Chat

Blanka Procházková
Čím nahradit cukr
Záznam chatu ze středy 16. září 2020
Martin: „Mám problém se zrakem, je možné také dostat cukrovku,med nahrazuje cukr?“
Blanka Procházková: „Dobrý den, problém se zrakem může nastat při špatně léčené cukrovce. Naopak se to neděje. Med může cukr nahradit, ale rozhodně ne u pacientů s cukrovkou. Jeho obsah sacharidů a dopad na glykémii je stejný.“
Marek: „Nechápu proč mléko dává cukr“
Blanka Procházková: „Dobrý den, laktóza - mléčný cukr je složena ze dvou molekul - glukózy a galaktózy. Jak laktóza, tak obě její složky mají sladkou chuť a jsou zdrojem energie.“
Petr Novotný: „Ahoj neteřinko, jak víš, jsem i já diabetik začátečník a proto jsem nucen odpírat si vše sladké, včetně vynikajícich buchet od Tvé maminky. Slyšel jsem ovšem o jakési kytce jménem stévie. Nebyla by třeba právě ona řešením pro nás, sladkomilné cukrovkáře ? Děkuji a zdravím jak Tebe, tak i milé dámy do studia. Strejda Petr.“
Blanka Procházková: „Ahoj strejdo Petře, zdravím Tě!!! stévie je jedna z možných náhražek cukru, která je vhodná pro diabetiky. Hodí se ale zejména na období, kdy je nejlepší si postupně na pravidelnou dávku buchet odvykat.. A ještě lépe zvýšený energetický příjem kompenzovat zvýšenou fyzickou aktivitou, což je u diabetiků začátečníků bezkonkurenčně nejlepší nástroj v celé léčbě cukrovky.“
Gabča: „Dobrý den Blanko, jak je to prosím s přislazováním pomocí medu, případně sirupů (čekankový, agave apod.) A jak to je s colovými nápoji typu Zero? Děkuju za odpověď a přeji příjemný den Gabča“
Blanka Procházková: „Dobrý den, Gabčo, med a veškeré další přírodní sirupy obsahují stejně jako cukr zejména glukózu a fruktózu v různých poměrech. Navíc jsou sice obsaženy různé cenné látky, jako přírodní barviva, vitamíny a minerální látky, ale negativní dopady konzumace cukru, byť přírodního, nerafinovaného, nemohou kompenzovat. Colové nápoje s náhradními sladidly nemají žádnou nebo minimální energetickou hodnotu. Například v situaci, kdy si chceme jednou za čas dát půl litru coly, protože nám chutná bych si vybírala dle fyzické aktivity a jídelníčku tento den. Po velké fyzické zátěži se vyšší příjem cukru doporučuje pro časnou obnovu glykogenu, proto se zde cola bez cukru může výjimenčně i doporučit. Pokud je to v jiných situacích, volila bych variantu light a snažila se četnost konzumace coly snížit na minimum. Kromě cukru či sladidla a kofeinu obsahuje bohužel i látky, které při nadměrné konzumaci poškozují zdraví (například urychlují osteoporózu)“
Hanka: „Jaký máte názor na proteinové doplňky stravy (např. koncentrát z mléka nebo syrovátky), které jsou moderní mezi sportovci? Není nadbytek proteinů škodlivý?“
Blanka Procházková: „Proteinové doplňky stravy jsou vhodné pouze v případě, že není potřebnou dávku bílkovin možné přijmout běžnou stravou. Při velmi těžkých trénincích je možné konzumovat až 1,8 - 2 g bílkovin/ kg ideální hmotnosti (nutno propočítat jídelníček) a tyto bílkoviny budou využity na stavbu a obnovu svaloviny a pojivových tkání- V případě lehčích tréninků je toto množství zbytečné a extrémně vysoké dávky bílkovin podávané dlouhodobě mohou vést k nadměrnému zatěžování ledvin, které nepotřebné aminokyseliny odbourávají. Ve většině případů lze bezpečně potřebnou dávku bílkovin získat ze stravy bez doplňků, nicméně vyloženě nebezpečné v rozumném dávkování nejsou (vámi uvedené doplňky z mléka a syrovátky).“
