Chat

host

Veronika Pourová

Tuk není náš nepřítel – přehled tuků a olejů

Záznam chatu z úterý 15. května 2018

ANTI: „Je ovšem některý tuk a některé tuky nepřítelem člověka, jeho zdraví?“

Veronika Pourová: „Dobrý den, z běžných tuků se doporučuji vyhýbat především částečně ztuženým tukům, které najdete např. v méně kvalitních sladkostech. Zdraví škodlivý je jejich vysoký obsah transmastných kyselin. S pozdravem, Veronika Pourová“

SK: „Které tuky a oleje jsou nejlepší pro naše zdraví?“

Veronika Pourová: „Dobrý den, doporučuji alespoň jednou za čas zařadit lněný olej a tučnější ryby. S pozdravem Veronika Pourová“

DAYD: „Jsou některé tuky a oleje pro naše zdraví nezbytné?“

Veronika Pourová: „Dobrý den, potřebujeme přijímat tuky obsahující esenciální mastné kyseliny, tedy omega-3 a omega-6. Omega-6 máme ve výživě většinou dostatek a jejich nadbytek také není vhodný, takže doporučuji zaměřit se na příjem omega-3 mastných kyselin, které najdete zejména v lněném oleji, rybím tuku, ale také v řepkovém oleji, který se hodí i pro tepelnou úpravu. S pozdravem Veronika Pourová“

Lenka Mičková: „Dobrý den,chci se zeptat na viscelarni tuk,mám hodnotu 4, je to málo nebo hodně? Děkují Lenka“

Veronika Pourová: „Dobrý den, každý přístroj měří viscerální tuk v jiných jednotkách, bohužel nevím, co ve Vašem případě znamená hodnota 4. U nás v nutriční poradně používáme bioimpedanční metodu měření tělesného složení a viscerální tuk vychází v cm2. S pozdravem Veronika Pourová“

Alena: „Dobrý den, chtěla bych se zeptat, který tuk je nejlepší na smažení?“

Veronika Pourová: „Dobrý den, především doporučuji smažení co nejvíce omezit, ale pokud už budete smažit, tak na řepkovém oleji, který má vhodný poměr omega-3 a omega-6 mastných kyselin a zároveň vydrží vysoké teploty. S pozdravem Veronika Pourová“

Karel: „Dobré poledne, mám vysoký cholesterol a lékař mi doporučil omezit tuk. Čím si mám mazat pečivo?“

Veronika Pourová: „Dobrý den, můžete používat třeba žervé, čerstvý sýr, doma vyráběné tvarohové pomazánky, rostlinné pomazánky nebo margarín s obsahem rostlinných sterolů, který cholesterol prokazatelně snižuje. Doporučuji také přidat fyzickou aktivitu a mít dostatek vlákniny ve stravě. S pozdravem Veronika Pourová“

Lenka Mičková: „Chodím cvičit do cvičení pro ženy Contours,a tam se co 3 měsíce vážím na takové váze,která určí váhu,BMI,tuky,vodu v těle atd.Nevim,v jakých hodnotách se měření pohybuje.“

Veronika Pourová: „Dobrý den, v tom případě se omlouvám, ale nemohu to zhodnotit. Zkuste se obrátit na personál fitness centra, který Vám hodnotu jistě vysvětlí. S pozdravem Veronika Pourová“

Miko: „Proč se v nemocnici dává lidem margarín?“

Veronika Pourová: „Dobrý den, strach z margarínu se rozšířil v minulosti poté, co vyšlo najevo, že při původní technologii jeho výroby vznikaly škodlivé transmastné kyseliny. Tato technologie se již dávno změnila a dnešní margaríny (alespoň ty známé značky) transmastné kyseliny neobsahují. Poznáte to tak, že ve složení nejsou částečně ztužené tuky. Dnešní margarín je v pořádku a lidem v nemocnici poslouží jako dobrý zdroj tuku. S pozdravem Veronika Pourová“

Lucie: „Dobrý den,ráda bych se zeptala v čem nám konkrétně škodí palmový tuk?Je téměř ve všech cukrovinkách i v ostatních potravinách.Děkuji.“

