyroben s ohledem na udržitelnost a dodržování standardů pro ochranu přírody a lidských práv, že výrobek pochází z farmy, lesní komunity nebo podniku, který splňuje přísné standardy udržitelnosti založené na environmentálním, ekonomickém a sociální základu, nebo výrobek obsahuje složky, které byly takto získány. Na sociálních sítích se vyrojily mýty, které strašily lidi, že by taková potravina obsahovala žáby nebo hmyz, to ovšem není pradivé.“
Iva: „Dobrý den, prosím, ráda bych věděla jak dalece je nezdravá/ zdravá Fluora, tuk nahrazující máslo. Děkuji. Iva“
Olga Ryparová: „Děkuji za dotaz. Tento tuk patří mezi margaríny. Dříve byly demonizované (kvůli trans nenasyceným tukům), ale dnešní technologické postupy vyroby jsou velmi šetrné a jsou vhodnými tuky. Určitě je v pořádku ji používat a bát se nemusíte.“
Martina Toušová: „Dobrý den, moc zdravím a pokládám dotaz . Jsem pacientka s Crohnovou chorobou, jen upřesňuji je to zánětlivé onemocnění střev, a kvalita jídla, zejména masa, je pro mě podstatná. Trpím ještě RS, takže ubývá svalové hmoty. Jaká je Vaše rada při kupování masa, děsí mě kvalita masa v řetěszích. Ale invalidní důchod mě brání kupovat drahé maso. Takže co maso z Vašeho pohledu. Děkuji za pár slov Martina“
Olga Ryparová: „Dobrý den, tyto diagnózy jsou těžké a držím pěsti, ať to zvládáte, jak nejlépe to jde. Kvalita masa je důležitá. To co můžete pro sebe udělat je, že budete vždy kupovat maso nezpracované, tedy na pultu, klidně v běžném supermarketu. Maso si nechte namlít vždy před vámi. Vyhněte se konzervám, uzeninám nebo hotovým masovým výrobkům. Hygienické standardy jsou u nás vysoké, stejně tak kontrola bsahu látek. Nemusíte kvůli tomu chodit do drahých řezniství. Pokud máte ozkoušené dodavatele a typy masa, neměnte. Držím pěsti a hodně zdraví, Ryparová“
Eva Kleiblová: „Dobrý den. Sleduji při nákupu složení potravin a na některých je tolik " éček ", že je raději nekoupím. Jsou některá hodně zdraví škodlivá?? A myslíte, že je nutné, aby je výrobci do těch potravin vůbec dávali?? Ani se nedivím, že je tolik zhoubných nádorů!!! Děkuji za odpověď a zdravím Vás. Eva Kleiblová.“
Olga Ryparová: „Dobrý den, éčka jsou jedny z nejvíc prozkoumaných látek a přidávají se do potravin ve velmi malých množstvích. Pokud je jíte v běžné stravě, nemají velký vliv. Problém nastává, pokud třeba budete jíst denně uzené (maso, salámy, sýry). V nich je například dusitan a ten ve velkých množstvích je skutečně karcinogenní. Platí, jezte od všeho něco a nepřejídat se. Pak jste zcela v bezpečí. Obecně éčka rakovinu ale nezpůsobují. Mezi éčka patří vitamin C, karamel, beta karoten a ty opravdu závadné vubec nejsou.“
Tom: „Přeji Vám pohodový den a srdečně zdravím. S úctou Tomáš“
Olga Ryparová: „Děkuji :)“