Chat

host

prof. MUDr. Viktor Chrobok, CSc. Ph.D.

Babyrady - sluch

Záznam chatu z úterý 12. ledna

STOP: „Co je nejpodstatnější ohledně sluchu dítěte?“

prof. MUDr. Viktor Chrobok, CSc. Ph.D.: „Důležité pro sluch je správná funkce celého sluchového orgánu, včetně sluchových center mozku.“

Holcová T.: „Dobrý den pane profesore, mé roční dceři, při narození nenaměřili OAE na pravém uchu. Po třech týdnech jsme šli na kontrolu k ORL lékaři a ten znovu emise nenaměřil. Řekl nám, že se nemusíme bát, protože by v případě poruchy na pravém uchu, kompenzovala levým uchem, doporučil nám další kontrolu sluchu až v předškolním období. Já jsem jako malá hůře slyšela a špatně vyslovovala hlásky, na ORL mi pak diagnostikovali vpáčený bubínek. Obávám se aby dcera také neměla vpáčený bubínek. Máme zajít s dcerou radši zajít k ORL lékaři? Slyší dle pediatričky dobře, mluví baba, mama, tata atd. Moc Vám děkuji za odpověď. S pozdravem Tereza Holcová“

prof. MUDr. Viktor Chrobok, CSc. Ph.D.: „Vážená paní Terezo v rámci screeningu sluchu vyšetřujeme obě uši a snažíme se, aby emise byly přítomny oboustranně. Pokud jsou pouze jednostranně, je vhodné dokončit vyšetření v centru, které můžete nalézt i na www.otorinolaryngologie.cz Též Vám jistě poradí Váš dětský lékař. V neposlední řadě je důležité i pozorování rodičů, zda dítě slyší, reaguje na zvuky a postupně začíná mluvit.“

Kateřina Škodáková: „Dobry den, lze dite od novorozence ucit k lepšímu vnímání zvuku, hudby atd. tzv hudební sluh nebo je to vec vrozená, ktera se dědí?Dekuji KS“

prof. MUDr. Viktor Chrobok, CSc. Ph.D.: „Tak jako kvalita všech našich činností i sluch je ovlivněn vrozenými schopnostmi a také cvičením.“

Kirsten: „Dobrý den, pane profesore, do jaké míry jsou tato vyšetření pro děti důležitá? A je možné, že takováto vyšetření mohou objevit i nějakou rozenou vadu? Děkuji S přáním příjemného dne divačka K.“

prof. MUDr. Viktor Chrobok, CSc. Ph.D.: „ano právě pomocí screeningu se snažíme zjistit vrozené vady sluchu“

Jana M.: „Dobrý den, syn měl v porodnici pozitivní screening sluchu na pravé ucho. Na kontrolu jsme šli na foniatrii v cca 2 měsících a výsledek stejný. Ale žádné další vyšetření už neproběhlo (synovi je 1,5 roku). Máme přijít až ve 3 letech na kontrolu a sledovat, jestli slyší. Myslím, že slyší, ale nepodcenilo se něco? Děkuji“

prof. MUDr. Viktor Chrobok, CSc. Ph.D.: „vhodné je opakovat vyšetření ve screningovém centru a především sledovat rozvoj řeči u dětěte“

Veronika: „Dobrý den, Syn 1 a půl roku, nemluví, nic neopakuje. Jediné co dokáže zopakovat je baba a táta. Má horší i motorický vývoj. Teprve začíná pomalinku chodit. Moje otázka zní, zda je možné, že psychomotorický vývoj může souviset s tím, že dítě hůře slyší? Děkuji za Vaši odpověď“

prof. MUDr. Viktor Chrobok, CSc. Ph.D.: „Ano rozvoj řeči je ovlivněn psychomotorickým vývojem. Rozvoj řeči je komplexní a složitý proces.“

Marie Pohorská: „Dobrý den, můj dotaz se nevztahuje přímo na sluchovou vadu novorozenců, ale na sluchovou vadu v naší rodině a zajímá mě její dědičnost. Můj táta ve středním věku onemocněl Meniérovou nemocí. Nejdříve se projevovala poruchami rovnováhy, ale později toto ustoupilo a začal přicházet o sluch. Dnes je nedoslýchavý, tak, že mu nepomáhají ani naslouchadla. Moje otázka zní, zda je tato nemoc dědičná a zda je možné ji odhalit dřív, tedy co nejdřív a léčit ji. Děkuji. Pohorská“

prof. MUDr. Viktor Chrobok, CSc. Ph.D.: „Řada sluchových vad má genetický podklad. U těchto nemocných je možné provést i genetické vyšetření.“