Veronika Pourová: „Dobrý den, dříve se ve sladkostech mnohem více vyskytovaly transmastné kyseliny, které mají prokazatelně škodlivý vliv na zdraví. Nachází se v částečně ztužených tucích, které však mají výborné technologické vlastnosti a jsou tuhé při pokojové teplotě, což je u sladkostí žádoucí. Částečně ztužené tuky se postupně začínají nahrazovat palmovým olejem, který je zdravější, takže jde o dobrý krok. Stále to však není tuk, který bychom měli konzumovat ve velké míře, a to kvůli vysokému obsahu nasycených mastných kyselin a nevhodnému poměru omega-3 a omega-6 mastných kyselin. Vyřešíte to tak, že kupované sladkosti omezíte a raději si připravíte doma např. celozrnný koláč s tvarohem. S pozdravem Veronika Pourová“

Lucie: „Dobrý den, myslíte si že je dobré, když člověk chce zhubnout aby používal aplikaci kalorické tabulky.cz? Zadají se údaje a aplikace vypočítá denní příjem všech důležitých živin? Dá se podle toho řídit? Děkuji“

Veronika Pourová: „Dobrý den, pro výpočet jídelníčku se ta aplikace hodí, ale hodnoty, která Vám spočítá, nejsou individuální a často se setkávám s nadhodnocením bílkovin a podhodnocením sacharidů a tuků. Takže pro výpočet příjmu se nehodí, pro počítání jídelníčku ano. S pozdravem Veronika Pourová“

Sylva: „Dobrý den, jak se zbavit vnitřního tuku na břiše?“

Veronika Pourová: „Dobrý den, pravidelným pohybem, vyváženou stravou a omezením sladkostí a alkoholu. S pozdravem Veronika Pourová“

Michaela: „Dobrý den,jak je to s nízkosacharidovou dietou? V té se přeci jí obrovské množství tuku a přesto u ní má téměř každý úbytek váhy.Jak je to možné? Děkuji“

Veronika Pourová: „Dobrý den, ve většině těchno diet je omezený celkový příjem, tedy hubne se na základě nižšího příjmu než výdeje. Takováto strava však není vhodná z dlouhodobého hlediska a raději doporučuji zaměřit se na výběr kvalitních sacharidů bohatých na vlákninu, a to v rozumném množství. S pozdravem Veronika Pourová“

Romana: „Dobrý den, Je rýžový olej vhodný na smažení? A patří ke zdravějším olejům? Přeji hezký den“

Veronika Pourová: „Dobrý den, poměr omega-6 a omega-3 mastných kyselin není ideální. Je lepší než slunečnicový, ale horší než řepkový olej. S pozdravem Veronika Pourová“

Lenka: „Dobrý den, jaký tuk používat do příkrmů pro 11-ti měsíčního syna? Je lepší Ghí a nebo řepkový olej?Když vezmeme v potaz, že základ příkrmu synovi nejprve osmahnu?Děkuji“

Veronika Pourová: „Dobrý den, doporučuji střídat jednotlivé druhy olejů a tuků. Olej raději přidávejte až do hotového jídla, a pak můžete volit z panenských olejů lisovaných zastudena. Jako zdroj tuku lze považovat také vaječný žloutek. S pozdravem Veronika Pourová“

Jarka: „Dobrý den, mnoho známých užívá ráno nalačno lžíci olivového oleje, někdy i s kapkou citronové šťávy, údajně pro zdraví. Je to opravdu zdravé a doporučila byste to?Děkuji“

Veronika Pourová: „Dobrý den, je to úplně zbytečné, raději olej přidejte do jídla, kde pomůže vstřebání vitaminů rozpustných v tucích. S pozdravem Veronika Pourová“

Jitka: „Dobrý den. Jsme v důchodu a proto mám dost času denně vařit. Vařím zdravě, z kuřat stahuji kůži a z ostatního vyřezávám tučné. Vařím na ol.oleji, řepkovém oleji (min.množství) , někdy i na sádle, které si sama škvařím. A přesto manžel má zvýšený cholesterol. " ALE ", někdy vypije víc než 4 piva. Mohlo by to mít vliv na zvýšený cholesterol? Děkuji za odpověď. Jitka“

