Chat

host

Mgr. Adéla Krčková

Fyzioterapie nohou z pohledu celostní medicíny

Záznam chatu ze středy 27. února

Marketa: „Dobry den, mam 14 mesicni dcerku, ktera sedi do W. Snazim se ji odnaucovat at sedi s nohama dopredu, ale stejne kdyz si hraje, da si zase spatne. Mam nejak resit? Nebo se to spravi? Cetla jsem, ze pak tyto deti trpi na onemocneni kycli, kotniku apod. Dekuji“

Mgr. Adéla Krčková: „Dobrý den, ano, nesprávné nastavení kyčelních kloubů, které se projeví při sezení a toto postavení se poté promítá i do ostatních pohybových vzorů může být v budoucnosti zátěží pro celou osu dolní končetiny a bederní páteře. Vyplatí se konzultovat s fyzioterapeutem, který se zaměřuje na děti.“

Janča: „Zdravím,chtěla bych se zeptat,jak asi dlouho trvá léčení necitlivého stehna po operaci kolene,asi mi napíchli nerv a teď necítím půl stehna.Je na to nějaký cvik,aby ožil???Děkuji J.“

Mgr. Adéla Krčková: „Dobrý den, citlivost se může časem obnovit - nervy dorůstají. To může trvat až rok. Avšak záleží na míře poškození. Vyplatí se konzultovat s fyzioterapeutem.“

Veronika Böhm: „Dobrý den, paní Magistro, můj 7 letý syn vtáčí při chůzi špičky dovnitř. Na RHB střídavě chodíme, prý to vychází z kyčle, navíc má i vpadlé kotníky, nosí poloviční vložky v botách. Poradíte, jak se vtáčení špiček zbavit. RHB zatím bez úspěchu. Děkuji V. Böhm“

Mgr. Adéla Krčková: „Dobrý den, důležitou součástí rehabilitace je správné cvičení - nejlépe metody na podkladě vývojové kineziologie, které zapojují dolní končetiny do celkových svalových souher. A také velmi záleží na intenzitě cvičení doma. Může trvat půl roku až rok, než se změny projeví.“

Vladimír Jadrný: „Dobrý den. Zhruba půl roku mám potíže s kolenem pravé nohy. Ortopéd konstatoval, že kloub je vhledem k mému věku (64) celkem v pořádku a není potřeba operace. Můj problém je ale zřejmě u podkolenní šlachy. Nemohu zvednout dostatečně nohu při oblékání, překračování překážky, dlouho řídit auto, tedy sedět s pokrčenou nohou bez možnosti její protažení. Můžete poradit nějaký cvik nebo způsob jak postupovat? Děkuji Vladimír Jadrný“

Mgr. Adéla Krčková: „Dobrý den, problém může být na měkkých tkáních - svaly, úpony svalů, které jsou přetížené v závislosti na nějakém nesprávném pohybovém návyku, neideálním postavením kloubů a osy dolních končetin.. Konzultujte s fyzioterapeutem, který Vám na základě vstupního vyšetření sestaví cviky, které pro Vás budou vhodné.“

Blanka Chlumská: „Dobrý den, co si myslíte o botách typu barefoot? Pořídila jsem si je, ale mám v nich ortopedickou vložku přímo tvořenou na mé chodidlo. Vyhovuje mi šíře této obuvi ve špičce, ale je pravda, že při chůzi cítím otřesy přes patu a to mi není moc příjemné.“

Mgr. Adéla Krčková: „Dobrý den, myslím, že Barefoot boty jsou dobrou volbou, pokud se nejdříve naučíte zacházet se svým chodidlem tak, aby bylo funkční. Pokud přejdete z klasické obuvi rovnou na bareoot, je to pro nohu velice náročné - neideální odval chodidla, tvrdý došlap přes patu... Máte-li v botě ortopedickou vložku - barefoot postrádá smysl. Konzultujte s fyzioterapeutem, který Vám poradí, jak s nohou pracovat, tak, aby pro Vás byla barefootová bota příjemná a noha se nepoškozovala.“

Michaela P.: „Dobrý den, syn (18m) začal v chůzi v pevných vyšších botách vtáčet nožičky, zvl. pravou. Je možné z pohledu celostní medicíny nějak postupovat k nápravě? Děkuji“