Jarka: „Zdravím, dotaz asi nesouvisí, ale přesto se zeptám ( je mi 54 let, 105 kg, 160 cm). Nejsem na tom finančně tak, že bych si mohla platit nějaký program na hubnutí ( něco jako Natur hause atd...). Myslíte, že by mi měl praktický lékař pomoc s odborným hubnutīm ? Už jsem se jednou ptala a právě mi bylo řečeno, ať si něco platím. Děkuji“
Blanka Procházková: „Dobrý den, úspěšné programy na redukci hmotnosti najdete i v různých podpůrných skupinách na internetu, kde se ženy i muži vzájemně podporují a motivují. Udržení silné motivace je v těchto situacích bezkonkurenčně nejproblematičtějším faktorem. Máte-li kromě obezity i jiný zdravotní problém (hypertenze, dna, diabetes...) rozhodně by vás praktický lékař měl poslat do nutriční ambulance, kde vám terapeut doporučí ideální jídelníček vč. nutričních hodnot a jeho dodržování si již pak sama můžete sledovat v některé volně dostupné aplikaci.“
Marek Horák: „Dobrý den. Jsou vhodný pro diabetika sladidla Xylitol nebo Erythritol?“
Blanka Procházková: „Dobrý den, vhodnější je Erythritol, nezpůsobuje tolik trávící obtíže. I tak je vhodné jeho množství v jídelníčku postupně snížit až jej zcela vyloučit.“
Lucie: „Dobrý den, minimálně používám březnový cukr je vhodný na slazeni?“
Blanka Procházková: „Dobrý den, pokud jej používáte minimálně, je vhodný. Při diabetu jej však nelze doporučit ani v minimálním množství.“
Milan: „Co si myslíte o čekankovém sirupu? Spadá do skupiny sirupů javorový agávový apod. nebo je jako náhražka cukru lepší?“
Blanka Procházková: „Dobrý den, čekanka je jedna z lepších náhražek cukru, protože obsahuje inulin - vlákninu z kořene čekanky, která má sladkou chuť. Opatrná bych byla u sirupů, které sice obsahují extrakt z čekanky, ale jejich základ je například glukózo-fruktózový sirup. Pokud se chcete tomuto riziku vyhnout, kupte si přímo inulin, nikoli sirup (ve kterém je obsažen).“
Jaroslava: „Dobrý den, je mi 70, nemám nadváhu, ale přibrala jsem kolem pasu. Nedaří se mi s tím pohnout. Chodím cvičit. Poradíte? Děkuji“
Blanka Procházková: „Dobrý den, ve vašem věku je tento jev bohužel úplně normální a běžný. Důvodem je změna hormonálního nastavení organismu, kdy se profil ve vyšším věku i u žen podobá mužskému a tím se i mění části těla, kde se tuk ukládá. Důležité je, že nejste obézní. Ve vašem věku bych se snažila hmotnost udržet na BMI kolem 27 i za cenu tuku kolem pasu a budovala hlavně dobrou fyzickou zdatnost. Nízká hmotnost u seniorů je riziková vzhledem k vyšší pravděpodobnosti hospitalizace (promiňte mi tu upřímnost). V těžkých stavech (mrtvice, infarkt, zánětlivé komplikace) je pak lehká nadváha velmi důležitá pro energetické zajištění nemocného organismu.“
Jarmila: „dobrý den, jak mám upravit pravidelný jídelníček, když mám práci ve firmě, kde mám pouze jednu přestávku za celou směnu a jinak jsem tzv. uvázána u stroje a jsem závislá na střídání zaměstnanců.“