Veronika Pourová: „Dobrý den, vysoký cholesterol nemusí být jen důsledkem příjmu nevhodných tuků, ale způsoben může být také geneticky, nedostatkem pohybu, nedostatkem omega-3 mastných kyselin (ryby, lněný olej) a nedostatkem vlákniny ve stravě. Vláknina má tu funkci, že umí odstraňovat cholesterol z těla ven a zabraňovat jeho zpětnému vstřebávání ze stravy. Ideální je psyllium, guarová guma, ovesná a ječná vláknina. Použít ji můžete třeba i na zahuštění omáček a polévek. S pozdravem Veronika Pourová“

Lucie: „Kalorické tabulky. Takže je lepší si nechat stanovit hodnoty u specialisty a pak si tam nastavit vlastní hodnoty? Díky“

Veronika Pourová: „Dobrý den, ano, doporučuji buď návštěvu nutričního terapeuta a nebo si hodnoty spočítejte dle návodu na internetu, já ho sepisovala na web www.nehladu.cz, najdete ho v záložce "naše výzvy" pod 30denní zdavou výzvou, 1. týden. :) S pozdravem Veronika Pourová“

Hanka: „Mám zvýšené procento HDL v krvi. Od r. 2016 se živím rostlinnou stravou, nesmažím. V minulosti jsem jedla hodně sladké a nyní také někdy jím ořechy s rýžovým sirupem. Prosím Vás, může sladké způsobit zvýšené HDL? Děkuji“

Veronika Pourová: „Dobrý den, HDL je "hodný cholesterol", takže bych se jeho vyšší hodnotou netrápila, pokud neřekl lékař jinak. S pozdravem Veronika Pourová“

Petra Klímová: „Dobrý den, je dána nějaká určitá doba, kdy je nejlepší konzumovat tuky? Dopoledne, odpoledne, k snídani,večeře.. děkuji za odpověď.“

Veronika Pourová: „Dobrý den, ideálně rozložte příjem tuku mezi všechna jídla. Protože se však déle tráví, je možné, že z pozdní večeře, po které už nebudete příliš aktivní, se bude spíše ukládat, protože se nestihne využít. S pozdravem Veronika Pourová“

Eva: „Dobrý den, 12.letá dcera odmítá máslo, chce pečivo mazat margarínem, protože jí prý více chutná. Je nějaká varianta margarínu, která je zdravější (rama máslová, s podmáslím, s olivovým olejem; flora...)? Děkuji“

Veronika Pourová: „Dobrý den, koukněte na složení a pokud v něm bude řepkový nebo olivový olej, je to vhodný margarín. Nemusí tam být palmový olej a určitě by tam neměl být částečně ztužený tuk. Máslo nebo podmáslí být může. S pozdravem Veronika Pourová“

Helena Borovičková, Jeseník: „Dobrý den, nedávno jsem četla, že je nežádoucí připravovat sojové maso, jaký je váš názor ta tuto potravinu, mám ji velmi ráda a nyní jsem navážkách, děkuji a hezký den.“

Veronika Pourová: „Dobrý den, vysoký příjem sóji souvisí s vyšším příjmem rostlinných fytoestrogenů, které v těle mohou částečně nahrazovat funkci pohlavních hormonů. U mladých lidí v produktivním věku to může být na škodu, ale u žen po přechodu to naopak může tlumit projevy menopauzy. Pokud si dáte sóju jen jednou za čas a ne denně na oběd i večeři, ničeho bych se nebála. Také jsou vhodnější fermentované sójové výrobky, jako je tempeh. S pozdravem Veronika Pourová“

Hanka: „Dobrý den, skoro vše smažím na řepkovém oleji. Jen palačinky se mi dobře smaží na Ramě. Není to nějak škodlivé smažit na Ramě? Děkuji“

Veronika Pourová: „Dobrý den, na margarínu, který není na smažení určen, smažit nedoporučuji. Dá se ale koupit margarín určený na tepelnou úpravu. S pozdravem Veronika Pourová“

