Chat

host

Ing. Miloslav Chlan

Brambory – jejich druhy a využití

Záznam chatu ze čtvrtka 9. listopadu 2017

ANTIH: „Jak brambory radši nevyužívat?“

Ing. Miloslav Chlan: „Nevidím důvod nevyužívat brambory. Brambory patří mezi zeleninu do čeledi lilkovitých, kam patří také paprika, rajčata a samozřejmě lilky. Z této informace již logicky vyplývá a skutečně to tak je, že brambory obsahují pro lidské zdraví řadu cenných a nepostradatelných látek - vitamínů, minerálních látek, antioxidantů apod. Dobře kuchyňsky upravené brambor zároveň velmi dobře chutnají.“

ANTI: „Dá se z brambor udělat nealco pití?“

Ing. Miloslav Chlan: „Určitě dá, ale není to dobré a ani se džus z brambor nedá přijatelně ochutit. Průmyslově se džus z brambor nevyrábí.“

GF: „Jaké je využití batátů?“

Ing. Miloslav Chlan: „Podobné jako u brambor. Batáty jinak nazývané sladké brambory nejsou brambory.“

Alena: „Dobrý den, jak je to s bramborami po novém roce? Do kdy je konzumovat a jsou klíčky tak nebezpečné , pokud je před konzumací a úpravou brambory odstraním?Pěstujeme si brambory samy a máme je uložené ve sklepě pod úrovní země ve stálé teplotě a vlhkosti.Začínají nám klíčit až na přelomu dubna a května. Děkuji za odpověď. Alena“

Ing. Miloslav Chlan: „Zřejmě máte velmi dobrý sklep na brambory, proto je klidně konzumujete až do jara. Klíčky před použitím v kuchyni vždy odstraňte. Jejich konzumace je opravdu riziková“

Slavka: „Proc nejsou k dostani kvalitni lojovite acka? Je narocnejsi jejich pestovani?“

Ing. Miloslav Chlan: „Salátové odrůdy brambor, tzv. varný typ A, jsou brambory které obvykle mají menší výnos, a tím i pěstitel dostane méně peněz z hektaru. Osobně si myslím, že v maloobchodě tyto odrůdy jsou a dobře je nahradí i typ AB.“

Slavka: „Proc nejsou k dostani kvalitni lojovita acka? Je narocne jejich oestovani?“

Ing. Miloslav Chlan: „Není. Pěstitelé brambor dnes pěstují odrůdy brambor jen podle objednávek obchodníků.“

Majka: „Hezké odpoledne,my máme hodně rádi brambory a co máte nejraději z brambor vy?“

Ing. Miloslav Chlan: „Mám rád brambory na všechny způsoby a nejvíce mi chutnají jídla z brambor připravené mojí ženou.“

Lenka: „Dobrý den, asi trochu odbočím od tématu, ale zajímalo by mě jak zemědělci udržují brambory aby nezačaly brzy klíčit? Zda se například nějak stříkají? Mám na mysli např. v lednu kdy brambory ve sklepě už běžně klíčí.“

Ing. Miloslav Chlan: „Domácí pěstitelé v podstatě nepoužívají přípravky proti klíčení. V cizině je jich aplikace běžná Proto často dovezené brambory vypadají ještě začátkem léta, kdy se sklízí ji rané brambor, jako nové. Samozřejmě už nemají tu správnou chuť. Vytvořit doma správné skladovací podmínky je velmi obtížné (teplota 4-6°C, vlhkost vzduchu 92-93% a zcela bez přístupu denního světa). Tyto brambory po odstranění klíčků můžete klidně spotřebovat. Jsou přece z Vaší zahrádky.“

divačka jana: „Dobrý den pane Chlan, chtěla jsem se optat jak moc škodí, pokud máme brambory na povrchu zelené. Letos jsme brambory na sadbu dostali od známé a ona nevěděla odrůdu. Nicméně, zasázeli jsme je a výsledek je, že z 90% jsou na povrchu zelené. Vydělávali jsme je cca v polovině září. Zatím je používáme, akorát je vždy před vařením oloupu. Děkuji“

Ing. Miloslav Chlan: „Zelené brambory můžete klidně sázet. Nově z nich vypěstované brambory mohou zezelenat jen tak, že byly na denním světle, ať již při pěstování nebo skladování.“

Kateřina: „Dobrý den. Srdečně Vás zdravím z Havířova. Jsem ráda, že je dnes s Sama Doma toto téma. Nikdy jsem se totiž neměla koho zeptat na brambory. Často se stává, že když se brambory loupou, jsou v nich uvnitř šedé nebo bílo-šedé skvrny. Co to prosím je? Rozhodně to nevypadá dobře ani zdravě. A ještě jeden dotaz, proč někdy brambory po vychladnutí zčernají? V obou případech takové brambory vyhazuji. I když nerada plýtvám jídlem. Děkuji za odpověď a přeji Vám hezký den. S pozdravem Kateřina V.“

Ing. Miloslav Chlan: „Šednutí dužniny je vada, která by se neměla vyskytovat a někdy je toto ročníková a odrůdová záležitost. Vařené brambory by se neměly déle skladovat, protože ztrácejí dobrou chuť a někdy se mění i barva dužniny.“

