Chat

Veronika Pourová
Průvodce mléčnými výrobky
Záznam chatu ze středy 17. října 2018
DAYD: „Co Ayran, co si myslíte o tomto produktu?“
Veronika Pourová: „Dobrý den, Ayran je mléčý výrobek se zbytečně vysokým obsahem soli, doporučuji kupovat nesolené mléčné výrobky. S pozdravem Veronika Pourová“
DAYD: „Jaké je v současnosti polské mléko? Ptám se proto, že v minulosti bylo zamořeno bakteriemi a říkalo se, že je polské mléko bakteriologická bomba!“
Veronika Pourová: „Dobrý den, probíhají důkladné mikrobiologické kontroly, takže se nemusíte bát, že by mléko bylo kontaminované. V kysaných mléčných výrobcích pak najdete pozitivní probiotické bakterie, které působí příznivě na naše trávení. S pozdravem Veronika Pourová“
SK: „Jak kvalitní jsou mléčné výrobky v současnosti na českém trhu?“
Veronika Pourová: „Dobrý den, na českém trhu lze koupit velice kvalitní mléčné výrobky. S pozdravem Veronika Pourová“
SK: „Chybí podle Vás nějaké mléčné výrobky v současnosti na českém mléčném trhu?“
Veronika Pourová: „Dobrý den, český trh považuji za pestrý a lze na něm zakoupit celé spektrum mléčných výrobků, proto nemyslím, že by u nás něco zásadně chybělo. S pozdravem Veronika Pourová“
Miriam: „Dobrý den. Chtěla jsem se zeptat, jaký je rozdíl mezi kefirem a acidofilnim mlékem, popř. který z těchto nápojů byste více doporučila na zdravé stravování a na redukci váhy? Kolik denně/ týdně vypít? Děkuji moc.“
Veronika Pourová: „Dobrý den, rozdíl je v použité mlékárenské kultuře (druh mikroorganismů použitých pro kysání), kefír obsahuje kromě bakterií mléčného kvašení i kvasinky, které mohou za jeho jemně štiplavou chuť. Vhodné je oba nápoje střídat, při redukci hmotnosti kupovat neslazené výrobky s obsahem tuku cca do 3 %. S pozdravem Veronika Pourová“
Hana: „Paní Veroniko, Je mléčný jogurt skyr opravdu zdravější než běžné jogurty? Děkuji, Hanasoft@seznam.cz“
Veronika Pourová: „Dobrý den, nelze jednoznačně říci, který výrobek je zdravější. Skyr obsahuje zhruba třikrát více bílkovin než jogurt, takže je vhodný pro jedince, kteří mají v jídelníčku nedostatek bílkovin nebo při snaze o nabrání svalové hmoty. Ale i klasický jogurt je zdrojem bílkovin a pro většinu populace v rámci pestré stravy bohatě postačí. Oba dva výrobky jsou zdrojem zdravých probiotických bakterií. S pozdravem Veronika Pourová“
Lucie: „Hezký den, chtěla bych se zeptat na sýry. Vždy mám pocit, že čím více tučnější sýr např.45% je kvalitnější než eidam 20% . Je to pravda? Dá mi takový sýr více kvalitních živin, než sýr odtucneny, méně tučný atd ?“
Veronika Pourová: „Dobrý den, to není tak úplně pravda, naopak při sedavém zaměstnání a nedostatku pohybu je vhodné zařadit spíše méně tučné sýry. Pokud pracujete manuálně nebo máte aktivní životní styl, můžete si dovolit i tučný sýr. Rozdíl je samozřejmě v chuti tučného i light sýru, to však nesouvisí s jejich kvalitou. S pozdravem Veronika Pourová“
An: „Dobrý den. Jaké nejlépe kupovat mléko ? Tučné, polotučné nebo odtučněné? Není to ,, zdravý tuk" ? Tak proč bychom měli pít odtučněné ? Myslím si to správně?“
Veronika Pourová: „Dobrý den, záleží na obsahu tuku v celém jídelníčku. Pokud preferujete méně tučné maso, nepřidáváte do jídla nadměrné množství tuku a nekonzumujete příliš sladkostí či smažených potravin, nevidím problém v konzumaci plnotučného mléka. Pro jedince, kteří mají tuku v jídelníčku příliš, je pak vhodnějš polotučné nebo odtučněné mléko. Osobně většinou doporučuju polotučné, které je jakýmsi kompromisem v obsahu tuku a chuti. S pozdravem Veronika Pourová“
Jana P.: „Dobrý den, je vhodnější dávat malým dětem (3 a 5let) méně tučné jogurty nebo jsou pro ně lepší jogurty tučnější s obsahem tuku kolem 10% ? Přeji hezky den, Jana P.“
