Chat

host

prof. Karel Pavelka

Klouby a bolesti, konzervativní léčba

Záznam chatu ze středy 15. května

DAYD: „Je konzervativní léčba kloubů ta nejlepší?“

prof. Karel Pavelka: „Je vhodná pro počínjící stadia,není invasívní, nemá větší zdravotní rizika.“

Jiří: „V listopadu jsem postoupil výměnu koleního kloubu. Křupe mně v koleni a tvoří se krvavý výpotek. V noci se budím bolestí. Koleno mám nestabilní. Po úrazech mám přetrhané šlachy a vazy.Je ještě možná nějaká léčba. Děkuji za odpověd.“

prof. Karel Pavelka: „Doporučuji navštívit chirurga, který operaci prováděl.“

DAYD: „Jaké jsou nevýhody konzervativní léčby kloubů?“

prof. Karel Pavelka: „Nemusí být vždy účinná, vyžaduje aktívní účast pacienta, např. režimová opatření nebo cvičení.“

Jindra Spurna: „Dobrý den,mám prasklou rotátorovou manžetu ramenního kloubu(pád na kole před 1,5rokem)-existuje jiné než operativní řešení?Děkuji za odpovědˇ“

prof. Karel Pavelka: „Je nutné provést vyšetření pomocí zobrazovací techniky- např. sonograficky, nebo lépe MRI a pak musí ortoped rozhodnout.“

Michaela: „Dobrý den, je podle vás správné užívat ibalgin na zánět v ramennim kloubu? Děkuji“

prof. Karel Pavelka: „Pokud je přítomen zánět a pacint má i klidové bolesti, je možné léčbu Ibalginem provádět. ale na časově omezenou dobu“

Zdenka Zárubová: „Dobrý den, od října jsem na mateřské s dcerkou, která se nám narodila. Nevím, zda je to ze zvedání a nošení dcerky, ale trpím na bolesti obou zápěstí. Ze začátku to bolelo pouze občas a při pohybu, nyní už to cítím, i když dcerku nemám v náruči. Prosím o vaše doporučení (Ortopeda jsem navštívila, na rehabilitacích byla). Děkuji, Zdenka Zárubová“

prof. Karel Pavelka: „DOPORUČUJI NAVŠTÍVIT REVMATOLOGA A PROVÉST LAB. VYŠETŘENÍ K VYLOUČENÍ ZÁNĚTLIVÉHO REVM, ONEM.“

Katka: „Dobrý den, jsem po třech operacích kolene v mládí (rozpadlý meniskus). Nyní mám miminko, které se už celkem pronese. Jaká účinná konzervativní léčba v případě bolesti kolene může být v průběhu kojení nastavena? Děkuji“

prof. Karel Pavelka: „vAŠE KOLENO JE PO OPERACÍCH KOLENE VE ZVÝŠENÉM RIZIKU VZNIKU OSTEOARTRÓZY. dOP. BYCH REŽIMOVÁ OPATŘENÍ A JE MOŽNÉ ZKUSIT CHONDROPRETKTÍVA.“

Míla: „Dobrý den, mám artrózu v kolenech, po vyšetření mi ortopéd doporučil operaci pouze tzv. unikoleno. Jaký je rozdíl mezi celkovou endoprotézou kolene a unikolenem a je to opravdu výhodnější? Aby vzápětí nemusela následovat celková výměna. Děkuji za vyjádření. P. Vyšín“

prof. Karel Pavelka: „uNIKOLENO SE POUŽÍVÁ PŘIPOSTIŽENÍ POUZE JEDNOHO KOMPARTMENTU KOLENA,rOZHODNUTÍ NA VÝBĚRU ENDOPROTÉZY ZÁVISÍ NA STUPNI POŠKOZENÍ A JE V KOMPENTENCI OPERUJÍCÍHO CHIRURGA.“