Blanka Procházková: „Dobrý den, jste v těžší situaci, ale řešení existuje. Velmi důležité je, aby jídlo před prací i v té jediné malé přestávce mělo nízký glykemický index. Tj. aby obsahovalo dostatek vlákniny, bílkoviny, rozumné množství tuku (ideálně rostlinného). Typicky je to celozrnné pečivo, sýry, tofu, ořechy, zelenina, ovoce (kromě velmi sladkých druhů, jako jsou banány, hrozny atd.)“
Renáta: „Dobrý den,nyní je sezóna švestek,tak se chci zeptat,jestli je mohu konzumovat (zda nemají mnoho cukru) moje glykemie je 5,3. Děkuji Vám za odpověď.“
Blanka Procházková: „Dobrý den, švestky, byť cukru obsahují dost, mají díky vysokému obsahu vlákniny nižší glykemický index. Proto nejsou ani u prediabiteků zcela zakázány. Nejlšpší je jíst je jako součást hlavního jídla nebo po něm. Vhodné je také vybírat si méně zralé plody, přezrálé obsahují cukru již skutečně nadbytek.“
Lenka: „Hezký den, zajímalo by mě, jestli je možné při úpravě pokrmů - pečení - možné použití SORBITU jako vhodného sladidla pro diabetika 1. stupně. Děkuji.“
Blanka Procházková: „Dobrý den, je to možné. Sorbit je termostabilní, při tepelné úpravě nemění chuť ani neztrácí sladivost. Důležité je však počítat s celkovým obsahem sacharidů z moučníku - i těch z mouky, ovoce atd. a přednostně využívat mouku celozrnnou.“
Blanka: „Je pravda, že při cukrovce škodí nejen cukr, ale i tučná jídla?“
Blanka Procházková: „Dobrý den, ano, je to pravda. Tučná jídla sice bezprostředně po konzumaci nezvyšují glykémii, ale zejména živočišné tuky urychlují proces aterosklerózy, který i tak u diabetiků probíhá daleko rychleji, než u zdravých osob. Tj. tučný jídelníček urychlí nástup komplikací cukrovky i v případě, že je cukr z jídelníčku zcela vyloučen.“
Iva: „Dobrý den, chci se zeptat, ráda piju kávu s mlékem, je zdravá varianta mléka bez laktózy? Jinak ráno snídám kefír s ovesnými vločkami a kouskem ovoce. Pékný den přeje Iva“
Blanka Procházková: „Dobrý den, gratuluji ke krásné snídani. Mléko bez laktózy je důležité pro osoby s lakt.intolerancí, ale pokud jste diabetička nebo se snažíte snížit tělesnou hmotnost, může být užitečné i pro vás. Nicméně množství mléčného cukru - laktózy v 1 dc mléka je tak nízké, že efekt nebude zřejmě příliš vysoký. Navíc pozor na lactose free mléka, která jsou přislazena pro lepší chuť jiným, než mléčným cukrem.“
Jana: „Dobrý den, cukrovku nemám, ale momentálně se snažím zhubnout. Mohu sladit stévií? A to dlouhodobě, nebo jen omezeně po dobu diety? Děkuji.“
Blanka Procházková: „Dobý den, pro redukci hmotnosti neabsolvujte prosím žádné diety, ale uzpůsobte jídelníček tak, aby byl racionální a zpočátku měl nižší energetickou hodnotu. Pro toto vám samozřejmě může pomoci slazení stévií. Pokud se po dosažení ideální hmotnosti vrátíte k původnímu stylu stravování, vč. slazení, je vysoce pravděpodobné, že dojde k jojo efektu. Každý další pokus o redukci hmotnosti je pak náročnější.“
Iveta: „Dobrý den, co z těchto variant byste doporučila zdravému člověku, který by jen chtěl snížit váhu a žít zdravě? Myslím třeba do pečení, jinak nemám potřebu sladit. Xylitol, tedy březový cukr, stevie či erytritol. Děkuji za Váš názor a rady. Pěkné odpoledne! Iveta“
