Chat

host

Veronika Pourová

Solení a denní dávky soli

Záznam chatu ze středy 28. listopadu 2018

SK: „K čemu vede nedostatek soli v lidském organizmu?“

Veronika Pourová: „Dobrý den, může dojít k poruchám nervové nebo svalové soustavy, projevem je např. slabost či křeč. S pozdravem Veronika Pourová“

DAYD: „K čemu vede pokud má lidský organismus nadbytek soli?“

Veronika Pourová: „Dobrý den, projevem nadbytku soli může být hypertenze (vysoký krevní tlak), otoky, může dojít i k poruchám ledvin nebo k osteoporóze, protože zvýšené vylučování sodíku způsobuje také vylučování vápníku, který se uvolňuje z kostí. S pozdravem Veronika Pourová“

ANTIMONY: „Odkud nejlépe čerpat sůl pro lidský organismu?“

Veronika Pourová: „Dobrý den, nejlepší by bylo konzumovat potraviny v jejich přirozené podobě, tedy nesolené a do jídla si přidat pouze omezené a kontrolované množství soli. Protože je však tento model pro běžný život téměř nepoužitelný, je vhodné jídlo co nějméně dosolovat. Většina soli už se nachází ve zpracovaných potravinách (pečivo, uzeniny, sýry, křupky, fastfood, pomazánky, konzervy...) a jde o množství, které denní doporučenou dávku s přehledem pokryje. Na běžné použití bohatě postačí kuchyňská sůl s jódem. Jód se do soli přidává proto, že je ho v České republice obecně nedostatek. Pokud konzumujete dostatek ryb či mořských řas, stačí sůl bez jódu. S pozdravem Veronika Pourová“

ANTICYKLON: „Jaká je optimální dávka soli pro lidský organismus?“

Veronika Pourová: „Dobrý den, doporučená denní dávka je 5-6 g, tedy jedna čajová lžička. S pozdravem Veronika Pourová“

Magdalena: „Dobrý den, mám syna (8 měsíců) solit mu jídlo nebo nesolit, někde se dočítám, že by se i takhle malým dětem mělo lehce solit (nerafinovanou solí tedy). Děkuji za názor Magdalena“

Veronika Pourová: „Dobrý den, rozhodně nesolit. S pozdravem Veronika Pourová“

Marek: „Ahoj proč lékaři nedoporučuji sul Děkuji za radu“

Veronika Pourová: „Dobrý den, nedoporučuje se nadměrné solení, a to kvůli jeho negativní důsledkům (zvýšení tlaku krve, zátěž pro ledviny, riziko vzniku osteoporózy...) Příjem soli 5-6 g denně lze doporučit. S pozdravem Veronika Pourová“

Jana: „Dobrý den, ráda bych se zeptala na solení u 19měsíčního dítěte. Dočetla jsem se, že by denní dávka soli u dětí do 3 let měla být 1 g. Do 1 roku jsem dcerce obědy nesolila, nyní trochu přisoluji. Otázka je, jak moc mohu přisolovat (množství), abych se s 1 plátkem tvrdého sýra a pečivem "vešla" do daného limitu. Děkuji za odpověď. Hezký den. J.“

Veronika Pourová: „Dobrý den, doporučuji jídlo i nadále nesolit, příjem z běžné stravy bohatě stačí, vzlášť pokud dítě konzumuje různé křupky, sýry nebo pečivo. S pozdravem Veronika Pourová“

Klára: „Dobrý den, doma obecně solíme co méně, nicméně sůl používáme. Snažila jsem se najít, alespoň zdravější sůl a už několik let používáme jen růžovou Himalájskou sůl. Ráda bych se zeptala na Váš názor, zda jde opravdu o kvalitnější sůl než je obyčejná stolní sůl. A jakým druhům soli se vyvarovat. Děkuji. Pěkný den.“