Mgr. Adéla Krčková: „Dobrý den, pokud se tak děje jen v pevné obuvi, je možné, že je botička nevhodná (moc těžká, nepružná..). Konzultujte s fyzioterapeutem, který se specializuje na děti.“

Veronika: „Dobrý den paní magistro, píši za svoji maminku, kterou bolí téměř každý den břicho až ji to ochromuje, prošla již všemožným vyšetřením jako je gastroskopie, kolonoskopie, několikrát UV břicha, gynekologické vyšetření a vše bez nálezu a tak si začínáme myslet, zda se nejedná spíše o pohybový aparát, jelikož asi před 15 lety prodělala úraz páteře, popřípadě zda by byla možnost se u vás objednat? Děkuji mnohokrát“

Mgr. Adéla Krčková: „Dobrý den, ano, opravdu je možné, že se jedná o pohybový aparát nebo sníženou pohyblivost viscerálních fascií. Určitě je možné se objednat.“

Martina: „Dobrý den, mohla bych poprosit odpověď na otázku, zda při vyhřezlé ploténce může tupě bolet břicho? Veškerá vyšetření mám v pořádku, ale už rok mám tento problém na pravé straně břicha. Neurolog mi řekl, že od vyhřezlé ploténky nemůže břicho na 99 procent bolet, maximálně mravenčit nohy. Myslíte, že by třeba pomohla akupunktura? Děkuji předem za odpověď“

Mgr. Adéla Krčková: „Dobrý den, pokud jsou všechna ostatní vyšetření břicha v pořádku je opravdu možné, že se jedná o přenesenou bolest v pohybovém aparátu nebo změny na viscerálních fasciích. Doporučuji nejdříve vyšetření fyzioterapeutem.“

Anna: „Dobrý den, prosím o radu čím může být způsobena bolest třísla.Magnetická rezonance kyčle je v pořádku, užívala jsem i léky na zánět a na posílení kloub. vaziva,bsolvovala jsem rehabilitece.Vše bez odezvy. Tříslo bolí i po delší procházce,bolest vystřeluje občas do hýždě a stehna, chodím 3xtýdně cvičit(pilates,joga)-cvičení nevadí, cviky, které bolí, neprovádím.Mám sedavé zaměstnání, 8-10hod denně,je mi 44let.Děkuji“

Mgr. Adéla Krčková: „Dobrý den, příčinou může být nesprávný pohybový stereotyp - kdy dochází k opakovanému přetěžování úponů svalů, které se do této oblasti upínají. Konzultujte s fyzioterapeutem.“

Jiří Ernst: „Dobrý den, mam problém z patnima ostříhaná,před měsícem jsem dokončil rázovou vlnou,a zítra jdu na kontrolu. Ale bohužel zlepšení je minimální,chci se zeptat zda je lepší operativně odstranit, jak dlouho se čeká na operaci, a jak dlouho se hojí a za jak dlouho mohu do práce. Děkuji a přeji hezký den.“

Mgr. Adéla Krčková: „Dobrý den, problém patních ostruh je běh na delší trať a operativní řešení je až v krajní případ. Důležitá jsou režimová opatření - vhodná obuv, pravidelné cvičení, protahování a uvolňování nohou.“

IVETA: „770148300. Dobrý den, mám problém s pravou nohou. Bolest pátý a kyčle, pata mě bolí při doslapnuti, ale při večerní masáži bolest přestane, ale kyčel bolí pořád i při sezení. Děkuji. Iveta“

Mgr. Adéla Krčková: „Dobrý den, oba tyto problémy mohou být provázané - pokud ulevujete bolesti paty dojde ke změně zatížení celé dolní končetiny a může rozbolet i kyčelní kloub. Konzultujte s fyzioterapeutem, který určí příčinu obtíží.“

marie.soltesova@gmail.com: „Prosím, může operace haluxu poškodit trvale síť fascie? Slyšela jsem, že chirurgové na fascie většinou neberou ohled (i z neznalosti).Dcera je objednaná na operaci a mám obavy aby to po operaci haluxu nebylo ještě horší. Děkuji za odpověď.“