Lada Boudová: „Mám od loňského roku náhradu femoropatelárního kloubu, jednoduše náhradu pately. ale nepovedlo se mi rozcvičit nohu, abych ji zcela natáhla. Chybí mi malý kousek, ale kulhám, začala mě bolet i druhá noha a hlavně záda. Koleno mám stále teplejší než to druhé. Bolesti mám i když je koleno více jak hodinu v jedné poloze. Je možné, že se to ještě zlepší, nebo už to zůstane tak jak je a já skončím v invalidním důchodu? Cvičím denně, ale noha je stále ve stejné poloze. Děkuji Lada Boudová“

prof. Karel Pavelka: „jSEM REVMATOLOG A DANÁ OTÁZKA MŮŽE BÝT NEJLÉPE ZODPOVĚDĚNA OPERUJÍCÍM CHIRURGEM.“

Petra Nestrojilová: „Dobrý den, je mi 47 let a jsem rok v přechodu, zatím mě nic výrazně nebolí. Začala jsem 3x do roka používat colagen (Collamedic) 5000 mg. Ten také pomáhá na klouby? Moc děkuji a s pozdravem Petra N.“

prof. Karel Pavelka: „bOHUŽEL O PREVENTÍVNÍCH ÚČINCÍCH VÁMI ZMÍNĚNÉHO PREPARÁTU NEVÍM A ROVNĚŽ TAK ZDA-LI BYLY ORIVEDENY ADEKVÁTNÍ STUDIE.“

jarka: „Dobrý den, pane doktore, jsem dva měsíce po artroskopii ramene - zmrzlé rameno, srůsty,zánět, a rameno stále bolí, mám potíže s oblíkáním apod....bolesti mám i v noci. Je to normální průběh a za jak dlouho to přejde? Chodím zatím na rehabilitace, doporučujete i lejzr? děkuji. Jarka“

prof. Karel Pavelka: „rEHABILIATACE rameního kloubu je složitá a musí být dlouhodobá. Laser může být vhodným doplněk.“

Petr Difko: „Dobrý den p.prof.Pavelko, v televizi jsem před časem jsem viděl že v Německu dělají náhrady tak že obrousí poškozený kloub a pak tam vloží preparát z kterých získají z buněk toho pacienta.Kdy se tohoto dočkáme i u nás?“

prof. Karel Pavelka: „Tato metoda ztím není ověřena nikde na světě, jde o experimentální studie.“

Marie: „Dobrý den,jak dlouho náhrada výdrží. Mám podstoupit operaci kyčle a je mi 47 let. Děkuji.“

prof. Karel Pavelka: „Výdrž endoprotézy je velmi individuální.Průměr je kolem 16-18 let.Pokud máte výrazně porušenou funki, bolesti a retntgenovou detrukci je oerace vhodná i nyní.“

Petra Nestrojilová: „Dobrý den a ještě tedy jeden dotaz, můžete mi, prosím, poradit nějaký preparát na prevenci? Moc děkuji“

prof. Karel Pavelka: „Zatím žádný dostupný preprát peo prevenci artrózy není dostupný.“

Tereza Burdová: „Dobrý den, pane profesore, ráda bych se zeptala, co se dá dělat, když mi při vyšetření (rtg) páteře byla zjištěna artroza na krčních obratlech? Je mi 35 let, lékař mi tuto informaci sdělil, ale žádnou léčbu nebo řešení nenavrhnul. Je to velký problém? Může pomoci například cvičení, aby se stav nezhoršoval? Zatím mně nic nebolí. Artrozu máme v rodině. Děkuji předem.“

prof. Karel Pavelka: „Nevím jak závažná vaše artróza krčnípáteře je.Pokud není indikovaná operace páteř,je rehabiiatace vhodná. Je nutné mít kvalitní vyšetření především neurologickéa k posouzení morfologie pak magmetickou resomamci C páteře.“

František: „Dobrý den, mám 62 let a mám bolestivé klouby na prstech rukou (klouby u nehtů). Lékař mi říkal, že je to artróza a že se s tím nedá nic dělat. Nicméně, někdy je to bolestivé a konečky prstů se mi kroutí, bez možností navrácení do původní polohy. Dá se to nějak alespoň zastavit ?2“

prof. Karel Pavelka: „Bolesti je možné snížit aplkací analgetik,je možné zkusit chondroprotektíva, osvědčuje se i parafin. Již vziklé deformity by odstarnila jen chirurgie.“

A. Hájková: „Vzhledem k opakovanému zánětu duhovky jsem musela jít na test a mám pozitivní nález revm. artritídy. Zatím žádné bolesti kloubů nemám, od malička cvičím, měla bych dělat nějakou prevenci?Děkuji“

prof. Karel Pavelka: „Zánět duhovky je asociován s ankylosující spondylitídou. Dop. lab vyšetření a ev. MRI SI kloubů.“