Veronika Pourová: „Dobrý den, doporučuji podívat se na nedávný test solí, při kterém bylo zjištěno, že obsah dalších minerálních látek v himalájské nebo jiné soli je zanedbatelný a nelze ji považovat za jejich zdroj. https://www.dtest.cz/clanek-6948/dtest-morska-nebo-kamenna-prast-jako-uhod Obsah NaCl je téměř stejný, takže koupí klasické kuchyňské soli alespoň ušetříte. S pozdravem Veronika Pourová“

Irena kubáčková: „dobrý den, zajímal by mě Váš názor na používání draselné soli, mám ji doporučenou od lékaře, protože mi otékají nohy a mám problém s odvodňováním. kupuji ji v lékárně a myslím, že mi vyhovuje, ale slyšela jsem i názor, že zdravá není.....tak nevím jak se k tomu postavit. děkuji a přeji poohodový den“

Veronika Pourová: „Dobrý den, předpokládám, že lékař zná výsledky Vašich krevních testů a kdyby pro Vás byla konzumace draslíku nevhodná, tak by Vám ji nedoporučil. Draselná sůl je jedním ze způsobů, jak konzumaci sodíku omezit, ale nejlepší je samozřejmě obecně nadměrnému solení odvykat. S pozdravem Veronika Pourová“

ANTI: „Výhody a nevýhody soli pro lidské tělo?“

Veronika Pourová: „Dobrý den, sůl je zdrojem esenciálních prvků, sodíku a chloru, její nadbytek však může přispívat k rozvoji některých onemocnění, jako je hypertenze, osteoporóza a může i zatěžovat ledviny. S pozdravem Veronika Pourová“

JaNa: „Zdravím Vás Veroniko, a děkuji Vám moc za užitečné informace a rady. Chci se dotázat na to, jak moc a pro co, je příjem soli pro zdraví potřebný, případně nezbytný. Děkuji a přeji Vám pěkný den.“

Veronika Pourová: „Dobrý den, sůl je zdrojem sodíku a chlóru, prvků potřebných pro správnou funkci např. nervové a svalové soustavy a chlór je zase součástí žaludečních kyselin. S pozdravem Veronika Pourová“

Veronika: „Dobrý den, ráda bych věděla kolik soli pro děti? A také kdy? Mam syna rok a 3 měsíce, vse co vařím já (cca 90% teplého jidla) je absolutně bez soli. ALe již ochutnal šunku apod, kde se sůl vyskytuje. V šunce byly skoro 2g soli, ve 100 g. Sní sice jen plátek, ale stejně.. neviM kde je ten spravny střed.“

Veronika Pourová: „Dobrý den, pro děti je vhodné vybírat potraviny s co nejnižším obsahem soli, na trhu lze sehnat šunku s obsahem kolem 1,7 g/100 g, což je pořád hodně, ale alespoň o něco méně, než obsahuje Vámi zmíněná šunka. Bez soli to ale úplně nejde, takže se hlavně vyhýbejte potravinám konzervovaným solí, olivám, slaným sýrům, pečivu se slaným posypem nebo chipsům, hranolkám atd. S pozdravem Veronika Pourová“

Eliška: „Dobrý den Veroniko,jak byste doporučila začít snižovat příjem soli? Bojuju se snižováním příjmu cukru,není to jednoduché,a obávám se,že se solí to bude ještě obtížnější. Děkuji za tipy. EK“

Veronika Pourová: „Dobrý den, podle mého názoru je jednodušší si odvyknout na slanou chuť, protože lidské tělo nadbytek soli nepotřebuje a nebude si o něj nijak říkat - jde pouze o návyk na slanou chuť, který lze odnaučit. Naopak chuť na sladké může být důsledkem chyby v jídelníčku, nedostatečného příjmu komplexních sacharidů, stresu a dalších, takže je někdy potřeba upravit celý jídelníček, aby bylo reálné cukr omezit tak, abyste to dlouhodobě vydržela. To u soli neplatí. S pozdravem Veronika Pourová“