Mgr. Adéla Krčková: „Dobrý den, každý operativní zásah je invazí do měkkých tkání a znamená jejich zjizvení, ale větším problémem při operativním řešení hallux valgus je zachování pohyblivosti v kloubu mezi nártní kostí a palcem, která je důležitá pro správný odval chodidla při chůzi.“

Jiřina Průchová: „Dobrý den. Dcera 15let má vbočené oba palce na nohou. Jak mám postupovat. Děkuji.Průchová“

Mgr. Adéla Krčková: „Dobrý den, metodou první volby je návštěva fyzioterapeuta, který vyšetří funkci nohy a navrhne vhodná cvičení a režimová opatření, a tím se zabrání další progresi deformity.“

Michaela: „Dobrý den, zajímal by mě váš názor na bosonožce a nebo nošení bosych bot? Michaela“

Mgr. Adéla Krčková: „Dobrý den, bosonohý trend považuji za prospěšný v případě, že se k němu přistupuje s mírou - to znamená, že noha, než ji zuji, by měla být funkční a aktivní, měla bych s ní umět pracovat a znovu se naučit chodidlo správně po došlapu odvalovat. V neposledním případě bosonohé chození se začátku dávkovat a učit se chodit v různém terénu - nejen po tvrdém asfaltu. Dalším aspektem, který je potřeba zvážit - je mé chodidlo zdravé? Nebo již mám nějaké deformity/ortopedické vady?“

Eva Hrstková: „Dobrý den, prosím, zda mi lze pomoci rehabilitací při artróze. (levé koleno a obě ruce, zápěstí , prsty) Děkuji Hrstková“

Mgr. Adéla Krčková: „Ano, rehabilitací lze zmírnit bolesti artrotických kloubů, cvičením posílit svaly v okolí kloubů a tím jím odlehčit.“

Klára: „Dobrý den, mám ročního syna začíná pomalu chodit. Řeším zda jsou vhodné bačkorky s pevným kotníkem, bosá nožka nebo styl s velmi tenkou podrážkou. Děkuji.“

Mgr. Adéla Krčková: „Dobrý den, pokud jeho vývoj probíhal v pořádku a není přítomna žádná ortopedická vada, je lepší nechat nožku bosou nebo dát lehkou botičku s tenkou a ohebnou podrážkou. Tím přirozeně posiluje svaly a vazy v chodidle, tak, aby se mohla nožní klenba správně vyvíjet.“

Milada Pausova: „Dobry den,rada bych navstivila vasi kliniku,jsem po plastice vazu kotniku,v klembe mam kostni step z panve(1/2018).Bolesti pretrvavaji,ale bez operace bych uz asi nechodila,operater rikal,ze mam vzacnou dg..Stalo se mi to pri distorsi,bolesti se zhorsovaly postupne a nez jsem nasla chirurga,ktery se k operaci odhodlalubehl rok.Rada bych zjistila,co vse se da jeste delat,aby se bolesti zmirnily a noha jeste trochu srovnala. Dekuji“

Mgr. Adéla Krčková: „Dobrý den, fyzioterapie Vám může pomoci optimalizovat postavení a tím pádem zátěž nohy tak, aby nedocházelo k přetěžování měkkých tkání. Proti bolesti se dá využít i prostředků fyzikální terapie - TR therapy, laseroterapie“

L. Myslivcová: „Dobrý den, mám artrozu obou kolen. Je možné se objednat na RHB přímo k Vám.“

Mgr. Adéla Krčková: „Dobrý den, ano je možné se objednat, kontakt na kliniku najdete na internetu.“

Milena Štendová: „Dobrý den, už skoro měsíc mám problém s chodidlem. Hlavně když chodím boso, teď už to začíná taky v botech. Bolest začínala pod třetím až čtvrtým palcem a postupně se rozšířila po celé ploše pod prsty a bolest už vystřeluje k patě. Ploché nohy nemám. Je to už dost nepříjemné. Děkuji za radu.“

Mgr. Adéla Krčková: „Dobrý den, může se jednat o problém s patní ostruhou nebo zánět plantární fascie. Navštivte ortopeda nebo fyzioterapeuta, který nohu vyšetří a zjistí příčinu bolestí.“