Lenka: „Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak je to s kokosovým olejem. Někde se dočtu, že se jedná o superpotravinu, jinde že patří naopak k těm nejhorším tukům. Děkuji.“

Veronika Pourová: „Dobrý den, svým složením mastných kyselin patří mezi ty méně vhodné tuky, které se vyplatí nezařazovat do jídelníčku. Mluví se také o panenském kokosovém oleji, který má vyšší obsah antioxidantů, které částečně tlumí jeho negativní vliv na hladinu cholesterolu. Antioxidanty však obsahují všechny panenské oleje, takže raději sáhněte po oleji lněném, olivovém, konopném nebo dýňovém. S pozdravem Veronika Pourová“

Eliška: „Dobrý den, co si myslíte o různých "pomazánkách" z drcených mandlí, ořechů (např. kešu)? Občas je trochu mlsám... (neslazené) Děkuji. EK“

Veronika Pourová: „Dobrý den, pokud to nepřeháníte s množstvím, tak je klidně dál mlsejte. S pozdravem Veronika Pourová“

Eva: „Dobrý den, jak je na tom olivový olej pro teplou kuchyni? Nemyslím lisovaný za studena panenský, ale ten z pokrutin, je vhodný např. na smažení či pečení nebo do sladkých těst? Děkuji.“

Veronika Pourová: „Dobrý den, rafinovaný olej na smažení použít můžete. Rafinovaný olej už však nemá takový obsah zdraví prospěšných látek, takže kde si to recept nežádá, použijte raději řepkový olej. S pozdravem Veronika Pourová“

Pavla: „Dobrý den, radíte přepuštěné máslo a kokosový olej raději nepoužívat?Děkuji“

Veronika Pourová: „Dobrý den, raději doporučuji jiné druhy olejů a tuků. S pozdravem Veronika Pourová“

Věra: „Dobrý den, pustila jsem si televizi až teď a nevím, zda můj dotaz bude aktuální. Kamarádka si kupuje pštrosí sádlo . Povídá se , že toto sádlo "nemá cholesterol". Co k tomu můžete říci. Děkuji“

Veronika Pourová: „Dobrý den, pštrosí sádlo má cholesterol. S pozdravem Veronika Pourová“

Elen: „Dobrý den, volím v jídelníčku pestrou, vyváženou stravu. Miluju např. luštěniny, nejsem vegetarián, přesto ráda v pracovních dnech využívám pestré nabídky vege-bistra. Doma v kuchyni používáme olivový a slunečnicový olej, svátečně přepuštěné máslo, ale pokud si chce partner ráno namazat "něco" na chleba - tak jedině máslo. Já osobně přeferuji také máslo. Je to velký problém, ohledně tučnosti? Máte prosím jiné doporučení? (produkty jako Flora ad.?) Díky za to!“

Veronika Pourová: „Dobrý den, v první řadě doporučuji slunečnicový olej vyměnit za řepkový, má vhodnější poměr omega-3 a omega-6 mastných kyselin. Pokud nekonzumujete nadměrné množství jiného živočišného tuku, ale zařazujete i vegetariánská jídla, nemusíte se másla bát. Nepřehánějte to však s jeho množstvím. Margarín má stejný obsah tuku jako máslo, ale střídat ho můžete třeba s rostlinnými pomazánkami ze sóji a řepkového oleje, o kterých jsem mluvila v pořadu Sama Doma 2.5., s avokádem a domácími pomazánkami. S pozdravem Veronika Pourová“

Mi: „Dobrý den,jak je to s kokosovým olejem,ten je zdravý a vhodný i pro redukci? Jak je vhodné ho používat? Děkuji“

Veronika Pourová: „Dobrý den, kokosový olej nedoporučuji používat vůbec, má nevhodné složení mastných kyselin. S pozdravem Veronika Pourová“

Jitka Slánská: „Dobrý den, dle Vás je nějaký rozdíl v tucích z různých zdrojů na vliv hmotnosti či zdraví,nebo je to jedno a tuk = tuk a je jedno z čeho. Například mléčný tuk z mléčných výrobků jako jsou mléka,sýry,jogurty oproti tuku ve sladkostech či čokoladě ? Děkuji vám“