Vendula Szöke: „Dobrý den, syn se narodil v 30tt, screening sluchu proběhl, v pořádku, kolem 2 roku jsme zpozorovali zhoršený sluch, od 3 let máme sluchadla, ztráta 60 dB. Může se prosím stát, ze screening neodhalí vadu nebo myslíte, že synovo sluchové postižení je dáno nezralostí a předčasným porodem, případně nějakou prodělanou infekcí, kdy se dostavila nedoslýchavost? Děkuji moc a přeji hezky den, Vendula Szöke“

prof. MUDr. Viktor Chrobok, CSc. Ph.D.: „Žádná screeningová metoda není 100%, vždy je třeba sledovat sluch a rozvoj řeči rodiči.“

Denisa: „Dobrý den, až v 18 letech mi byla zjištěna nedoslýchavost levého ucha( zbytkový sluch cca 20%). Důvodem byl rozdrcený trminek,pravděpodobně ve 2 letech pádemz kola. 2x mi byla provedena tympanoplastika ( FN HK a Motol) a ani jednou se operace nepodařila. Dnes mám již deset let od poslední operace a popravdě jsem zatím na další reoperaci nesebrala odvahu.. Existuje ještě další řešení? Děkuji velice!“

prof. MUDr. Viktor Chrobok, CSc. Ph.D.: „doporučuji opakovat vyšetření u ušního specialisty.“

Jana: „Dobrý den, pane profesore, co může způsobovat přecitlivělost na zvuky, nepříjemné lupkání v uchu při hluku a někdy i při samotném vlasním mluvení. Na ORL nález normální. Moc děkuji za odpověď a radu“

prof. MUDr. Viktor Chrobok, CSc. Ph.D.: „šelesty v uchu mohou být přítomny i při normálním sluchu. V případě trvalého šelestu je vhodné ORL vyšetření“

Tamara: „Dobrý den, pane profesore, dceři ve 2 měsících po vyšetření BERa potvrdili, že slyší, ale s jistotou jen hlasitější zvuky nad 50 dB. V 6 měsících jdeme na další vyšetření. Bude možné po tomto vyšetření říct, že slyší vše? Je možné, že se sluch vyvíjí bez problémů, i přes tato zjištění ve 2 měsících? Nebo je již jisté, že nějaký sluchový problém již má vrozený? Děkuji“

prof. MUDr. Viktor Chrobok, CSc. Ph.D.: „především vy rodiče sledujte reakce dítěte na různé zvuky a o vašem pozorování informujte lékaře“

Michaela M.: „Dobry den, pane profesore, zajimalo by me, jestli se dava kochlearni implantat na jedno ucho, pokud na to druhe dite slysi dobre.Dekuji“

prof. MUDr. Viktor Chrobok, CSc. Ph.D.: „Kochleární implantace jediného hluchého ucha je vzácnou indikací u dospělých. Pro rozvoj řeči je dostačující slyšení na jednom uchu.“

Veronika: „Dobrý den pane doktore, můj syn (10 měsíců) měl v porodnici nevýbavné emise, byl proveden BERA záznam, kdy nám elektrody ukazovali čísla 5,5,6, bylo nám řečeno, že čím nižší číslo tím 100% výsledek. Výsledek byl I.dx. 45,40,45 eHL, I.sin. 45,35,40 eHL. Mám to chápat tak, že výsledek není stoprocentní? Byli nám doporučeny naslouchátka, ale jsme skeptičtí zda je nosit nebo ne. Když se synem trávím čas, tak mi nepřijde, že by nějaký problém se sluchem byl, ale nechceme něco zanedbat. Děkuji za odpověď, pěkný den :)“

prof. MUDr. Viktor Chrobok, CSc. Ph.D.: „Vhodné je nález konzultovat u vašeho ušního lékaře. Rozhodující je rozvoj řeči dítěte.“

Nikola: „Dobry den pane profesore, synovi v porodnici nenamerili sluch (OAE). Dnes je mu 8 mesicu a stale nema sluch nameren. Navstivili jsme nekolikrat lekare, ale syn nedokaze byt u mereni v klidu. Syn ocividne slysi, leka se, vnima zvuky a nyni se otaci i za jmenem. Jak se postupuje prosim v takovem v pripade, kdyz miminko nedokaze byt u mereni v klidu?? Je nutne syna uspat? Nechce se mi syna zbytecne uspavat. Moc dekuji.“

prof. MUDr. Viktor Chrobok, CSc. Ph.D.: „Vážená paní existují různé možnosti vyšetření sluchu u dítěte. Je vhodné vyšetření opakovat a sledovat rozvoj řeči“