Lenka R.: „Pane inženýre, dostává se do brambor nějak postřiky, které používáme doma proti mandelince? někde jsem četla, že je pak jíme v bramborách, jak tomu předejít, napadá mě jen sbírat tyto potvůrky ručně, což se na velkém poli nedá ;-)“

Ing. Miloslav Chlan: „Samozřejmě při pěstování brambor se používají chemické přípravky na ochranu rostlin. Brambory jsou výjimečnou plodinou, protože tyto látky nejsou jejich součástí a léta i při důsledných kontrolách státní inspekce nebyly v nich zjištěny. Ručně se mandelinka nedá většino zvládnout, ale přípravek je nutné používat podle návodu.“

Karolína: „Dobrý den. V čem je jiná červená brambora?“

Ing. Miloslav Chlan: „V ničem. Liší se jen barvou slupky. Vnitřní kvalita je jen na odrůdě a dodržení zásad jejich pěstování.“

Učeň Josef: „Pane inženýre, koupili jsme brambory v zemědělském družstvu, mají pod slupkou asi 1mm hnědou dužinu. Upozornili nás na to, že to je nedostatek nějakého minerálu. Je to poživatelné a neškodné ?“

Ing. Miloslav Chlan: „Musel bych bramboru vidět, ale domnívám se, že jde pro zdraví neškodnou vadu. Některý rok a některé odrůdy mění barvu dužnina.“

daniela2: „Jak to, že až teď "se zjistilo", že šťáva z brambor je tak zdraví prospěšná? Je to pravda? V jakém množství? Děkuji“

Ing. Miloslav Chlan: „Každý džus tedy i z brambor je nějakým způsobem prospěšný pro naše zdraví. Osobně bych zůstal u běžných džusů. Zkuste si jej z brambor vyrobit a ochutnejte, a budete vědět proč.“

Majka: „Dobrý den, když jsem byla malá měla jsem problémy se žaludkem. Byla jsem za léčitelem a ten mi doporučil pít vymačkanou vodu z brambor. K čemu to bylo dobré?“

Ing. Miloslav Chlan: „Pokud Vám to pomůže, tak proč ne. Brambory jako většina zelenin obsahuje hodně zdraví prospěšných látek, ale já opravdu nevím, která z nich by Vám měla pomoci.“

Marie: „Dobrý den, v řijnu jsem byla na výstavě brambor. Byly tam brambory i modré, fialové i ve vnitř po rozkrojení. K čemu je to dobré? Nepřipadá mi to příliž vábné. děkuji“

Ing. Miloslav Chlan: „Souhlasím, já jsem také pro klasiku. Všechny obsahují stejnou řadu pro zdraví lidí prospěšných látek. Rozdíly nejsou velké.“

Rudolf Vacek: „Vážený pane inžinýre, setkal jsem se u brambor z marketu s tím, že po oloupání byly na bramboře vidět šedé až tmavošedé skvrny. Mnohdy po jejich odkrojení z brambory skoro nic nezbylo. Zajímá mne o co se jedná, zda to není zdraví škodlivé, zda se smí brambora po odkrojení skvrn konzumovat nebo se musí celá vyhodit. Děkuji za odpověď. S pozdravem R. Vacek“

Ing. Miloslav Chlan: „Pro tento případ je jen jediná rada. Reklamovat nákup, tam kde jste jej koupila. Musíte si dát pozor, jak dlouho a jak jste je doma skladovala. Myté brambory balené v perforovaném igelitu jsou zbaveny přirozené ochranné vrstvy a proto se řádově ve dnech rychle kazí. Do maloobchodu a z baličky i od pěstitelů se již několik let nedostanou nekvalitní brambory. Největší problém současnosti je nevhodné skladování v obchodech a doma. Samozřejmě je třeba při nákupu dodržovat určité zásady. Např. nekupovat měkké, zelené a poškozené brambory.“

Marketa K: „Dobrý den, cela rodina miluje konzumaci syrové brambory.Max. jednu bramboru.Je to zdravé nebo naopak škodlivé? Děkuji Marketa K.“

Ing. Miloslav Chlan: „Domnívám se, že ne. Rajčata, lilky a papriky, které patří do stejné čeledi jako brambory, jíme také syrové, i když posledních letech se doporučuje i jejich tepelná úprava.“

Iva: „Dobry den,nevim jestli jsem to pochopila spravne.brambory s klicky by se nemeli uz jist.....proc? Mam pocit ze to delaji snad vsichni kteri brambory dlouhodobě skladuji.. Prosim jak to tedy ma byt správně?? Dekuji iva“

Ing. Miloslav Chlan: „Určitě klíčky by se neměly jíst a ani s bramborami vařit. Jdou snadno odstranit.“

daniela znovu: „Prosím, jak je to s mým prvním dotazem, druhý jste odpověděl - je šlupka nezávadná k jídlu po uvaření? Děkuji, třeba za mail: daniela.cizkovska2@gmail.com“

Ing. Miloslav Chlan: „Slupka brambor je určitě nezávadná, pokud není ze zelených brambor.“

Klara I.: „Pane inženýre, pěstujeme doma brambory a po uvaření jsou některé kousky brambor pořád tvrdé a mají takovou průhlednou barvu. Jsou dobrá tato odrůda brambor? Už při odstranění slupky nejsou žluté, ale bílé a tvrdší.Děkuji K.“

Ing. Miloslav Chlan: „Doporučuji nakoupit novou sadbu. Zřejmě pěstujete ne jednu, ale více odrůd.“