Veronika Pourová: „Dobrý den, 1 gram tuku obsahuje 38 kJ, ať je to máslo nebo olivový olej, takže vliv na hmotnost nebude až tak rozdílký. Výraznější je však vliv na celkový zdravotní stav. S pozdravem Veronika Pourová“

Alena: „Dobrý den, ráda bych se zeptala, jestli je špatně, že konzumuji tučné maso, například prorostlé vepřové nebo kuřecí či krůtí maso i kůží. Zrovna o víkendu jsem měla k obědu krůtí stehno pečené s kůží a k tomu vařenou pohanku a lehce orestované fazolové lusky. Je taková strava špatná? Je zdravější jíst jen libové maso? Předem děkuji za odpověď.“

Veronika Pourová: „Dobrý den, vhodnější by bylo omezit živočišné tuky a raději přidat do jídla rostlinný olej. Cením však zařazení pohanky a zeleniny. S pozdravem Veronika Pourová“

Renata: „Dobrý den, zajímalo by mě, které tuky jsou nejvhodnější pro ženu v období menopauzy.“

Veronika Pourová: „Dobrý den, na tepelnou úpravu řepkový olej, na studenou kuchyni panenské oleje - lněný, olivový, dýňový, konopný... S pozdravem Veronika Pourová“

Martina: „Dobrý den, jaký máte názor na 100 pokrmové tuky na smažení jako jsou Stella,Omega,Ceres soft apod. Jsou to vyloženě určené tuky na smažení tudíž by měly být vhodnější než například oleje a proč? Je pravda,že na těchto tucích smažily dříve poměrně všichni a přeci jen mi občas přišlo,že to smažení bylo takové "šetrnější" než na olejich . Jaký je tedy Váš nazor na tyto tuky? Děkuji“

Veronika Pourová: „Dobrý den, pokud jsou na smažení určené a neobsahují částečně ztužené tuky, pak na nich smažit můžete. S pozdravem Veronika Pourová“

Dana Slámová: „Dobrý den , který margarín je nejzdravější?“

Veronika Pourová: „Dobrý den, ten, který neobsahuje částečně ztužené tuky. Pro osoby s vyšším cholesterolem doporučuji floru pro activ s rostlinnými steroly. S pozdravem Veronika Pourová“

Martina: „Dobrý den, co si myslíte o smažení na rýžovém oleji. Slyšela jsem, že je dokonce vhodnější ke smažení než řepkový. Je to pravda? Děkuji za odpověď.“

Veronika Pourová: „Dobrý den, řepkový olej je na smažení lepší, a to pro svůj obsah omega-3 mastných kyselin. S pozdravem Veronika Pourová“

Ilona: „Dobrý den, co byste doporučila např. do kynutých těst za tuk?“

Veronika Pourová: „Dobrý den, na veškerou tepelnou úpravu doporučuji řepkový olej. S pozdravem Veronika Pourová“

Jana Vrbovská: „Dobré odpoledne,pokud volím každý den nějaký plnotučný výrobek z mléčného zdroje (sýr/jogurt) vadí hodně,že je to plnotučný a né odtučněný nebo nízkotučný,když však jinak jím méně tučnou stravu a hodně rostlinných tuků a pestře,ale například jogurty mám ráda od našich farmářů kozí/ovčí i mléko či sýr a to jsou plnotučné výrobky,však nesním extra množství.Zkrátka třeba ovčí jogurt 150g nebo 50g sýra na večeři je špatné a mělo by to být například jen Eidam 30% nebo jogurt 0% ? Děkuji vám.“

Veronika Pourová: „Dobrý den, to je v pořádku. S pozdravem Veronika Pourová“

Stanislav: „Dobrý den Mám dotaz jak je to z těmi tuky ??? Mám vysoký cholesterol a beru na to léky ,u lékaře jsem dostal nějaké tabulky co můžu jíst a co bych neměl jíst vůbec ,zjistil jsem že si ty tabulky protiřečí . Prý bych měl jist např jogurty z obsahem tuku do 1% atd ,přitom každý jogurt má min.2% .sýry bych nesměl prakticky žádné protože všechny mají kolem 50%.tak že bych dle tabulek asi mohl jen vodu a suchý chleba.“