Miroslava, audio sestra: „Vážený pane doktore, prosím o názor na audioscreaning pětiletých dětí, není již pozdě z hlediska vývoje řeči?“

prof. MUDr. Viktor Chrobok, CSc. Ph.D.: „Na prvním místě máme screening sluchu novorozenců, poté pravidelné prohlídky u pediatra. Screening sluchu v 5ti letech má své spravné místo a význam, aby bylo dítě mimo jiné připraveno na vnímání informací ve škole.“

Klára Pikartová: „Dobrý den, máme doma 4 měsíční miminko a už v porodnici nam zjistilo jedno nevybavné ouško. Zatím jsme byli na kontrole u ORL pouze jednou, kdy nám řekli, že máme stále čekat a objednat se dele(nyní teď v lednu). Kdy začít řešit tento problém, aby se nic nezanedbalo. Děkuji za odpověď. S pozdravem Pikartová“

prof. MUDr. Viktor Chrobok, CSc. Ph.D.: „Rescreening sluchu u ORL by měl být ve 3 měsících věku, poté v 6 měsících by další vyšetření měla říci, zda dítě slyší nebo je třeba přidělit sluchadlo.“

Ivana: „Dobrý den, jsem po operaci otosklerozy levého ucha. Vlastně mi nikdy nikdo neřekl, čím toto onemocnění vzniká, můžete to vysvětlit? Děkuji, hezký den“

prof. MUDr. Viktor Chrobok, CSc. Ph.D.: „Příčina vzniku otosklerozy není zcela jasná, zvažují se genetické vlivy, virová infekce.“

Petra: „Dobrý den, prosím, jakou máte zkušenost s ranou péčí Tamtam? Děkuji Petra“

prof. MUDr. Viktor Chrobok, CSc. Ph.D.: „Velmi dobrou s Tamtamem úzce spolupracujeme“

Jaroslav Mráček: „Dobrý den, nevím jestli se týče úplně tématu.Naše dcera Leontýnka se narodila v Pardubické nemocnici a měla krvácení do mozku 3stupně,nebyli včas podána antibiotika,která mohli stav značně zmírnit,nebo nemusel třeba ani nastat. (časná sepse)Pravá strana je značně poškozená, je nějaká možnost jak by šlo stav poškození zmírnit? Něco jsme slyšeli o kmenových buňkách. Diagnostikovali nám Westův syndrom.“

prof. MUDr. Viktor Chrobok, CSc. Ph.D.: „Kmenové buňky nejsou v současné době využívany k léčbě nedoslýchavosti.“

Lucie P.: „Dobrý den p. profesore, píši ohledně dcery nyní 3,5 roku. Po narození se nepodařilo naměřit sluch a provzdušnění ouška. Vyšetřeni Bera prokazalo, ze dcera slyší pouze na jedno ouško od 60dcb. Poté provedena Bera pod narkozou,kde nám bylo řečeno, ze slyší normálně . Kontrola sluchu po pul roce a pokaždé špatné výsledky provzdušnění a Bery bez narkózy. Dcera slyší, mluví, ale špatně. Chodime pul roku na logopedii,ale žádný pokrok. Dcera od narození také neustále při soustředění hučí. Je možné, ze i přes to,ze nam lekari po provedení Bery pod narkozou řekli, ze slyší dobře, tam nějaký problém bude? Děkuji za odpověď“

prof. MUDr. Viktor Chrobok, CSc. Ph.D.: „Doporučuji pečlivé vyšetření v pedaudiologickém centru viz www.otorinolaryngologie.cz“

SKINF: „Jak velký vliv má prenatální, perinatální a postnatální období na dětský sluch?“

prof. MUDr. Viktor Chrobok, CSc. Ph.D.: „Ano ve všech 3 obdobích je mnoho vlivů, které mohou poškodit sluch.“

SKINF: „Jaké jsou nejhorší poruchy, nemoci sluchu u dětí?“

prof. MUDr. Viktor Chrobok, CSc. Ph.D.: „nejzávažnější je oboustranná hluchota, kterou lze dnes řešit kochleární implantací“

Jaroslav Mráček: „Ještě se chci optat, když má Leontýnka zavedený shut,jak by se záváděl kochleární implantát?Jetli je to vůbec možné při shuntu.“

prof. MUDr. Viktor Chrobok, CSc. Ph.D.: „Doporučuji konzultovat centrum kochleárních implantací.“