Veronika Pourová: „Dobrý den, záleží na jejich fyzické aktivitě, ale obecně je vhodnější dětem dávat smetanové jogurty. S pozdravem Veronika Pourová“
Veronika Budínová: „Dobrý den, mohla bych se zeptat, jaký je rozdíl mezi čerstvým a trvanlivým mlékem a jestli je problém pokud pijeme to trvanlivé? Také by mě zajímalo, jestli je vhodné čerstvé mléko z farmy, které dováží po Praze?Děkuji“
Veronika Pourová: „Dobrý den, rozdíl je v teplotě použité při ošetření mléka. Nejšetrnější je ošetření u čerstvého mléka (pasterizace). Trvanlivé mléko je ošetřeno metodou UHT, tedy vysokou teplotou na velmi krátkou dobu, což je technologie o něco méně šetrná. Nejméně šetrným ošetřením je však domácí převařování mléka, protože probíhá dlouhou dobu a dochází k největším ztrátám některých vitaminů, z toho důvodu nedoporučuji nákup mléka v tzv. mlékomatech. Toto mléko totiž není mikrobiologicky bezpečné a je potřeba ho doma tepelně ošetřit. Čerstvé mléko je vhodnou volbou. S pozdravem Veronika Pourová“
Zuzka: „Ahoj Verčo, jak prosím zjistím, jestli v daném mléčném výrobku je přidaný cukr. Díky ;)“
Veronika Pourová: „Dobrý den, přidaný cukr je uvedený ve složení výrobku. Pokud jde o "bílý jogurt", "tvaroh" či "mléko", je jistota, že tam přidaný cukr není. Pozor na "sladký bílý jogurt", "ochucený kefír", "mléčný nápoj" apod. S pozdravem Veronika Pourová“
Pavlína D.: „Dobrý den paní inženýrko, jaký máte prosím názor na podávání mléčných výrobků kojencům? Na podàvání bezlaktozových výrobků? Děkuji za odpověď“
Veronika Pourová: „Dobrý den, pro kojence jsou od určitého věku vhodné např. smetanové jogurty, nedávejte dětem odtučněné výrobky nebo tvaroh, který je zdrojem vysojého množství bílkovin. Podávání bezlaktózových výrobků má smysl při laktózové intoleranci, jinak je úplně zbytečné. U bezlaktózových výrobků je laktóza pouze naštěpena na základní cukry, tedy glukózu a galaktózu, což u zdravých jedinců zvládne enzym laktáza přítomná v trávícím traktu. S pozdravem Veronika Pourová“
Jája: „Dobrý den, mohu se zeptat na jogur řeckého typu (konkrétně na typ, který má 0% tuku). Obsahuje vysoké množství sacharidů a má vysoké množství bílkovin? A je zdravý? Děkuji Jája“
Veronika Pourová: „Dobrý den, pokud je jogurt nízkotučný, přirozeně je oproti plnotučné variantě vyšší obsah sacharidů i bílkovin, a to prostě proto, že tyto složky procentuálně doplní odstraněný tuk. Pokud takový výrobek neobsahuej přidaný cukr, není třeba se mu vyhýbat. 0% řecký jogurt považuji za vhodnou volbu. S pozdravem Veronika Pourová“
Lída: „Dobrý den, mohla bych se zeptat, jaký je rozdíl mezi řeckým jogurtem a skyrem?“
Veronika Pourová: „Dobrý den, rozdíl je v použité bakteriální kultuře, nejlepší je proto tyto výrobky střídat, aby člověk pokryl celé spektrum probiotických bakterií. S pozdravem Veronika Pourová“
JaNa: „Děkuji Vám za zajímavé informace. Jak je to prosím s vazbou tuky/vstřebatelnost vápníku a jiných prospěšných látek. Kolik tuku by měl ml. výrobek minimálně/maximálně obsahovat, aby tuk neškodil, a přitom prospěšné látky tělo přijalo? Mějte se hezky.“
Veronika Pourová: „Dobrý den, vápník je vstřebatelný i z nízkotučných výrobků, takže není třeba se bát, že byste z jejich konzumace nic neměla. Pro dospělého člověka jsou vhodné klasické jogurty kolem 3,5 % tuku i nízkotučné varianty. Pokud nejste výrazně fyzicky aktivní, smetanové jogurty nejsou vhodnou volnou. S pozdravem Veronika Pourová“
Pavel: „Pokud držím proteinovou dietu, kdy je denní doporučená dávka cukru max. 50g na den, které, hodnoty na výrobku se mám držet? Sacharidy celkově, nebo jak se píše z toho obsahuje cukry? Děkuji za odpověď.“