Zápotočná Zdenka: „Dobrý den, letos v lednu mi byla diagnostikována revmatoidni artritida, revmatolog nasadil Salazopyrin, nyní mám bolesti v ruce i v noci a celkovou ztuhlost, pocituji i únavu a bušení srdce. Děkuji za odpověd.“

prof. Karel Pavelka: „Je možné, že sulfasazin není dostečně účinný a vhodné by bylo nahradit ho jimým lékem.Navštivte urychleně revmatologa.“

Blanka Obrová: „Prosím o dotaz při léčbě - injekce viskosuplementace - a léky Dona - při bolesti kolen, - oboje za finanční úhradu. Co je lepší? Děkuji za odpověď.“

prof. Karel Pavelka: „Obojí může být účinné. Viskusuplementace je vhodná především při poškozeního kolenního kloubu.“

Simona Pokorná: „Dobrý den, pane profesore, Je mi 51 let, asi před rokem jsem vysadila hormonální antikoncepci a v poslední době trpím bolestmi kloubů, hlavně kolenních a únavou. Má to souvislost s vysazením hormonů a co radíte dělat? Děkuji předem za odpověď.“

prof. Karel Pavelka: „Jde nejspíše o časovou koincidenci dvou dějů.Je ale pravda, že perimenopauzální perioda bývá nějdy spojena se vznikem recvm onem.“

Petra: „Dobrý den, je mi 42 let a asi půl roku mám problém se zběláním a necitlivostí konečků prstů, někdy i nouhou. Bolest drobných kloubů u prstů, hřbetu ruky a zápěstí, ztuhlost, začínající nerovnosti u prsů. Nejhorší bolesti v klidu, paralen, brufen, algifen nepomáhá. V dohledné době jdu poprvé na revmatologii. Jaká vyšetření mě čekají? Jedná se v mém případě o revma.artrididu? Kdy je vhodná biologická léčba? Děkuji“

prof. Karel Pavelka: „Barevné změny mohou být příznakem některých systémových onemiocnění pojiva. Dop. rychlé vyšetření u revmatologa.“

Blanka Obrová: „Dobrý den, mám občas bolest v třísle a kyčelního kloubu, souvisí to spolu? Děkuji.“

prof. Karel Pavelka: „Ano,onemocnění kyčle se často manifestují bolestí v třísle.“

Jirka: „Chtěl bych se zeptat na účinnost doplňků stravy typu Kamzík, případně jaké látky mají tyto prostředky obsahovat pro léčení nebo údržbu kloubů.“

prof. Karel Pavelka: „Tzv. nutriční doplnky obsahují především glukosamin , chondroitin a některé další komponenty.Větší evidence oúčinnosti však mají registrované léky s tímto složením.“

Jaroslava Zajícová: „Dobrý den vážený pane profesore, mám revmatoidní artritidu - 8 let a současně artrózu pravého kolene - 4. stupeň, levé koleno 3. stupně. Navrhují mi operaci kloubu. Prosím Vás, na koho se obrátit, aby komplexně posoudil vhodnost operace. Děkuji.“

prof. Karel Pavelka: „Pokud bydlíte v Praze dop. ortop. kliniky v Motole, Bulovce a Vinohradech.“

Jana Šafránková: „Dobrý den. Chci se zeptat jak se mohu dostat k biologické léčbě? Revmatoidní artritidu mám již 4 roky a po lécích (Trexan) je mi špatně. Je možné si ji hradit soukromě, popřípadě za kolik? Děkuji.“

prof. Karel Pavelka: „Pokud není mtx dostečně účinný, je možné při splnění dalších podmínek zavést v kombinaci s MTX biologickou léčbu. Podává se pouze v centrerch biologickéléčby, kterých je nyní kolem 35.“

