Chat

host

Doc. Roman Pavela

Bezinky, šípek, rakytník

Záznam chatu z pondělí 4. září 2023

Hana z Českých Budějovic: „Dobrý den, ráda bych se zeptala, které rostliny pomáhají starším lidem při chřipce, tedy zvýšit imunitu. Děkuji S pozdravem Hana Řeháková“

Doc. Roman Pavela: „Dobrý den, bylin na posílení imunity, které usnadňují například odkašlávání je řada. Na posílení imunity kromě šípku a rakytníku je vynikající např. kozinec blanitý a parcha saflorová, pro odkaškávání například sléz, lipový květ, jitrocelový sirup nebo čaj, ale i třeba čaj z cibule kuchyňské, na snížení teploty květ z černého bezu.“

Rudolf Čvančara: „Dobrý den, chtěl bych se zeptat z čeho se vyrábí a jak kozlíkové kapky. A jak je užívat. hezký den Rudolf Čvančara“

Doc. Roman Pavela: „Dobrý den, kozlíkové kapky se vyrábí z kořenů kozlíku lékařského, máčením kořenů v asi 40-60% potravinářského lihu. V poměru 1:5. Macerujeme mleté kořeny asi týden při pokojové teplotě. Užíváme na uklidnění nebo asi hodinu před spaním a to asi 30-50 kapek. Kapky by se neměly užívat dlouhodobě (maximálně 3 týdny, pak by měla být přestávka asi 2-4 týdny).“

Božena z Prahy: „Dobrý den, pane docente, mohl byste říci, kdy se sbírají kořeny rostlin a které léčivky jsou na podporu zažívání? děkuji Božena“

Doc. Roman Pavela: „Dobrý den, kořeny rostlin se sbírají po ukončení vegetace, tedy pozdní podzim. Na zažívání jsou ideální hořké bliny, jako je chmel, pelyněk, ale i rozmarýn, dobromysl, atd. které obsahují polyfenolické látky, které podporují vylučování trávicích šťáv.“

Karolína Vrbová: „Vážený pane docente, mám všechny vaše knihy a jsou super. Zkusili jsme mnoho v receptů. Můžete prozradit, jestli chystáte nějakou novou a o čem bude? Přeji hodně zdraví a sil, Karolína Vrbová“

Doc. Roman Pavela: „Dobrý den a děkuji za poklonu. Nová kniha, která bude o bylinkách na krásu a vitalitu, vyjde v polovině září. A opět v ní bude hodně receptů. Takže se opět můžete těšit.“

Jan z Brna: „Dobrý den, rád bych se zeptal, jak nejlépe uchovávat šípek, aby v něm zůstaly vitamíny a další látky. A kdy je nejlépe jej sbírat. Děkuji Honza Hnát Brno“

Doc. Roman Pavela: „Dobrý den, nejlépe plody zmrazit a pak použít pro příravu studených nápojů. Tak se nezničí vitamin C a další termolabilní látky. A je to i nejchutnější.“

Jaroslav: „Vážený pane docente, rád bych se zeptal jestli se dá doma vyrobit mastičku na bolavá kolena, aby hřála a prokrvila mi kolena. Ty kupované se mi zdají slabé. Děkuji za odpověď s pozdravem Jaroslav Slabý“

Doc. Roman Pavela: „Dobrý den, takovou mastičku připravíte buď na bázi přimícháním esenciálních olejů (například z máty, rozmarýny či borovice) do 5-10 % obsahu základu nebo třeba pomocí mlatých chili papriček.“

ANTI: „Můžou být bezinky něčím nebezpečné zdraví?“

Doc. Roman Pavela: „Ano, nezralé a nepřevařené obsahují glykosid sambunigrin, ten způsobuje uvolňování kyanovodíku při pozření. To se může projevit průjmy a bolestí břicha, případně zvracením a bolestí hlavy. Převařením se však tato látky rozkládají, proto bezinky jedině tepelně upravené.“