Katka: „Hezký den, chtěla jsem se zeptat, jestli ta čajová lžička soli platí paušálně pro všechny, nebo na to množství soli má vliv váha, výška, případně fyzická aktivita?“

Veronika Pourová: „Dobrý den, je to doporučení platné pro většinu populace, výjimku tvoří např. lidé s různým onemocněním, ale právě i fyzicky aktivní jedinci, lidé, kteří se více potí a potřeba se zvyšuje i v horkých měsících. Každopádně i tak může 5-6 g denně stačit, protože reálná potřeba je nižší a člověk by si pravděpodobně vystačil třeba i se 3 g soli denně. Výška a váha se nezohledňuje, potřeba je stanovena paušálně. S pozdravem Veronika Pourová“

Aneta Nováková: „Dobrý den. Mám 14 měsíční dceru a zajímalo by mě, jak moc solena jídla již může jist. A jakou sůl byste doporučila? Děkuji za odpověď a přeji hezký den.“

Veronika Pourová: „Dobrý den, jídla bych jí nesolila a zpracované potraviny vybírala s co nejnižším obsahem soli, tedy určitě pečivo bez posypu, nesolené mléčné výrobky atd. Bohatě stačí přirozený obsah sodíku v potravinách. S pozdravem Veronika Pourová“

Martina: „Dobrýden, budeme pořádat velkou oslavu pro 50 lidí a chtěli jsme nakoupit různé pochutiny jako třeba: brambůrky, solené tyčinky nebo třeba různé druhy sýrů. Omlouvám se ale vaši část ohledně solení sem nestihla proto se ptám co si mám na balení hlídat a jak poznat nejméně slané zboží. Děkuji za odpověď. Martina“

Veronika Pourová: „Dobrý den, obsah soli je jedním z povinných údajů ve výživové tabulce na obalech potravin, takže ho tam najdete. Pokud je uveden obsah sodíku, stačí ho vynásobit ×2,5. Osobně doporučuji brambůrky a slané tyčinky vynechat a raději vyrobit domácí občerstvení, různé dipy, např. tvarohový s česnekem s sýrem, hummus nebo guacamole a k tomu můžete servírovat např. extrudované tyčinky s nižsím obsahem soli (Crispins...) Obsah soli v sýrech je nejvyšší u nivy, korbáčků ve slaném nálevu, balkánského sýru atd. S pozdravem Veronika Pourová“

Elen: „Dobrý den, kterou ze solí na trhu doporučujete na vaření nejlépe? Patříme mezi ty, kteří solí opravdu málo. Ale zároveň víme, že to bez soli zkrátka nejde. Omlouvám se, že připojuji dotaz i pro dalšího hosta, paní lékařku. Kde může být příčina častého sevření "hrtanu?" krku při jídle? Děkuji!“

Veronika Pourová: „Dobrý den, bohatě postačí obyčejná kuchyňská sůl s jódem. Dotaz paní doktorce, prosím, zašlete zvlášť, není na chatu. S pozdravem Veronika Pourová“

Romana Kurtinová: „Dobrý den, mám dotaz, když nakládáme zelí a používáme 2dkg na kilo zelí. Potom proběhne mléčné kvašení, zda zůstává sůl ve stejné koncentraci nebo se mléčným kvašením přemění. Pěkný den a děkuji za odpověď“

Veronika Pourová: „Dobrý den, sůl se nepřemění a v zelí zůtává. S pozdravem Veronika Pourová“

Ladislav: „Dobrý den paní Pourová, sůl přijímám pouze v běžné stravě. Prakticky nesolím. Je příjem soli dostačující? Přeji hezký den“

Veronika Pourová: „Dobrý den, hodně záleží, co jíte, ale příjem soli v ČR je zhruba trojnásobný a 80% z toho tvoří příjem z potravin, takže i tento příjem je vyšší než doporučení. Stačí však třeba střídmá konzumace pečiva a sýrů. S pozdravem Veronika Pourová“