Blanka Procházková: „Dobrý den, doufám, že vás potěším, že u zdravého člověka s nadváhou není nutné při pečení nahrazovat cukr. Větší efekt bude mít celková úprava jídelníčku ve smyslu méně časté konzumace těchto moučníků, do kterých navíc používejte celozrnnou mouku, více ovoce, tvaroh atd.. V kombinaci se zvýšenou fyzickou aktivitou je tento postup vhodnější.“
Jana: „Dobrý den,ke každému jidlu si dávám zeleninu.Slyšels jsem,že to snižuje hladinu cukru a cholesterol.Je to prosím pravda?Děkuji za odpověď.“
Blanka Procházková: „Dobrý den, mám radost, že jste slyšela správnou informaci. Zelenina i ovoce obsahují nestravitelnou vlákninu, která váže cholesterol přímo v trávícím traktu, čímž snižuje množství, které je ze stravy (ale i ze žluče) vstřebáno do krve. Potřebné množství je alespoň 100 - 150 g ke každému jídlu cholesterol obsahující (veškeré živočišné potraviny)“
Marta: „Mám 69 rokov, mám diabetes 2. typu. Pohyb je pre mňa veľkou motiváciou na zníženie hladiny cukru. Aká je optimálna pravidelnosť pohybovej aktivity dĺžka aktivity a castost. Povedzme v priebehu týždňa. Turistika, bicykel, plávanie????“
Blanka Procházková: „Dobrý den, je skvělé, že na to jdete takto rozumně a garantuji vám, že dopady na zlepšení vašeho zdraví brzy zpozorujete. Pohyb je dobré zařazovat tak, aby následující "trénink" přišel do 48 hodin po předchozím. Tj. je dobré plánovat tak, abyste za dva dny byla schopná opět plavat, chodit, jezdit na kole. Organismus po zátěži buduje nové kapacity, které však neudržuje déle, než je oněch 48 hodin, proto méně častý trénink nemá zdaleka takový efekt, než výše uvedený. Délku pohybové aktivity volte dle své zdatnosti, minimem je 20 minut. Vhodnější jsou nízké intenzity, při kterých se jen velmi lehce zadýcháte. Pokud vás sport skutečně "chytí", doporučuji absolovat vyšetření sportovním lékařem, který stanový, jaká zátěž je pro vás bezpečná při zátěžovém EKG.“
Vlasta: „Dobrý den, i diabetik si občas rád dá nějaký koláč, bábovku atp. Které sladidlo byste doporučovala při pečení pro diabetika? Děkuji za odpověď.“
Blanka Procházková: „Dobrý den, pokud je to opravdu výjimečně a svátečně, tak to je akceptovatelné a volila bych například sorbitol, stévii, inulin.“
Jitka: „Dobrý den jak je to se slazením moučníků pomocí banánu nebo jiného ovoce. Je známo že glukoza se zpracovává v játrech na tuk a pokud máme ztučněná játra vlivem stravy tak by nám taková náhražka cukru mohla ještě stav zhoršit.je pak tedy lepší použít na slazení eritrithol nebo xylitol?“
Blanka Procházková: „Dobrý den, slazení moučníků ovocem je žádoucí. S těmi jaterními komplikacemi jste měla na mysli nejspíše zpracování fruktózy a ano, máte pravdu, že při nadměrné konzumaci fruktózy toto riziko existuje. Běžná dávka ovoce, tj. rozloženě do 200 g za den poskytuje však bezpečné množství fruktózy. Erythritolem nebo jiným sladidlem můžete pak moučník dosladit, pokud je to nezbytné.“
Jiří Černý: „Dobrý den mám cukrovku cca 1 měsíc od vyšetření paní dr mi dala na začátek satadamed 500 cukrk se mi zmírnil pak nasadila satadamed 850 a po dobu silnějších pracích mě bolí slinivka, na levé straně pod zebry co mám dělat děkuji černý“
Blanka Procházková: „Dobrý den, zcela jistě s tímto problémem opět kontaktujte svého lékaře a v případě, že nebude vyřešen, zvolte jiného specialistu.“