Veronika Pourová: „Dobrý den, sýrů s obsahem tuku kolem 30 % tuku je mnoho, například mozzarella, hermelín figura, 30% plátkové sýry. Jogurty můžete i 2%. Omezte především tučné maso, smetanu a smetanové omáčky, tučné uzeniny a tučné sýry. Místo toho si dejte libovou šunku, 1-2 vejce, čerstvý nebo méně tučný sýr a tvarohové pomazánky, třeba s tuňákem a cibulí. Dbejte na pravidelný pohyb a dostatek vlákniny ve stravě, pomohou třeba luštěniny či ovesné vločky. Suchý chleba vlákniny bohužel moc obsahovat nebude, pokud není celozrnný. Využít můžete i floru pro activ. S pozdravem Veronika Pourová“

Nikola: „Dobrý den, proč je špatný palmový tuk ve skladkostech jako jsou zmrzliny,sušenky,čokolada ?“

Veronika Pourová: „Dobrý den, palmový tuk má společně s kokosovým tukem vyšší množství nasycených mastných kyselin a špatný poměr omega-3 a omega-6 mastných kyselin. Ve sladkostech však nahradil částečně ztužené tuky plné transmastných kyselin, které se používaly dříve, a které mají mnohem horší vliv na zdraví. Důvod je jeho pevná konzistence při pokojové teplotě. Z tohoto hlediska je teda pozitivní, že se začal používat palmový tuk, neznamená to však, že by bylo vhodné ho vědomě zařazovat. Raději tyto sladkosti omezte a upečte si doma třeba celozrnný tvarohový koláč s ovocem. S pozdravem Veronika Pourová“

Eliška: „Dobrý den, moc nerozumím té vhodnosti řepkového vs. rýžového oleje. Kdysi dávno v pořadu Jste to, co jíte bylo prezentováno, že rýžový olej je nejlepší (proto jsem ho také začala používat). O řepkovém tehdy ani slovo. Dnes je to opačně. Složení obou olejů musí být přece dlouhá léta znám. Děkuji za vyjádření. EK“

Veronika Pourová: „Dobrý den, složení tuků je stejné a nemusíte se bát, že by vám rýžový olej nějak uškodil, jen ten řepkový má vyšší obsah omega-3 mastných kyselin. S pozdravem Veronika Pourová“

Valerie Hrubá: „Dobrý den,bylo mi řečeno,že pokud se celý den nehýbu a jsem doma a nemám žádnou aktivitu sportovní tak bych neměla jíst vůbec tuky. Jak to tedy prosím je pokud nesportuji kvůli urazu jsem na dva týdny omezena od sportovních aktivit,nemám tedy jíst tuky žádné? Přeci i v nemocicích dostávají lidé na lůžku normalní stravu i s tuky. Děkuji za odpověd.“

Veronika Pourová: „Dobrý den, tuky byste jíst měla, i když se nehýbete, jen v rozumném množství. Vybírejte proto libové maso, omezte tučné uzeniny a sýry, smetanu a zapékaná jídla a nesmažte. Například ke kuřecímu plátku s bramborem a zeleninou si dejte lžičku až lžíci oleje. S pozdravem Veronika Pourová“

Dita: „Dobrý den. Co je špatného na tučném mase a uzeninách z hlediska tuku,když přeci maso neobsahuje nějaké trans nebo ztužené či častečně ztužene tuky,nebo salám či špekáček? V čem jsou tedy tyto potraviny i tak špatné a ještě vždy se doporučovalo kuřecí maso jako dietní dnes hodně se mluví,že je lepší dokonce spíš červené maso jako třeba kvalitní libové hovězí nebo jehněčí. Jaké tedy maso je vhodnější ?“