Zdeněk Kováříček: „Dobrý den pane profesore, jsem pacientem s RArtritidou už přes 10 let a užívám stále kortikoidy (Medrol), Plaquenil každý den a Trexan 1x2+2 týdně. Když jsem se dozvěděl o biologické léčbě a jejich výhodách, ptal jsem se mé paní doktorky, která mi biologickou léčbu rozmluvila, že dokud se dá nemoc krotit medikamenty, tak není potřeba přecházet na jinou léčbu. Je tento názor shodný i s vašim, nebo bych se měl poradit ještě jinde. Děkuji za odpověď. Z.K.“

prof. Karel Pavelka: „Nemohu souhlasit. Pokud je vaše choroba aktívní, je vhodné podat biologickou léčbu.“

Mgr.Miroslava Bendová: „3 roky mám náhradu levého kolenního kloubu, ortopedové si pochvalují, že rentgnen je v pořádku a mě koleno stále bolí. Rehabilituji, chodím, cvičím atd., ale nic nepomáhá. Je nějaká rada“

prof. Karel Pavelka: „Dop- ještě tzv druhý pohled ortopeda a pečlivé rehab. vyšetření.Dop. provést ev.MRI k odhalení možné patologie.“

eva: „dobrý den, mohu při bolestech kloubů užívat přípravek určený pro koně ? Alavis Trible blend.“

prof. Karel Pavelka: „Neznám žádné studie a účinnosti tohoto preparátu.“

Klára: „Dobrý den, pane profesore, je mi 38 let, jsem 4 měsíce po porodu, bolí mě klouby na rukou a na rtech, kotníky. Artritida je v rodině. Četla jsem, že toto onemocnění zkracuje život o 5-10 let, je to pravda? Je možné zmírnit nemoc doplňky stravy, cvičením, vhodnou dietou? Mám autoimunitní onemocnění štítné žlázy, souvisí tyto dvě nemoci? Za jakých okolností se člověk může dostat k biologické léčbě?“

prof. Karel Pavelka: „Je vhodné provésr revmatologické vyšetření k vyloučení zánětlivého revm onem. a pak nastavit léčbu.“

Marie Reková: „Prosím,jak na polymialgii,čtvrtým rokem beru kortikoidy,bez nich jsem velice bolavá,kortikoidy mi revmatoložka nedoporučuje,protože Fw a CRP jsou normální,děkuji!!!“

prof. Karel Pavelka: „Je otázkou, zda-li jsou bolesti náslkem přetrvávajcí aktivity polymyalgie nebo jiného onemocnění/ např. artr=ozy/. Je nutné precisní vyšetření.“

Ludmila Kotlantová: „Je mi 82 let. Od 17 let do 60let jsem jezdila do práce každý den na kole, v létě, v zimě, pokud nenachumelilo. Ale kolo mě nezachránilo před operací pravého kyčelního kloubu v roce 2014. Přidali mi do délky 2,5 cm. Takže stále upravované boty. Teď beru nějaké hyaluronové injekce, protože mám druhý kloub třetí stupeň, myslíte, že mi to pomůžr před další operací? Dík za odpověď.“

prof. Karel Pavelka: „Neznám váš rrtg, ale spíše si myslím, že ne, může jít maximálně o symtomatický efekt.“

Eva: „Dobrý den a ještě mám dotaz, který doplněk stravy na výživu kloubů by jste osobně doporučil? Děkuji moc“

prof. Karel Pavelka: „Asi žádný.“

Jana Šafránková: „děkuji za odpověď. Je možné se do revmatologického centra přihlásit bez doporučení nebo musím přes svého revmatologa. děkuji“

prof. Karel Pavelka: „U nás v RU je možné i bez/ i když je vhodnější s/, jinak v regionech nevím.“

Ludmila Klečalová: „Dobrý den pane profesore, prosím o radu, můj manžel 68let ,trpí bolestmi kolene, obou ramen,zápěstí. Byl nyní měsíc v nemocnici na kapačkách. Bere kortikoidy a léky na bolest. má spondylartitidu převážně perif.typu, char.reaktivní artritidy,entezofyty Cp., Je možná jiná léčba než kortikoidy a ibalginem 400(má brát až 8tablet ). Moc děkuji za radu.“

prof. Karel Pavelka: „Ano vhodnjší by byl asi sulfasalazin, v případě přtrvavájící aktivitě pak biologickou léčbu.Samozřejmě pokud platí diagnosa a které mluvíte a je klinicky vyšší aktivitu.“