Monika: „Hezký den,pane Pavelo,mám v úmyslu vytvořit bezinkovou marmeládu a likér a chci se zeptat,zdali se nemusím bát, bezinky jsou prý jedovaté. Můžete mi napsat nějaké rady,abych neměla obavy z konzumace.Dekuji mockrát“

Doc. Roman Pavela: „Dobrý den, nemusíte mít obavy. Sice nezralé a čerstvé obsahují glykosid sambunigrin, způsobuje při pozření plodů uvolňování kyanovodíku, ale tato látka se varem rozkládá a bezinky jsou již bezpečné.Takže se nebojte.“

Jája: „Dobrý den,pane docente,můžete mi prosím poradit jak nejlépe zpracovat plody aronie, aby si uchovaly co nejvíce prospěšných látek, setkávám se s názory, že by se neměly jíst celé, že jsou hořké, děkuji za odpověď.“

Doc. Roman Pavela: „Dobrý den, aronie je dobré zpracovat tepelně, takže se dělatí například marmelády, sirupy nebo likéry. Plody arónie mají blahodárný vliv na krevní oběh, snižují hladinu cholesterolu v krvi i krevní tlak. Doporučují se proto při ateroskleróze.To je dáno především obsahem antokyanů a dalších polyfenolických látek, které se teplem neničí. Obsahují ale také vitamin C, který je termolabilní. Tady doporučuji zamrazit. Plody se snadno udržují zmražené, aniž by obsah cenných látek byl nějak snížen. Ideální je jíst plody bez semínek, tedy podobné zpracování jako šípky. Pokud máte zahradní odrůdu, sbírejte je co nejpozději any byla trpkost minimální. Nicméně tyto trpké látky jsou prospěšné pro zažívání. Nicméně velké množství těchto látek mohou způsobovat průjem. Takže všeho s mírou.“

Stana Dubinová: „Dobrý den, pane docente, mohu rakytník používat bez teplené úpravy? Třeba si ho rozmixovat do medu? Děkuji za odpověď. Moc ráda Vás sleduji.“

Doc. Roman Pavela: „Dobrý den, ano, to je ideální způsob, jak je používat. Zachováte maximum vitaminu C.“

Miroslava: „Dobrý den, kolik "kuliček" mraženého rakytníku denně nejlépe? Děkuji“

Doc. Roman Pavela: „Dobrý den, sice nevím kolik kuliček, ale pokud budete jíst denně 10-30 g (záleží na kvalitě plodů) budete mít denní dávku vitamínů.“

Jana Košlíková: „Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak předcházet ječnému zrnu. Můj tříletý vnuk trpí neustále se opakujícím ječným zrnem. Chtěli bychom pomoci bylinek nějak tomu předcházet, popř. léčit. Děkuji za radu.“

Doc. Roman Pavela: „Dobrý den, na váš dotaz nyní není moc času a ani jednoduchá odpověď. Pokud to je tak, že se na horním či dolním víčku objevíte bolestivou bulku, tak ty vznikají následkem ucpání některé z povrchových žlázek víčka. Toto ucpání vyvolá zánět. Takže pomáhají obklady, které pročišťují tyto žlázky a uklidňují oči (heřmánek) a také správným dodržováním hygieny (mytí rukou a očí i několikrát denně). V optimálním případě 2x denně přejíždějte oční víčka vatovou štětičkou namočenou v borové vodě. Pokud chcete více, napište mi na email. Najdete ho na stránkách VÚRV.“

Eva: „Vážený pane docente, je dobré pít čaj z jehličí (borovice, modřín)? Mohu případně jehličí trhat i v zimě, lze i z kosodřeviny na zahradě, a jak prosím čaj připravit? Děkuji, moc ráda Vás zase vidím v tv.“