Veronika Pourová: „Dobrý den, mají vyšší obsah nasycených mastných kyselin, cholesterolu a méně některých vitaminů a antioxidantů. Škodí však především jejich nadbytek. Pokud si dáte jednou za čas vepřové maso, nic se nestane, pokud ho budete jíst denně, pravděpodobně příjmete vysoké množství tuku a musíte počítat s přidruženými riziky. S pozdravem Veronika Pourová“

Alžběta: „Dobrý den, jsem z Ostravy,doporučila byste mi nutričního terapeuta v okolí nebo přímo v Ostravě.Děkuji“

Veronika Pourová: „Dobrý den, na webu www.nehladu.cz v záložce vpravo najdete mapu nutričních terapeutů. S pozdravem Veronika Pourová“

Stanislav: „Děkuji za odpověď. Tučně masa ,uzeniny skoro nejím ,smetanové omáčky taky ne.co se týká margarínu jen tu flóru ,A mám rád kozí a ovcí rysy,pečivo jen celozrnné .a hodně ryby a mořské plody.co se týká pohybu tam je problém jsem invalidní a chodím o fr.hooich tak že nic moc“

Veronika Pourová: „Dobrý den, bohužel ten pohyb bude problém a může způsobovat vyšší hladinu cholesterolu. Pokud máte možnost alespoň rehabilitačního cvičení nebo plavání, využijte ji. S pozdravem Veronika Pourová“

Mirka: „Dobrý den,jsou třeba míchaná vajíčka k snídani ze 3ks + olej na smažení už hodně tučná snídaně?“

Veronika Pourová: „Dobrý den, jednou za čas na udržování hmotnosti to vadit nemusí, denně nebo na hubnutí už to pro ženu, pokud má třeba ještě sedavé zaměstnání, může být dost. Vše záleží na spoustě okolností a je těžké anonymně určit vhodnou porci. S pozdravem Veronika Pourová“

Eva: „Dobrý den, jaký máte názor na rýžový olej? Je lepší než řepkový? Děkuji“

Veronika Pourová: „Dobrý den, obsahuje méně omega-3 mastných kyselin než řepkový olej, takže doporučuji spíše řepkový. S pozdravem Veronika Pourová“

Monika: „Dobry den, na jakem oleji bysme doporucila smazit. Vim ze repkovy je vhodny. Je jeste treba nejaky? Dekuji“

Veronika Pourová: „Dobrý den, doporučuji smažení raději omezit a pokud už smažit budete, tak na řepkovém oleji. Ale využít můžete i zmíněný rýžový, rafinovaný olivový nebo arašídový olej, ale už budou obsahovat méně omega-3 mastných kyselin. S pozdravem Veronika Pourová“

Pavla Junková: „Dobré odpoledne,je nějak možné když přítelkyně zhubla výrazně břicho a celkově hmotnost bez cvičení,ale jen po omezení právě již zmíněných tucích (uzeniny,tučné sýry,smetanove jogurty,smetanové omáčky,smažené a sladkosti). ?? Nikdy moc nedala pohybu ani cvičení,ale co změnila svůj jídelníček a všechny tyto potraviny šly prakticky z jejich jídel pryč tak má krásně ploché břicho . Je to možné i bez pohybu ?? diky moc“

Veronika Pourová: „Dobrý den, zhubnout jde i čistě jen jídelníčkem, ale pokud se nehýbe, může mít nevhodný poměr svalů a tuku, což zvyšuje riziko bolesti zad a nedostatečná práce svalů zase civilizačních onemocnění. S pozdravem Veronika Pourová“

Stanislav: „Teď už jen tu rehabilitaci ,plavat neumím je mi 50let Do 40 jsem byl vcelku aktivní hrál jsem sledge hokej , problémy z tlakem a cholesterolem nastaly az když jsem přestal hrát a tím vlastně i trénovat.“

Veronika Pourová: „Dobrý den, u sportovců je to bohužel celkem běžná záležitost, že se po zanechání pohybu objeví takovéto potíže. Držím palce, ať Vám rehabilitace pomůže zdravotní stav zlepšit nebo alespoň udržet. S pozdravem Veronika Pourová“