Fialová Jitka: „Dobrý den pane profesore,v listopadu při léčbĕ trombozy zjistili na levém koleni artrozu lll.st a v pravo ll.st.Bylo mi doporučeno užívat na bolest analgetika a hlavnĕ doplňovat kolagen v tabletách,ale už mi nikdo neporadil jaký a co má vše obsahovat,aby to mĕlo účinek.Byla bych Vám moc vdĕčná,kdyby jste mi mohl poradit Vy,jestli je to možné,je mi 68 let a chtĕla bych nohy ještĕ nĕkolik dlouhých let používat.Dĕkuji Vám za Váš čas. Fialová“

prof. Karel Pavelka: „Vhodnější by byl asi Condrosulf, DONA či Piasceldine.“

Ludmila Zeman: „Dobrý den, od r. 2012 mám velké problémy s klouby kolen. Mám artrózu II - III st. Byly mě aplikovány v různých časových intervalech obstřiky do kolen. kloubů. Toto nepomáhá a bolesti se naopak zvětšují. Nyní mi byla nabídnuta viskosuplementace do kolenního kloubu, ale nevím zda toto je vhodné a jaké druhy injekcí mi mohou být nabídnuty. Je mi 75 let.“

prof. Karel Pavelka: „Viskosuplementaci je vhdoné u vást doporučit.Nepřináší větší rizika systémové léčby a v druhém stupni léčby po selhání NSA je plně indikována.“

Irena Polejová: „Dobrý den, mám diagnostikovano revm. artritidu 3. stupně asi deset let. Sedm let jsem v remisi, neužívám žádné léky. Ale jakmile je nějaká velká starost, či stres, do dalšího dne dojde obrovský atak. Např. v sobotu letěla vnučka do Irska a ten strach o ní způsobil, že v pondělí ráno vznikla šílená bolest ramene, noc jsem prochodila a proplakala, dneska začíná odeznívat. Dá se to nějak řešit? Děkuji I.Polejová“

prof. Karel Pavelka: „Je nutné posoudit zda-li se opravdu jedná o remisi a pka ev. léčbu upravit.“

Olga Nováková: „Dobrý den,mám poruchu hybnosti už 4 roky prošla jsem veškerým vyšetřením a nakonec mi byla doporučená hypnoterapie k té jsem se ještě neodhodlala. Nemoc přišla ze dne na den. děkuji Nováková“

prof. Karel Pavelka: „Nevím o jakou jde diagnźu, zkušenosti s hypnoterapií nemám.“

Petr: „Dobrý den pane profesore Pavelko, je mi 47 let a jsem revmatologickým pacientem 10 let, diagnóza Axiální SpA, po náhradě kyč. kloubu, čekám na druhý, komplikace trombóza, 4 roky 2 mg. Medrol, nyní 8 měsíců na inj. MTX, ve srovnání s medrolen nezabírá, klouby stále otékají. Byla by vhodná biologická léčba ?“

prof. Karel Pavelka: „Nemám dost pokkladů pri indikaci biologické léčby- index aktivity BASDAI či CRP.“

Zdeněk: „Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jestli biologická léčba může mít nežádoucí vedlejší účinky a pokud ano jaké. Děkuji. Z“

prof. Karel Pavelka: „Biologická léčba je poměrfně bezpečná.Mírně častější jsou infekce, alerghické a lokální rakce, někdy určitývliv na laboratotní ukazatele.“

Jan Klus: „Dobrý den pane profesore, jak pomáhají potravinové doplňky pro regeneraci kloubů co nám nabízejí reklamy v televizi. Děkuji za odpověď.“

prof. Karel Pavelka: „Studie jsme neviděl. nevím.“

Monika Mráčková: „Dobrý den, má léčebný účinek při onemocnění artrozy i užívání kyseliny hyaluronové vnitřně? (existuje v tekuté formě k vnitřnímu užívání). Děkuji.“

prof. Karel Pavelka: „Ne, kyselina hyaluronová působí pouze lokálně, nikliv při systémovém podání.“

Helena: „Dobrý den, je mi 60let a na rtg.prokázaná artróza horší 2 stupeň.Chtěla jsem se zeptat jestli se to dá ještě konzervativní léčbou zastavit nebo už mě čeká v budoucnu jen operace.Moc děkuji“

prof. Karel Pavelka: „Není nutné se domnívat, že bude nutný ortopedický zákrok.Dop. konzervatívní léčbu.“