Doc. Roman Pavela: „Dobrý den a děkuji za Vaši přízeň. Jehličí je možné pít jako čaj ideálně ze smrku a borovice. Nejčastěji se sbírají na jaře rašící špičky, které se nakládají třeba do medu nebo alkoholu. Ty jsou nejúčinnější, obsahují hodně vitamínů (např. vitamin C). Kosodřevinu sbírat můžete. Dává se lžička na 250 ml vody. Spařit a nechat luhovat 10 min. Pije se na podporu trávení. Více asi v některé z mých knih.“

Vlaďka: „Dobrý den pane Pavelo, moc ráda Vás zase vidím v pořadu Sama doma, vážím si Vašich znalostí a jak je umíte předávat nám lajkům. Velice mě zaujalo, co používat za studena a co naopak zpracovat tepelně. Díky moc za Vaše rady a budu shánět Vaše knihy :-) Vlaďka“

Doc. Roman Pavela: „Dobrý den a děkuji moc za Vaši přízeň, moc si toho vážím. Knih jsem už napsal 5, takže hledejte Světem bylin s Romanem Pevelou.“

Venuše: „Dobrý den, nevím jak najít spojení na pana docenta, ale potřebovala bych poradit (je to ovšem mimo dnešní téma). Mám na malé ploše bobkovišně (živý plot) a je to zároveň výběh pro slípky. Dočetla jsem se že je hodně jedovatá a mám obavu o slepičky a zda se jed nemůže dostat i do vajec. Nikde nemůžu najít odpověď. Prosím o odpověď a nezlobte se, že vás obtěžuji v nevhodnou dobu. Děkuji“

Doc. Roman Pavela: „Dobrý den, všechny části rostliny jsou jedovaté. Zejména semena a listy obsahují kyanogenní glykosid amygdalin, který se v zažívacím traktu rozkládá na jedovatý kyanovodík. Takže pokud si občas slepice zobne, nic se neděje, hodně semen pozřených způsobují zdravotní, hlavně zažívací potíže slepiček. Nicméně obyvykle se slepice těmto plodům vyhýbají. Do vajíček se ale tento jed nedostává.“

Lenka: „Dobrý den,mohou se bylinky mrazit a v zimě použít na čaj? Děkuji za odpověď.“

Doc. Roman Pavela: „Dobrý den, ano mražení je ideální způsob, jak uchovat i termolabilní látky v rostlinách. Takže cokoliv můžete zamrazit.“

Martina: „Vážený pane Pavela, vyjde Vám prosím ještě nějaká kniha? Ty jenž už vyšly, jsou naprosto báječné. Za odpověď předem děkuji.“

Doc. Roman Pavela: „Dobrý den, ano kniha vyjde nyní v září, a bude věnovaná kráse a vitalitě, takže se můžete těšit. Děkuji moc za přízeň.“

Petra: „Zdravím Vás pane docente,vyrábíme si doma med že smrkových výhonků, mám na zahradě lichorerisnici a tak mě napadlo,jestli by byl možné z ni také med připravit. Tinktury již mám. Přeji hodně štěstí“

Doc. Roman Pavela: „Dobrý den, ano, s medem je i relativně dobrá a lžička denně je prevence proti zánětům močových cest.“

E.Matejkova: „Dobry den pane docente,mela bych dotaz.Mame aronii a ptam se, jak plody uchovat na zimu.Moc dekuji posluchacka Matejkova Eva“

Doc. Roman Pavela: „Dobrý den, aronie se dá zpracovat jako marmeláda, nebo naložit do medu, či udělat z ní likér. Důležité je zachovat pravidlo sběru až když už jsou zcela zralé a měkké. Pokud budete aronii vařit, tak sice přijdete o nějaké vitamíny, ale antokyany zůstanou a t jsou velmi důležité a zdravé. Pokud zachovat vitamin C, tak jedině zamrazit. Na víc, bohužel nemám tady prostor.“

Alena: „Na chatě mám bobkovišeň, má krásné sladké plody. Jsou jedlé? Na netu jsem našla rozporuplné informace. Děkuji za odpověď.“