Veronika Pourová: „Dobrý den, záleží, jakého doporučení se držíte, zda je omezení na přidaný cukr nebo na celkové sacharidy. Ač je vhodné přidaný cukr co nejvíce omezit, nejsem však zastáncem takových diet. S pozdravem Veronika Pourová“
Martina Harwotová: „Dobry den. Chtela bych se zeptat na mlecne vyrobky v dobe kojeni. Mam trosku problem s neochucenymi vyrobky, ale jak jste rekla v poradu, je tam mnoho cukru. Co byste mi prosim doporucila? Dekuji, Martina“
Veronika Pourová: „Dobrý den, doporučuji si do jogurtu nakrájet ovoce, přidat holandské kakao nebo můžete vyzkoušet čekankový sirup, který je výjimkou mezi sirupy a obsahuje pouze 13 % cukru, což je při přidání lžičky sirupu do výrobku zanedbatelné. S pozdravem Veronika Pourová“
Zuzana Sobotkova: „Dobry den, mam dvouletou holcicku a doted jsem ji kupovala vetsinou bile jogurty a obcas dochutila piskoty nebo ovocem. Chtela bych se zeptat jestli jsou tyto bile jogurty (kupuji ty klasicke s cca 3.5% tuku) pro deti dostacujici a prip. jake smetanove nebo jine jogurty jsou pro deti dobre. Prijde mi ze ty smetanove jsou jen o cukrech... Dekuji za odpoved,Z. Sobotkova“
Veronika Pourová: „Dobrý den, i smetanový jogurt se dá koupit bílý, například ten, který jsem v pořadu ukazovala. Doporučuji ochucovat spíše ovocem než piškoty. S pozdravem Veronika Pourová“
Rebecca: „Dobrý den, chtěla bys se zeptat, zda je lepší polotučné nebo plnotučné mléko“
Veronika Pourová: „Dobrý den, záleží jak pro koho a v jakém množství ho konzumujete. Obecně spíš doporučuji polotučné mléko. S pozdravem Veronika Pourová“
Jiří: „Dobrý den. Jaký je rozdíl mezi kefírem jako takovým a kefírovym mlékem, které je běžné dostupné v obchodní síti. Mám na mysli zejména obsah kefírové houby. Dá se pak klasický kefír popř. kefírová houba sehnat? Děkuji.“
Veronika Pourová: „Dobrý den, klasický kefír se dá sehnat, kefírové mléko obsahuje pozměněné množství mléčných kultur. Kefírové houby lze pořídit ve specializovaných obchodech. S pozdravem Veronika Pourová“
Soňa Menšíková: „Dobrý den, ráda bych se zeptala k tématu intolerance laktózy, výrobek na obalu nese nápis bez laktózy (free from lactose) a pak je v popisu napsáno:"Obsah laktózy nižší než 0,1"... Tak to potom není bez laktózy!!!. Nově mám zjištěnu intoleranci, tak scháním informace. Děkuji“
Veronika Pourová: „Dobrý den, dle vyhlášky: (1) Pro účely této vyhlášky se rozumějí a) potravinami s nízkým obsahem laktózy potraviny obsahující nejvýše 1 g laktózy ve 100 g nebo 100 ml potraviny ve stavu určeném ke spotřebě, b) potravinami bezlaktózovými potraviny obsahující nejvýše 10 mg laktózy ve 100 g nebo 100 ml potraviny ve stavu určeném ke spotřebě. Každopádně laktózová intolerance má mnoho forem a ne vždy je tak závažná, že by člověk musel vyřadit veškeré mléčné výrobky. Někdo dokonce toleruje i kefíry, protože v nich mléčné kultury spotřebují většinu laktózy a naštěpí ji na základní složky. Vyzkoušejte proto, co budete tolerovat a po čem se již dostaví trávící potíže. Pokud se neobjeví, nemusíte se bát, že by Vám výrobek jinak škodil. S pozdravem Veronika Pourová“
Zuzana: „Dobrý den, při redukování váhy je tedy vhodnější jíst jogurty/ tvarohy či kefíry odtučněné? a mohla by jste mi prosím objasnit rozdíl mezi kefírem, podmáslím a acidofilním mlékem? děkuji a přeji krasný den, Zuzana“
Veronika Pourová: „Dobrý den, záleží na celkovém obsahu tuku v jídelníčku, ne vždy je potřeba tuk v mléčnýc výrobcích úplně omezovat, určitě vak nezařazujte smetanové výrobky. Rozdíl je v použité kultuře, nejlepší je výrobky střídat. S pozdravem Veronika Pourová“
