Chat

host

Veronika Pourová

Průvodce pšeničnou moukou

Záznam chatu ze středy 7. února 2018

Bohdan Bartos: „Tvrdá pšenice Na italských těstovinách je uvedena pšenice dura. Chápu, že obsahuje hodně lepku. Která z našich obvyklých mouk se jí nejvíce blíží? Nebo jsou to ekvivalenty? Hrubá nebo hladká? Nebo úplně jiná? Myslím, že naše mouky jsou relativně kvalitní. Děkuji.“

Veronika Pourová: „Dobrý den, tato odrůda umožňuje vytvořit žádoucí strukturu těstovin a pokud není použita v celozrnné variantě, nemá oproti klasické pšenici žádné zdravotní benefity. Lepek obsahují všechny druhy pšenice, není však důvod ho ze stravy vyřazovat, pokud člověk netrpí celiakií nebo alergií na lepek. S pozdravem Mgr. Veronika Pourová“

Lenka: „Dobry den muzete mi prosim vysvetlit zda nebo proc neni vhodne jist pecivo kdyz chci jist zdrave ? Ziji zdrave ale ma chleb mam obcas chut“

Veronika Pourová: „Dobrý den, že je pečivo nezdravé je bohužel rozšířený mýtus. Je vhodné i do redukční diety, doporučuji však vybírat druhy bohaté na vlákninu. Takové pečivo více zasytí a dodá tělu více vitaminů a minerálních látek. Mezi tyto druhy patří zejména celozrnné a žitné pečivo. Při nákupu dbejte na to, aby mělo opravdu uvedeno, že je celozrnné, resp. žitné - nelze se řídit pouze podle barvy. S pozdravem Mgr. Veronika Pourová“

Lenka: „Dobry den mam po bilem pecivu vzdy nafoukle bricho , zpusobuje to lepek ? Jak mohu poznat zda nemam alergii na lepek ?“

Veronika Pourová: „Dobrý den, může to být nedostatkem vlákniny v bílém pečivu. Pokud byste měla alergii na lepek nebo celiakii, nedělalo by Vám dobře ani tmavé či celozrnné pečivo. Při podezření určitě zajděte k lékaři, protože jedině ten Vám s jistotou může sdělit, zda je důvod se určitým obilovinám vyhýbat. S pozdravem Mgr. Veronika Pourová“

Ivana: „Dobrý den. Ze zdravotních důvodů můžu konzumovat pečivo pouze z pšeničné mouky. Je tato mouka pro nás opravdu tak škodlivá,jak se někdy dočteme na internetu?“

Veronika Pourová: „Dobrý den, mouka sama o sobě škodlivá není. Je však důležité dbát také na dostatečný příjem vlákniny, proto pokud Vám v tom zdravotní důvody nebrání, vybírejte celozrnnou mouku a celozrnné pšeničné pečivo. K bílému pečivu zařaďte zeleninový salát, abyste vlákninu dolnila jinak. Problém bývá v nízké sytivé funkci a nadměrné konzumaci, která může vést k nárůstu hmotnosti a s tím spojeným zdravotním komplikacím. Vše je to o množství. S pozdravem Mgr. Veronika Pourová“

Katka: „Je psenicka bila mouka nejak geneticky modifikovana ? Je pravda ze neni vubec zdrava ?“

Veronika Pourová: „Dobrý den, pšeničná mouka pěstovaná v ČR nepatří mezi GMO potraviny. Nezdravá není, záleží, v jaké formě ji konzumujeme, vhodnější je samozřejmě mouka celozrnná. S pozdravem, Mgr. Veronika Pourová“

Lenka: „Co je semolina a proc jsou semolinove testoviny kvalitnější nez obyčejné“

Veronika Pourová: „Dobrý den. Semolina je tvrdá pšenice, která umožňuje vyrobit senzoricky dobré těstoviny, zdravotní benefity však nemá, pokud ji nezařadíme v celozrnné variantě. S pozdravem Mgr. Veronika Pourová“

Ivanka: „Je nafoukle bricho z peciva dukaz alergie ?“

Veronika Pourová: „Dobrý den, může být a nemusí, pokud máte podezření na alergii či intoleranci, neváhejte a navštivte lékaře, který ji buď vyvrátí nebo potvrdí. Může to však být i nedostatkem či nadbytkem vlákniny, pitným režimem či kombinacemi různých potravin a dalšími faktory. S pozdravem Mgr. Veronika Pourová“

Jana: „Dobrý den. V běžných obchodech celozrnného pečiva moc není. Jediné tak to jsou grahamy, jaký mají vztah k celozrnemu pečivu, jsou stejně kvalitní? Děkuji.“

Veronika Pourová: „Dobrý den, máte pravdu, že nabídka celozrnného pečiva je omezená, ale dá se sehnat i ve velkých supermarketech. Nebojte se však pečiva žitného, které obsahuje více vlákniny i dalších prospěšných živin než klasické pšeničné pečivo a seženete ho ve většině prodejen. Grahamové pečivo obsahuje určité množství celozrnné mouky, takže i to je dobrou volbou. S pozdravem Mgr. Veronika Pourová“

Jitka: „Urcite sama vite ze sehnat celozrnne pecivo je problem. Ja se casto ptam a prodavacky mi nabizeji vicezrnne a to nechci.“

Veronika Pourová: „Dobrý den, ano, bohužel máte pravdu. Nebojte se však žitného pečiva, které obsahuje více vlákniny i některých zdraví prospěšných živin než klasické pšeničné pečivo. S pozdravem Mgr. Veronika Pourová“