Doc. Roman Pavela: „Dobrý den, bobkovišeň jsou jako tis. Celá rostlina je jedovatá a u plodů to jsou semena. Oplodí je jedlé (stejně jako u tisu). Nicméně v případě bobkovišně se otrava projevuje především nevolností. Semena obsahují kyanogenní glykosid amygdalin, který se v zažívacím traktu rozkládá na jedovatý kyanovodík. Takže raději je nejezte.“

Radka: „Dobrý den, co si myslíte o vitamínových doplňcích stravy zakoupených v lékárně? Např. na posílení imunity s rakytníkem nebo hlívou ústřičnou. Vstřebají se tyto přípravky do těla? Nebo je zbytečné kupovat a konzumovat. Vím, že nejlepší jsou různé tinktury a výrobky z bylin doma vyrobené, ale nejsem v tomto směru tvořivý člověk.“

Doc. Roman Pavela: „Dobrý den, na to je těžké odpovědět, jsou kvalitní i nekvalitní výrobky, takže záleží na výrobci. Pokud jsou kvalitní (a cena nehraje v tomto případě roli), tak se vstřebávají dobře a jsou prospěšné. A pomáhají především starým lidem, kteří potřebují již vyšší dávky. Nicméně...přírodní jsou přírodní.“

Zuzana Formánková: „Dobrý den, můžete se prosím vyjádřit k tématu plíseň na rajčatech. Již probíhá a k dotazu. Některá červená rajčata nejsou až tak mnoho napadena.Je rozumné - možné tyto díly oddělit / uřezat / a násladně konzumovat ? Buď povařit,či lze pozřít jen tak bez úpravy. Hrozí nebezpečí ze zdravotního hlediska ? Děkuji, Vaše sledovatelka a obdivovatelka nádherného přístupu k přírodě. Zuzana Formánková, Valašské Meziříčí“

Doc. Roman Pavela: „Dobrý den, děkuji za milý dotaz a vaši přízeň. Plíseň na rajčatech, pokud již je, nekonzumujte je. Obvykle již plody obsahují toxiny. Pokud jsou rajčata zelená a zdravá, pak je otrhejte dejte třena na prolisky od vajíček (každé zvlášť) a v teple krásně dozrají (pokud na nich už není plídeň). Pokud je rajča zasaženo jen málo (tak do 10 %),vyřezejte a zpracujte tepelně.“

Jana: „Dobrý den. Ráda vás poslouchám . Prosím dcera 35 let má 1 dítě nyní by chtěla otěhotnět. Dělají se od prvního porodu velké hnisave bolaky zvláště pod pazdim a pod břichem a v rozkroku . Má i zvýšené Ctr . Ob.lekar i kožní doporučuji antibiotika na 3 měsíce. Dcera je brala nedělaly ji dobře. Nyní chce otěhotnět tak by chtěla řešit bylinkami. Zatím pije kontryhelovy a kopřivy čaj. Moc děkuji“

Doc. Roman Pavela: „Dobrý den, děkuji za milý dopis a vaši přízeň. Bohužel už pořad končí a já už nestihnu odpovědět. Pokud tedy chcete napište mi na email, najdete ho na stránkách VÚRV.“

Libosvárová Anna2: „Pane docente, ty šípky na mzrazení do mraažáku mužu rozmixovat cele jen bez bubáků nebo je také vyloupat“

Doc. Roman Pavela: „Dobrý den, ano můžete.“

Emilie: „Dobrý den, manžel je po ozařování prostaty a má problém s udržením moči, pomoh by nějaký přírodní produkt?“

Doc. Roman Pavela: „Dobrý den, děkuji za milý dopis a vaši přízeň. Bohužel už pořad končí a já už nestihnu odpovědět. Pokud tedy chcete napište mi na email, najdete ho na stránkách VÚRV.“

Jana: „Moc zdravim prosím napište Vaše knihy, které jste napsal a vydal.“

Doc. Roman Pavela: „Dobrý den, hledejte Světem bylin s Romanem Pavelou - Lirego.“