Anna: „Dobrý den, chtěla bych se zeptat na kalorie u jogurtů. Když má jogurt hodně kalorií, přibírá se?“
Veronika Pourová: „Dobrý den, přibírá se, pokud celkový kalorický příjem překročí kalorický výdej, takže nelze říct, že se přibírá po jedné konkrétní potravině. Smetanové jogurty s vysokou kalorickou hodnotou však samozřejmě k vysokému energetickému příjmu přispívají. S pozdravem Veronika Pourová“
Michaela: „Dobry den,jak je to s priznivymi latkami do organismu.Pit kefir, acidofilni mleko nebo podmasli?Jedna se mi o strevni mikrofloru a hubnuti.Dekuji za odpoved“
Veronika Pourová: „Dobrý den, všechno jsou to fermentované výrobky s příznivým účinkem na střevní mikrofloru. Nejlepší je je střídat. Hubnutí pak souvisí s tím, zda je ve výrobcích přidaný cukr, zda jsou odtučněné nebo polotučné a samozřejmě i se zbytkem jídelníčku. S pozdravem Veronika Pourová“
Martina: „Dobrý den. Chtěla jsem se zeptat, kdy je dobré začít s bílým jogurtem a jakým. Doma mám 7 měsíční dítko. A zda mám koukat na tuky kolem 3,5% tuku.Děkuji“
Veronika Pourová: „Dobrý den, jogurty zařazujte mezi 9.-12. měsícem, a to klasické s 3,5 % tuku nebo i smetanové. S pozdravem Veronika Pourová“
Kája: „Dobrý den, mohu se zeptat, jaký je rozdíl mezi kefírovým a obyčejným (polotučným) mlékem?“
Veronika Pourová: „Dobrý den, kefírové mléko je fermentované a obsahuje zdraví prospěšnou probiotickou kulturu, proto je vhodnější než klasické mléko. S pozdravem Veronika Pourová“
Eva: „Dobrý den, je pravda, že je glukozo-fruktozovy sirup nevhodným sladidlem? A z jakého důvodu prosím? Přijde mi, že jej obsahuje snad každý druhý jogurt. Předem děkuji za odpověď. Mějte příjemný zbytek dne, Eva“
Veronika Pourová: „Dobrý den, jde o klasický zdroj cukru, takže je stejně nevhodný jako klasický cukr. Pokud se mu chcete vyhnout, vybírejte neochucené výrobky. S pozdravem Veronika Pourová“
Milena: „Pekne odpoledne,obsahuje tvaroh mlecne bakterie?A jake?Protoze vim,ze jsou ruzne typy.Dekuji a mejte se pekne“
Veronika Pourová: „Dobrý den, tvaroh lze vyrobit jak srážením kyselinou nebo přidáním mikroorganismů. Většina dostupných druhů tvarohu se však vyrábí bez použití mléčných bakterií, což zjistíte ze složení výrobku, kde by byly použité kultury uvedené. S pozdravem Veronika Pourová“
Dusan: „Dobrý den, chci se zeptat ktery jogurt i třeba značku jogurtu byste poradila konzumovat v dietě když chci třeba zhubnout, na snídani,nebo během dne, i třeba nějaký recept s jogurtem, děkuji..“
Veronika Pourová: „Dobrý den, značku vybírejte podle chuti a jogurt se hodí jako součást snídaně (např. s ovesnými vločkami a kusem ovoce) nebo i na odpolední svačinu, buď samotný, s kusem ovoce nebo s bylinkami jako dip třeba ke knackebrotům. Vybírejte jogurty cca do 3,5-4 % tuku, mohou být i nízkotučné. S pozdravem Veronika Pourová“
Ludmila: „Hezke odpoledne.Mam pro Vas dotaz ,zdali je na ceskem trhu "idealni mlecny vyrobek",ktery ma vhodny pomer bilkovin,sacharidu,tuku.Je mi 58let.A Mohla by jste i uvest nazev.Je pro me problematicke vybrat a cist slozeni.Dekuji“
Veronika Pourová: „Dobrý den, nákupem "bílého jogurtu" nic nezkazíte. S pozdravem Veronika Pourová“
Jana: „Dobrý den, je vhodný pro rok a půl staré dítě pribiňáček? Podle ortopedů nemá jeho konzumace pro tělo významnější přínos. Nebo je vhodnější tvaroh s ovocnou kapsičkou? Děkuji.“
Veronika Pourová: „Dobrý den, pribiňáček je zbytečným zdrojem cukru, který neni ani pro děti vhodný, raději dejte dítěti klasický nebo smetanový jogurt s čerstvým ovocem. Konzumace pribiňáčků určitě není v ničem lepší než konzumace neochucených mléčných výrobků, naopak. S pozdravem Veronika Pourová“